DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Motor

Üdvrialgás Spielbergben – Meghosszabbították a MotoGP szerződését

A MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna bejelentette ma, hogy a motorsportok királykategóriája meghosszabbította szerződését a Red Bull Ringgel. A korábbi megállapodás 2020-ig szólt, az új szerződés értelmében azonban legalább 2025 végéig ellátogat a motoros világbajnokság a spielbergi pályára. A formula.hu a helyszínről jelentkezik.

A MotoGP 2016-ban tért Ausztriába, azelőtt legutoljára 1997-ben látta vendégül a gyors, karakteres vonalvezetésű pálya a gyorsasági motoros bajnokságot. Három évvel ezelőtt, visszatérésekor az Osztrák Nagydíjat a szezon legjobb versenyének választották meg. A stájerországi helyszín azóta is nagy népszerűségnek örvend, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a mai napon a pályára óriási számban kilátogató szurkolók üdvrialgásban törtek ki, amikor a pálya kommentátora bejelentette a szerződéshosszabbítást.

Töretlen érdeklődés

A Red Bull vállalat elnöke, Dietrich Mateschitz is örömmel beszélt ma a megállapodásról. Az osztrák elárulta, hogy számára a MotoGP a legvonzóbb versenysport a világon. „A motorsportot a legtisztább, legnyersebb formájában kínálja. A MotoGP már négy éve látogat el a Red Bull Ringre, és az érdeklődés iránta továbbra is változatlan. Örömömre szolgál, hogy 2020 után további öt évig fogadhatjuk ezt a versenyszériát.”

11219037_065



A Dorna elnöke, Carmelo Ezpeleta osztozott Mateschitz véleményén, és hisz abban, hogy a sportot alkotók és a sportért szurkolók is örömüket lelik abban, hogy a MotoGP továbbra is ellátogat a Red Bull Ringre. „Örülök, hogy bejelenthetem, hogy legalább 2025-ig versenyzünk ezen a pályán. Szerintem mindenki egyetért abban, hogy ez a világ egyik legszebb pályája, és mindenki örömmel versenyez itt. A kiszolgáló épületek és a szervezés kiváló, a lelátók tele vannak, és egyedülálló a hangulat is Spielbergben. Nagyon várom, hogy továbbra is együtt dolgozzunk.”

A hétvégén a KTM vezetője, Pit Beirer utalt arra, hogy az osztrák gyártó meghosszabbíthatja a szerződését a MotoGP-vel egészen 2026-ig. A Dorna és a Red Bull Ring közötti újabb megállapodás kapcsán Ezpeleta utalt arra is, hogy a kedvelt osztrák pálya a hazai gyártó miatt is fontos. „Ez a KTM hazai versenye, ez nagyon fontos a legújabb gyártónk számára, de az osztrák motorsport számára is,” – nyilatkozta a spanyol. 

11219034_022

Ducati-sikerek a közelmúltban

A vasárnapi verseny lesz a 27. gyorsasági motoros futam Ausztriában. A MotoGP először 1971-ben látogatott el a szomszédos országba, de kezdetben a Salzburgring adott otthont a versenyeknek. Az A1 Ring először 1996-ban fogadta a mezőnyt, és noha a következő évben is újra futamot rendezett, utána egy hosszú kihagyás következett. 2016-ban azonban visszatért a sport az akkor már Red Bull Ringet viselő aszfaltcsíkra.

Az elmúlt három év mindegyikében a Ducati nyert. Érdekesség, hogy a bolognai székhelyű gyártó a három győzelmét három különböző versenyzővel szerezte meg – Andrea Iannone, Andrea Dovizioso és Jorge Lorenzo szállították a sikereket. Marc Marquez szerezte meg az első rajtkockát 2017 óta minden alkalommal, győzni azonban még nem tudott, és a Red Bull Ring az egyetlen pálya a jelenlegi naptárban, ahol még nem állhatott a dobogó legfelső fokán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: