DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 1. kedd
Motor

Miben bízhat a Yamaha az indianapolisi futamon?

A Német Nagydíjon aratott kettős sikerük után jó esélye van a Repsol Hondának, hogy ismét taroljon a vasárnapi versenyen, hiszen megszerezték az első két rajtkockát Indianapolisban.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az év eleji botladozás után magára talált a Repsol Honda: Marc Marquez már Assenben is végig a győzelemért harcolt, néhány hete a Sachsenringen pedig kettős diadalnak örülhettek. A szombati edzéseket is a címvédő pilóta és alakulata dominálta, hiszen a kvalifikáción kisajátították az első két rajthelyet, így minden bizonnyal ők a legnagyobb esélyesei a mai futamnak is. De vajon van-e esély arra, hogy a Yamahák is versenyben legyenek a legelőkelőbb helyezésekért?

Ha a különböző edzéseken futott némileg hosszabb etapokból indulunk ki, akkor Jorge Lorenzónak lehet keresnivalója a versenyen. Péntek délután eleve ő volt a leggyorsabb – igaz, csak három ezreddel múlta felül Marquezt –, ám az eredménylistán elfoglalt helyénél is biztatóbb volt, hogy konzisztensen tudta hozni az 1:33 eleji időket: második, hétkörös etapjában egy elhibázott kört leszámítva csupán egyszer ment 1:33.5 fölé a yamahás. Ugyanez elmondható a tegnapi negyedik szabadedzésen látottakról is: a hagyományosan a versenybeállítások finomítására szolgáló tréningen teljesített nyolckörös menetén csupán egyszer nem fért be 1:33.5 alá, ráadásul bizakodásra adhat okot az is, hogy legjobbját az etap végén érte el. 

Persze ezek az adatok mit sem érnek, ha nem vetjük össze a repsolosokéval. Nos, Marquez gyakorlatilag honfitársáéval teljesen megegyező tendenciát mutatott utolsó pénteki felfutása alkalmával, szombaton azonban némileg gyorsabbnak bizonyult a regnáló világbajnok, ő nem egyszer az 1:32-es időkbe is benézett. Marquez tehát valamelyest erősebbnek tűnik Lorenzónál, Pedrosával azonban már más a helyzet: a két, helyi idő szerint délután rendezett tréning közül pénteken elmaradt a yamahástól, míg tegnap gyakorlatilag vele megegyező átlagú hosszabb etapot produkált.

A rutinosabb hondás tehát elméletileg tempóból fogható lehet Lorenzo számára, ám van egy tényező, amelynek köszönhetően még Marquez dolgát is megnehezítheti, még ha csak ideiglenesen is, és ez pedig a rajt. 2010 és 2012 királykategóriás világbajnoka legendásan jól szokott eljönni a piros lámpák kialvása után, s talán az első körös előretörések tekintetében sincs párja a jelenlegi mezőnyben. A harmadik kockából nekirugaszkodva könnyen lehet, hogy ő fordul majd elsőként az első kanyarba, ha pedig így lesz, kockázatot vállalva megpróbálhat némi előnyre szert tenni vagy legalábbis védekezni Marquezékkel szemben. Nem lesz egyszerű dolga, ismerve utóbbi agresszivitását.

Lorenzo tehát valamelyest bizakodhat, de mi a helyzet Valentino Rossival? Az olasznak eddig roppant nehéz hétvége van a háta mögött, az első nap során saját bevallása szerint is szenvedett, s bár szombaton sikerült előrelépniük, az időmérőn így is csak a nyolcadik helyen végzett, amely ismét óriási hátrányt jelent számára – még akkor is, ha idei három győzelméből kettőt onnan indulva aratott. A „Doktornak” azonban nem csak a rossz rajthely miatt fájhat a feje, hanem azért is, mert az adatok alapján egyelőre versenytempóban is elmarad a Hondáktól és saját csapattársától: a tegnapi negyedik szabadedzésen futott hosszabb etapja során inkább 1:33 végi időket teljesített, s csak néha sikerült bemennie 1:33.5 alá.

Rossi persze még bízhat abban, hogy ő rendre erősebb a versenynapokon, mint az edzések során, ám egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy ha nem történik semmi váratlan, a dobogós helyezéseket Marquez, Pedrosa és Lorenzo oszthatják el egymás között. A világbajnoki éllovas dolgát a közöttük lévő versenyzők is megnehezíthetik, hiszen hiába lenne meg esetlegesen a tempója a yamahásnak, mire áthámozza magát a mezőnyön, addigra bottal ütheti fő vetélytársai nyomát. Bár az elmúlt közel húsz évben láthattuk, hogy Rossi bármikor képes váratlant húzni, nagyon úgy látszik, hogy a ma esti futam a kármentésről szólhat az olasz számára.

A MotoGP indianapolisi versenye itthoni idő szerint 20 órakor rajtol, s a Moto3-asok és Moto2-esek 17:00-kor és 18:20-kor kezdődő viadalához hasonlóan a DigiSport 2 élőben közvetíti.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: