DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Marquez az utolsó körben gyűrte le Lorenzót

Parádés versenyt hozott a királykategória Ausztrál Nagydíja, amelyen csak az utolsó kanyarokban dőlt el a dobogós helyezések sorsa. A győzelmet Marc Marquez szerezte meg Jorge Lorenzo előtt, aki ennek ellenére hét ponttal csökkentette hátrányát az Andrea Iannone mögött negyedikként célba érő Valentino Rossival szemben.

Magyar idő szerint vasárnap reggel 7 órakor rajtolt el a MotoGP Ausztrál Nagydíja, amelynek Marc Marquez vághatott neki az élről. Az első sort Andrea Iannone és Jorge Lorenzo tette teljessé, míg Valentino Rossi a hetedik helyről várhatta a piros lámpák kialvását. A start után a ducatis olasz állt az élre, akit azonban igyekezett maga mögé utasítani a Yamaha spanyolja, míg a harmadik helyért a két Repsol Honda vívott nagy csatát.

Az első helyért folytatott küzdelembe egy sirály is beleszólt: Iannone ütötte el a madarat, amely után Lorenzo ismét ideiglenesen elé került. Az összetett második helyezettje aztán a negyedik körben határozottabban ment el mellette, nem sokkal később pedig Marquez, majd a lassan feljebb zárkózó Rossi is megelőzte őt.

Marquez_PhillipIsland_MotoGP



Marquez és Rossi kemény csatába kezdett a második helyért, amelynek eredményeképp Iannone ismét befért eléjük, míg Lorenzo nagy léptekben távolodni kezdett tőlük az élen. A ducatis lehagyása után aztán ismét közeledni kezdtek az éllovasra, de Iannone sem volt hajlandó leszakadni róluk, s miután ismét csatába keveredtek, Lorenzo újfent kissé fellélegezhetett.

Marqueznek azonban feltett szándéka volt megnyerni a versenyt, így lerázta magáról a két olaszt, és felzárkózott élen álló honfitársára. Tíz körrel a vége előtt a repsolos ki is fékezte a yamahást, akihez a Iannone, Rossi duó is lopni kezdte a távolságot. Lorenzo érezte is a veszélyt, ezért visszaelőzte Marquezt, akit nem sokkal később ideiglenesen Iannone is maga mögé utasított.

Bár az utolsó körre viszonylag megnyugtató előnnyel fordulhatott Lorenzo, Marquez óriási felzárkózást mutatott be, s végül néhány kanyarral a vége előtt kiénekelte a sajtot a yamahás szájából, így a címvédőé lett a győzelem! A dobogó alsó fokára Iannone állhatott fel, aki szintén pazar adok-kapok után tartotta maga mögött Rossit. A „Doktor” előnye ezzel 11 pontra csökkent Lorenzóval szemben. A négyes mögött Pedrosa lett az ötödik, majd jött Vinales a Suzukival, a top10-et pedig Crutchlow, Pol és Aleix Espargaro, valamint Smith tette teljessé.

A gyorsasági motoros világbajnokság szezonja egy hét múlva folytatódik az év utolsó előtti fordulójával, a sepangi Malajziai Nagydíjjal.

A futam végeredménye:

1. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 40'33.849
2. Jorge LORENZO SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +0.249
3. Andrea IANNONE ITA Ducati Team Ducati +0.930
4. Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +1.058
5. Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +5.062
6. Maverick VIÑALES SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +6.800
7. Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda +9.375
8. Pol ESPARGARO SPA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +18.401
9. Aleix ESPARGARO SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +20.039
10. Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +20.657
11. Scott REDDING GBR EG 0,0 Marc VDS Honda +21.846
12. Danilo PETRUCCI ITA Octo Pramac Racing Ducati +22.840
13. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +29.168
14. Alvaro BAUTISTA SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +37.244
15. Jack MILLER AUS LCR Honda Honda +40.192
16. Hector BARBERA SPA Avintia Racing Ducati +48.263
17. Yonny HERNANDEZ COL Octo Pramac Racing Ducati +48.572
18. Loris BAZ FRA Forward Racing Yamaha Forward +48.677
19. Eugene LAVERTY IRL Aspar MotoGP Team Honda +50.201
20. Mike DI MEGLIO FRA Avintia Racing Ducati +50.262
21. Stefan BRADL GER Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +50.277
22. Toni ELIAS SPA Forward Racing Yamaha Forward +1'20.942
23. Anthony WEST AUS AB Motoracing Honda +1'23.454
Nem ért célba:        
  Nicky HAYDEN USA Aspar MotoGP Team Honda  
  Damian CUDLIN AUS E-Motion IodaRacing Team ART  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: