DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Dorna: Lesz 2020-as szezon a MotoGP-ben

Carmelo Ezpeleta, a gyorsaságimotoros-vb kereskedelmi jogait birtokló cég első embere ismertette a katari és thaiföldi fordulók törlésének körülményeit és az idény további alakulását.

A minap 24 órán belül törölték a MotoGP első két futamát a koronavírus-járvány miatt: előbb a Katari Nagydíjon kellett teljes egészében törölni a királykategória küzdelmeit, majd nem sokkal később a Thaiföldi Nagydíjat voltak kénytelenek elhalasztani a szervezők. Nem véletlen a „törlés” és a „halasztás” közötti megnevezésbeli különbség, hiszen a burirami fordulót később még bepótolhatják, de a döntések mögötti okok is különböznek. Mindezt Carmelo Ezpeleta, a kereskedelmi jogokat birtokló Dorna elnök-vezérigazgatója ismertette egy hivatalos közleményben:

„Szoros kapcsolatban voltunk a katari hatóságokkal, hogy felmérhessük, mit tehettünk. Aztán a hétvége során nagyot változott a helyzet. Eleinte nem volt különösebb probléma, de vasárnap azt a jelzést kaptuk a katari hatóságoktól, hogy az olaszországi és világszerte kialakult helyzet miatt minden olasz nemzetiségű vagy ott lakó beutazóról bizonyosságot kell nyerni, hogy nem járt Olaszországban az utóbbi 14 napban. Ilyen esetekben sem tiltották a belépést Katarba, de mindenkit, aki az elmúlt 14 napban Olaszországban járt, karanténba helyezik 14 napra Katarban.”

marquez-motogp-katar-1



„Értelemszerűen ez a mi embereinknél nem lett volna lehetséges, ezért döntöttünk úgy, hogy töröljük a MotoGP-kategória küzdelmeit a Katari Nagydíjon” – magyarázta Ezpeleta. A Moto2-es és Moto3-as géposztály edzéseit, időmérőit és futamait ugyanakkor megrendezik az előttünk álló hétvégén, ők ugyanis már Katarban tartózkodtak a kollektív tesztjük okán, amikor a szigorított ellenőrzéseket bevezették. A burirami versenyről pedig így beszélt a Dorna első embere:

„Beszéltünk a thaiföldi hatóságokkal is, és helyi idő szerint hétfő reggel azt mondták nekünk, hogy lesz egy ülés, amelyen eldöntik, mely eseményeket rendezhetik meg Thaiföldön. Itt nem az olaszokról vagy bármely országból érkezőkről van szó, hanem úgy döntöttek, lefújják a nagy közönség mellett sorra kerülő nagy eseményeket. Más a helyzet, mint Katar esetén, ezért elhalasztottuk a Thaiföldi Nagydíjat, és megpróbálunk időpontot keresni neki az év vége felé, hogy megrendezhessük a versenyt.”

A thaiföldi fordulóval kapcsolatban a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy október elején rendezik majd meg – vagyis abban az időpontban, ahol az előző két szezon során szerepelt a versenynaptárban. Ennek érdekében pedig a MotoGP szervezői előbbre hozhatják az eredetileg október 4-re kiírt Aragóniai Nagydíjat: a spanyol futam és az azt megelőző misanói állomás között háromhetes szünet lenne, ám ha közvetlenül a San Marinó-i Nagydíj után rendeznék meg az aragóniai viadalt (ahogy tették azt például 2019-ben), máris felszabadulna október első hétvégéje.

Persze az illetékeseknek egyelőre inkább a közeljövővel kell foglalkoznia: bár jelen pillanatban úgy tűnik, április 5-én az austini Amerikai Nagydíjjal elrajtolhat a királykategória idénye, már az Egyesült Államok is törölt néhány olaszországi járatot, így az ottani verseny sorsa is kérdésessé válhat. Az azt követő Argentin Nagydíj szervezői ugyanakkor már közleményt adtak ki arról, hogy az eredeti terveknek megfelelően április 17-től 19-ig vendégül látják a gyorsaságimotoros-vb szereplőit – persze ahogy Katar és Thaiföld esetén láthattuk, a helyzet gyorsan változhat…

Ezpeleta mindenesetre biztos benne, hogy meg tudják rendezni az idei évadot, méghozzá reményeik szerint az összes hátralévő futammal: „Egyértelműen lesz 2020-as szezon a MotoGP-ben. Megpróbálunk innentől kezdve mindent megtartani, de folyamatosan figyeljük a helyzetet, mert napról napra változik, de a célunk az, hogy minden versenyt megrendezzünk idén.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: