DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Marquez-menetelés, Ducati-dráma Argentínában

Az Argentin Nagydíjon a győzelmet a bokszkiállás után elhúzó Marc Marquez nyerte meg, míg mögötte Valentino Rossi végzett, miután a két ducatis az utolsó métereken ütközött össze. Lorenzo és Vinales is bukott.

Magyar idő szerint vasárnap este 21 órakor startolt el a MotoGP idei második futama, az Argentin Nagydíj. Miután a pálya száraz volt, a mezőny annak tudatában sorakozott fel a rajtrácsra, hogy a 2013-as Phillip Island-i futam után ismét kötelező lesz menet közben motort cserélniük – méghozzá a kilencedik, a tizedik vagy a tizenegyedik kör végén. Az első sorból Marc Marquez, Valentino Rossi és Jorge Lorenzo vághatott neki a húszkörösre rövidített versenytávnak. A startot szokás szerint Lorenzo kapta el a legjobban, ám az első kör végére már csak ötödik volt a világbajnok: a vezetést Andrea Dovizioso vette át, megelőzve Valentino Rossit és Marc Marquezt.

23094_w666px_b5923f52bc6d313773a2b6e9e4995b0a
 
A spanyol a harmadik körben áthámozta magát a két olaszon, így az élre állt, majd nem sokkal később Rossi is megelőzte Doviziosót. A hatodik körben aztán jött az első igazi dráma: az akkor már csak hatodik helyen álló Lorenzo alól kicsúszott a Yamaha, így a szezonnyitó győztese idejekorán kiállni kényszerült! Marquez és Rossi közben leszakították magukról a Ducatikat, akikkel egyébként Maverick Vinales is tartani tudta a lépést a második bolyban – sőt, a suzukis meg is előzte Iannonét és Doviziosót! Az élen is megindult a csata a hondás és a yamahás között: a tavalyi évad botrányhősei egymás sarkában érkeztek meg a bokszkiállásokra.
 
A sorrend kettejük között a motorcseréket követően is maradt ugyanez, sőt Rossi elé még a később kiálló Tito Rabat is befért. Marquez egyértelműen gyorsabban bírta működésre az új abroncsokat, így pillanatok alatt jelentős előnyt épített ki az olasszal szemben. Sőt, néhány kör elteltével már inkább hátrafelé kellett nézegetnie a kilencszeres világbajnoknak, Vinales és a Ducatik ugyanis folyamatosan közeledtek hozzá. A spanyol négy körrel a vége előtt utol is érte Rossit, ám még mielőtt komolyabban elkezdhette volna támadni őt, az első kanyarban kicsúszott alóla a Suzuki, ezzel egy biztos dobogós helyet dobott el magától!



Marquez mindeközben hét másodperces előnyre tett szert, s végül roppant magabiztos győzelmet aratott, sőt ezzel az eredménnyel az összetettben is átvette a vezetést! Mögötte azonban óriási csata dúlt a három olasz közül, amelyből Dovizioso látszott győztesként kikerülni, ám az utolsó kanyarban épp saját csapattársa ütötte ki mindkettejüket a versenyből! Rossi így végül második lett, a dobogó alsó fokát pedig Dani Pedrosa örökölte meg. A legnagyobb meglepetést azonban a negyedik helyezett személye jelentette: Eugene Laverty jött fel ebbe a pozícióba, szoros versenyben maga mögé utasítva Hector Barberát és Pol Espargarót. Stefan Bradl hetedik lett az Apriliával, ami szintén megsüvegelendő eredmény, a top10-be pedig Bradley Smith, Tito Rabat és Alvaro Bautista fért még be. Folytatás egy hét múlva Austinban.

CfJE2FmWsAAxnc2

 

EasyCapture3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: