DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Motor

Rossi: Lorenzo nem elég tökös a Ducatihoz

Úgy tűnik, nem kellett sokat várnunk rá, hogy a tavaly év végi botrány után ismét fagyos legyen a hangulat a Yamaha garázsában: Valentino Rossi és Jorge Lorenzo a negyedik szabadedzésen történt nézeteltérésük után kezdtek nyilatkozatháborúba.

Bár Valentino Rossi néhány hete még úgy nyilatkozott, hogy a 2015-ös szezon végén történtek ellenére „minden rendben” van közte és Jorge Lorenzo között, a Katari Nagydíj szombati napján nyilvánvalóvá vált, hogy ez koránt sincs így. Az egész azzal kezdődött, hogy a Yamaha bejelentette az olasz maradását 2018-ig, majd később kiderült, hogy a címvédőnek is ajánlatott tettek, ő azonban egyelőre még nem írta alá az új szerződését: a menedzsere szerint „nem volt megfelelő” számukra az időpont amiatt, mert a hangvillások már most közzétették a „Doktor” hosszabbítását.

A két motoros aztán a kvalifikációt megelőző negyedik szabadedzésen a pályán is összetűzésbe keveredett: Rossi azt nehezményezte, hogy az épp a bokszból kihajtó spanyol nem állt félre előle, miközben ő épp gyorskörön volt. A kilencszeres vb-győztes így elevenítette fel a történteket a nap végén: „Anélkül jött ki a bokszból, hogy körülnézett volna a pályán, aztán amikor megérkezett az első kanyarba, megpróbált lassítani, de eközben az íven maradt” – idézi Rossi szavait a crash.net szakoldal. „A gond az, hogy amikor azt ránéztem, hogy „miért?”, arra számítottam, hogy elnézést kér, de úgy nézett rám, mintha azt mondaná, „mi a francot akarsz?”. Aztán a próbarajtoknál ismét odamentem hozzá, de inkább hagyjuk is…”

Az ominózus incidens a negyedik szabadedzésen

Lorenzo természetesen teljesen más álláspontra helyezkedett: „Véleményem szerint semmi oka nincs panaszkodni” – mondta a címvédő. „Mindenki tisztában van azzal, hogy amikor kijössz a bokszból, nem állhatsz meg teljesen csak azért, hogy elengedj másokat. Az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy a fehér vonal mentén haladsz. Mégse mehettem ki a sóderágyba. Mit tehettem volna? Ha továbbra is haragszik rám, akkor annak nem tudom az okát, ezt tőle kellene megkérdezni.”

Rossi aztán felidézett egy tavalyi esetet, amikor a San Marinó-i Nagydíj kvalifikációja után hasonlóért őt vétkesnek találták: „Ugyanez a helyzet alakult ki a misanói időmérőn is, ahol én követtem el ugyanezt a hibát. Utána dühös volt rám, és végül kaptam is egy büntetőpontot. Neki viszont nem adtak. Nem fogok ezért odamenni a versenyirányításhoz, de találkoztam Mike Webb versenyigazgatóval itt a paddockban, és megkérdeztem tőle, hogy én miért kaptam, és ő miért nem? Nem tudom az okát, de nem akkora probléma” – fogalmazott az olasz. Később egyébként ez az egy büntetőpont különösen fontossá vált, amikor a sepangi incidenst követően kirótt hárommal együtt már automatikusan a rajtrács végére sorolták a vb-címről döntő valenciai viadalon.

Lorenzo-Rossi-Yamaha



A Yamaha gyári versenyzői aztán nem érték be ennyivel: arról is mindketten elmondták véleményüket, hogy az olasz miért írta alá már most a hangvillások szerződését, a spanyol pedig miért. Lorenzo nyilatkozatában arra utalt, hogy vele ellentétben Rossinak nem volt más választása, ha a MotoGP-ben akart maradni, minthogy hosszabbítson jelenlegi alakulatával: „Én más helyzetben vagyok, mint Valentino. Én vagyok a regnáló világbajnok, ezért több opcióm is van, így várhatok még a döntéssel” – magyarázta az ötszörös vb-győztes. „Egy hete ott van az asztalomon a Yamaha ajánlata, amelyet mindig is szerettem volna. Sokkal jobb az a szerződés, mint a mostani, de úgy döntöttem, inkább várok.”

Sokak szerint – beleértve például a Movistar Yamaha MotoGP csapatfőnökét, Lin Jarvist is – Lorenzo azért vár az új kontraktus aláírásával, mert arra számít, hogy a Ducati is ajánlatot tesz érte. Mostani csapattársa már versenyzett egyszer az olaszok színeiben, ám az a két év pályafutása legnehezebb időszaka volt számára. Rossi szerint kollégája nem is fogja bevállalni ezt a rizikót: „Ahhoz, hogy átigazolj a Ducatihoz, bátornak és elég tökösnek kell lenned. Ezért szerintem Lorenzo a Yamahánál marad” – vélekedett a „Doktor”.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: