DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
Motor

Marquez: Tavaly már untam a biztonsági motorozást

A Repsol Honda versenyzője saját bevallása szerint örül neki, hogy idén kiélezettebb a bajnokság és ezért végig maximumot kell nyújtania a versenyeken. A címvédő a hétvégi Japán Nagydíjjal kapcsolatos várakozásairól is beszélt.

Marc Marquez vezetésével fordul a MotoGP mezőnye a 2017-es szezon hajrájára, az összetett élmezőnye azonban jóval szorosabb, mint egy éve ilyenkor volt: Andrea Dovizioso lemaradása mindössze 16 pont a spanyollal szemben, míg Maverick Vinales hátránya is csak 28 egység. A repsolost azonban saját bevallása szerint csak motiválja a kiélezettebb versenyfutás: sokkal jobban fekszik neki, ha végig maximumot kell nyújtania, mintha csak őrizgetnie kellene a pontelőnyét – ahogy tette azt a 2016-os idény során.

„Tavaly már nem igazán élveztem a dolgot, mert csak védekeztem, próbáltam begyűjteni a pontokat, és ez untatott” – fogalmazott a BikeSportNews.com hasábjain. „Most sokkal több rajtam a nyomás, mint egy éve, de ennek örülök, mert így egészen az utolsó körig száz százalékot nyújtva kell küzdenem. Szerintem még mindig hárman vagyunk esélyesek, ha egyikünk ront, a többiek odaérnek. Úgy vélem, 90 százalék esély van rá, hogy Valenciáig elhúzódik a döntés.”

marquez-unja



„A szezon során mindenkinek voltak hullámhegyei és hullámvölgyei. A Honda nem kezdett annyira erősen, miközben a Yamaha a legjobb volt, s a Ducati is elment. Aztán a Yamaha tartotta ezt a szintet, viszont a Honda és különösen a Ducati sokat fejlődött, így mindhárman erősek vagyunk. A legnehezebb az első öt verseny volt számomra. Lassú voltam, sok kockázatot vállaltam, ezért rengetegszer buktam is. Mugello után úgy gondoltam, hogy képtelenség lesz nyerni. Megpróbáltam biztonságosan, simán motorozni, de azzal csak hatodik vagy hetedik lettem, s így nem lehet a világbajnoki címért harcolni. Ezért újra szenvedéllyel kezdtem el motorozni, hogy visszatérjen az érzés.”

„Assen után jobban megértettem a motort és rátaláltam a határokra. Ha úgy érzem, támadok, ha viszont nem, akkor inkább begyűjtöm a pontokat. A motor többé-kevésbé ugyanazon a szinten van, de fontos, hogy változtattunk az erőforráson az idei évre, és most már értjük, min kell módosítani az egyes helyzetekben – így minden pályán, mindenféle körülmények között harcban vagyunk a dobogóért” – vélekedett Marquez, aki a hétvégi Japán Nagydíjjal kapcsolatos esélyeiről is beszélt:

„Motegi a múltban az egyik olyan pálya volt, ahol szenvedtem, tavaly viszont nagyon jól éreztem magam: végig kiegyensúlyozottan és gyorsan tudtam motorozni. Az idei év egy kérdőjel. Ausztriában is gyengélkedésre számította, mégis gyors volt. Aragónban viszont úgy gondoltam erős leszek, viszont a győzelem ellenére is jobban szenvedtem a vártnál. Szóval csak remélem, hogy Motegiben már pénteken is jól fogok menni” – idézi a hondás szavait a Crash.net szakoldal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: