DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

MotoGP: Petrucci parádés futamon szerezte meg első győzelmét

A szezon eddigi legjobb versenyét produkálta a MotoGP Mugellóban, ahol a Ducati olasz motorosa elképesztő adok-kapok után tudott nyerni, maga mögött tartva Marc Marquezt, Andrea Doviziosót és Alex Rinst. Valentino Rossi bukással zárta hazai hétvégéjét.

Marc Marquez vághatott neki a pole-ból a szezon hatodik MotoGP-futamának, a mugellói Olasz Nagydíjnak, s a repsolos meg is őrizte a vezetést a start után, míg mögé a parádésan kilövő Cal Crutchlow és Andrea Dovizioso zárkózott fel. A brit nem sokáig maradt második, egymás után darálták be őt a Ducatik, majd Alex Rins is megelőzte őt. A suzukis aztán Jack Millert és Danilo Petruccit is megtámadta, ám az egyenesben vissza tudták előzni a spanyolt.


 
Néhány kör elteltével aztán Petrucci lendült támadásba: előbb Doviziosót, majd Marquezt is megelőzte, s ezzel az élre állt az olasz. Persze Marquez nem akarta ezt annyiban hagyni, ám ennek az lett az eredménye, hogy még hárman elmentek mellette, ráadásul Petrucci és Miller is kőkeményen harcolt a címvédővel. Óriási adok-kapok ment a Rinsszel kiegészült első ötös között, miközben a mezőny végén Valentino Rossi bukással „koronázta meg” pocsék hazai hétvégéjét. Tanítványa, Francesco Bagnaia is elesett, ő azonban jóval előkelőbb pozícióból tette ezt meg.
 
Féltáv környékén valamelyest csillapodtak a kedélyek, de Marquez azért visszaegerészte magát a második helyre Petrucci mögé, megelőzve Rinst és Doviziosót. Miller is tartotta magát az ötödik helyen – egészen addig, amíg a verseny utolsó harmadára fordulva ki nem csúszott. Öt körrel a vége előtt aztán Dovizioso lódult meg: előbb Marquezt, majd pedig Petruccit is megelőzte a célegyenesben – a csapattárs azonban nem hagyta magát, hamar visszatámadott és újra az élre állt.
 
Az utolsó kör elején Marquez a külső íven próbálkozott, Petrucci azonban kőkeményen visszabújt mellé belül. Onnantól pedig már nem is engedte ki a kezéből az első helyet, hazai közönség előtt szerezte meg karrierje első győzelmét a MotoGP-ben! Marquez lett a második, Dovizioso a harmadik, így négy ponttal nőtt köztük a különbség a vb-összetettben. Rins szorosan mögöttük futott be negyedikként, majd jött a kiváló versenyt teljesítő Takaaki Nakagami, a gyenge rajt után visszazárkózó Maverick Vinales, a top 10-et pedig Michele Pirro, Cal Crutchlow, Pol Espargaro és a második rajthelyről visszacsúszó Fabio Quartararo tette teljessé. Folytatás két hét múlva Catalunyában.



A verseny végeredménye - hamarosan!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: