DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 18. kedd
Élő cikkek

Ez volt a 2024-es Le Mans-i 24 órás

23 Hypercarral és összesen 62 indulóval jön a 92. Le Mans-i 24 órás: kövessétek végig velünk az év legnagyobb autóversenyét!

Mérhetetlen nagy szeretettel köszöntünk mindenkit: alig több mint fél óra múlva startol a 2024-es esztendő legnagyobb autóversenye, a Le Mans-i 24 órás, amelyről szokásunknak megfelelően idén is folyamatos szöveges közvetítés formájában tudósítunk a teljes verseny során - tartsatok velünk a következő szűk 25 órában!

Ez már a 9. alkalom, hogy élőben követjük a Le Mans-t a Formulán, a stáb pedig változatlan: a szerkesztőség koronázott WEC-szakértője, Gellérfi Gergő munkáját a főszerkesztő Gobodics Tamás és a nyitó etapot teljesítő Balogh Tamás segíti majd a 24 óra során. Ami viszont extra az eddigiekhez képest, hogy Fekete Balázs kollégánk révén a helyszínről is szállítjuk majd az érdekességeket!

Mielőtt bármibe is belemegyünk, kezdjük azzal, hogy már a néhány órával ezelőtti bemelegítő edzésen is dráma történt: Nyck de Vries szállt bele hátulról a #7-es Toyotával a #78-as GT Lexusba. Elvileg mindkét autót össze tudják rakni a rajtig - íme, videón az eset:

Fekete Balázs kollégánk helyszíni fotója bő egy órával ezelőttről a #78-as Lexusról:

Az autók már természetesen a rajtrácson, épp a francia zászlót "szállítják le" az azt a rajtnál majd meglengető Zinedine Zidane-nak - akihez szintén nagyon közel került nemrég Fekete Balázs kollégánk:

És akkor most már térjünk rá magára a versenyre: összesen 62 autó vág majd neki rövidesen a 24 órás versenynek. Közöttük 23-an képviselik a Hypercar-kategóriát, ami természetesen rekord; ugyanennyi egységet látunk majd a Le Mans-ban most debütáló LMGT3-ban; a vb-ről száműzött, de erre a versenyre visszatérő LMP2-es autóból pedig 16-ot láthatunk majd.

hy Nyilván a legnagyobb érdeklődés a Hypercar-kategóriát övezi (amelynek ez lesz a kis ikonja a közvetítésünk során), ahol a pole-t egy utolsó pillanatos körrel Kevin Estre szerezte meg a világbajnokságot vezető #6-os Porsche számára. Viszont az edzések alapján szinte képtelenség megjósolni az erőviszonyokat: a Porsche nem tűnt annyira erősnek, mint vártuk, ellenben a Cadillac és a Ferrari meggyőző volt, de nem volt messze tőlük a BMW és az Alpine sem. A Toyota alulmúlta magát - bár Kamui Kobayashiék piros zászló okozásáért kerültek a sor végére -, de velük is számolni kell azért. Igazából talán csak az immár szárnyas Peugeot, a Lamborghini és az Isotta Fraschini győzelme jelentene komoly meglepetést.

p2 lmgt3 Az LMP2-ben az AO by TF #14-es egysége, az LMGT3-ban pedig az Inception Racing #70-es McLarenje indul majd az élről - ide kattintva az egész rajtrácsot megtaláljátok.

Beszélnünk kell az időjárásról, mert az előrejelzések szerint bizony komoly szerepet játszhat majd a verseny alakulásában. Vasárnap gyakorlatilag biztosan esni fog, de jelenleg is kifejezetten szeles és részben felhős az idő Le Mans-ban, szóval mai zuhét sem lehet kizárni...

A francia zászló már megérkezett a pályára, a trófea is, most épp a repülők húzzák a francia trikolórt az égen - ha mindezt megfejeljük azzal, hogy Zidane indítja majd a futamot, ez tényleg egy igazi francia ünnepély itt a rajt előtti percekben!

hy Elindult közben a mezőny a felvezető körre, amire adnak 8-9 percet, elvégre 13 kilométeres pályáról van szó. A #6-os Porschében Laurens Vanthoor kezd, mögötte Sebastien Bourdais a #3-as Cadillacben, Antonio Giovinazzi a címvédő #51-es Ferrariban, Nicklas Nielsen az #50-esben és Charles Milesi a #35-ös Alpine-ban.

hy Még néhány érdekesebb név a rajtolók közül: Robert Kubica kezd a #83-as Ferrariban (12. hely), De Vries a #7-es Toyotában a délelőtti balesete ellenére (23. hely). A Valentino Rossi-féle #46-os BMW-ben - amire nyilván szintén kiemelt figyelem hárul - Maxime Martin az első ember.

Érkeznek a pálya utolsó szakaszára az autók - most már ne menjen senki sehova, indul a 92. Le Mans-i 24 órás!!!

hy És Zidane zászlólengetésére elindult a 24 óra: marad a #6-os Porsche az élen, mögé viszont előreugrott az #50-es Ferrari, megelőzve a #3-as Cadillacet!

hy Vezet a 6-os Porsche fél kör után, mögötte a sorrend: #50 Ferrari, #3 Cadillac, #51 Ferrari, #15 BMW, #83 Ferrari - ők nyerték a legtöbbet, Kubica hat helyet javított néhány kilométer alatt! A #12-es JOTA viszont folyamatosan esik hátra...

hy Máris helycsere az élen, még az első körben: Nielsen előzi meg Vanthoort, vezet az #50-es Ferrari!

Így indult a verseny, egy körön túl is a mezőny - már csak 23 óra 56 perc hátra...

p2 lmgt3 A másik két kategóriában nem változott az éllovas: a #14-es vezet az LMP2-ben, a #70-es McLaren az LMGT3-ban.

hy Nagyon erősen kezd a Ferrari: az #50-es vezet ugyebár, de közben Giovinazzi is feljött harmadiknak, megelőzve a Cadillaceket, Kubica pedig már az ötödik a privát AF Corse-autóban!

p2 Az első komolyabb probléma: a Cool Racing #47-es autója csigázott az egyenesben.

hy A Toyoták egyelőre visszafogottak: Buemi a hetedik helyen a #8-assal, De Vries viszont még mindig a Hypercar-sor végén a #7-essel.

hy Továbbra is parádézik a Ferrari: Giovinazzi már Vanthoor előtt, 1-2-ben a két gyári vörös autó!

hy Szűk negyed óra elteltével a sorrend: #50 Ferrari, #51 Ferrari, #6 Porsche, #3 Cadillac, #51 Ferrari, #8 Toyota, #15 BMW, #35 Alpine, #2 Cadillac, #5 Porsche.

p2 Nincs dráma egyelőre a Cool Racing #47-esének problémáit leszámítva (ők be is álltak a bokszba): továbbra is a #14-es az élen Louis Deletrazzal, mögötte Mathias Beche jön a #65-ös Panis Racinggel, illetve Job van Uitert a #28-as Idec Sporttal.

lmgt3 Az LMGT3-ban is vezet a #70-es Inception Racing McLaren, és a kategória változatosságát mutatja, hogy mögötte egy-egy Ford, Ferrari és Aston Martin következik a sorban.

hy Bajban a #15-ös BMW a hetedik helyről, amelyet szorongatott az Alpine: Marco Wittmann a pálya szélén találta magát, vissza is csúsztak a sor végére - azt egyelőre nem mutatták, mi történt pontosan. Kár értük, szerdán még a leggyorsabbak voltak az időmérőn...

p2 Már két autó a bokszban: a Cool Racing #47-ese mellett problémái vannak a #25-ös Algarve Pro Racingnek is.

hy Giovinazzi közben az élen már másodpercen belülre egerészte magát Nielsenhez képest: hamarosan csata lehet a két gyári Ferrari között a vezetésért.

p2 Az LMP2-ben váltás a második helyen: Van Uitert előzi meg Bechét.

hy A két Ferrari megérkezett a még teljesen egyben lévő LMGT3-as mezőnyre, megkezdték a lekörözéseket - izgalmas pillanatok az éllovasoknak, egymáson Nielsen és Giovinazzi!

hy Nielsen jobban jött át a bolyon, Giovinazzi kicsit veszített, de mostanra megint egymás mögött az #50-es és az #51-es.

hy A Ferrariktól három másodperces távolságra a #6-os Porsche, akit viszont egy másodperces közelségből üldöz a #3-as Cadillac.

p2 Újra a pályán a bokszot nemrég meglátogató két LMP2-es egység: a #25-ös két, a #47-es öt kör hátránnyal csatlakozott vissza a versenybe.

hy Bő fél óra elteltével mondhatjuk, hogy az első négy még teljesen együtt, alig néhány másodperc a két Ferrari, a Porsche és a Cadillack között. Utánuk van néhány másodperces szakadék Kubicáékig.

hy Hiba Nielsentől: elfékezte magát, néhány másodperc erejéig Giovinazzi vezetett - de aztán az #50-es az egyenesben visszaelőzte őt!

hy Bokszban a #311-es Cadillac, ők kezdik a kiállások sorát, meglehetősen hamar.

hy Kezd teljesen összeállni az élmezőny, a Ferrarikra rövidesen megérkezik Vanthoor, és nincs messze Bourdais sem - ők négyen hárman másodpercen belül!

lmgt3 A GT-knél is szorosodik a csata az élen: a #77-es Proton Ford fél másodpercre mindössze a #70-es McLarentől.

hy Egyre többen bokszban a Hypercarok közül: a #2-es Cadillac, a #4-es Porsche és a #7-es Toyota is szervizelt.

lmgt3 Az LMGT3 élmezőnye is bokszolt, hajszállal, de maradt az élen az Inception Racing #70-es McLarenje.

hy Jön az élboly a Hypercarban is - na nézzük, átrajzolódik-e a sorrend!

hy Átrajzolódik bizony, hiszen az #51-es és #83-as Ferrariknak volt büntetésük még az edzésekről - a #6-os Porsche pedig átvette a vezetést Vanthoorral! Az #50-es Ferrari a második, a #3-as Cadillac pedig feljött a harmadik helyre, míg az #51-est még a #8-as Toyota is átlépte!

p2 Ben Keating forgott bele a sóderágyba a #23-assal - sárga zászló!

p2 Keating bent is ragad a sóderágyban - itt az első slow zone a versenyen!

Közben az #50-es Ferrari bokszkiengedését vizsgálják: Bourdais-ra engedték rá Nielsent...

hy Megvan az első probléma a Hypercarban is: a #99-es Proton Porschét kellett betolni a garázsba.

Keatinget visszaemelték a pályára, vége a lassú zónának. A sorrend tehát a Hypcercarban: #6 Porsche, #50 Ferrari (vizsgálat alatt), #3 Cadillac, #8 Toyota, #51 Ferrari.

hy Nem sokáig láthattunk Porsche-vezetést: Nielsen visszaelőzte Vanthoort, újra első az #50-es Ferrari!

hy Vanthoor azért nem szakad le Nielsenről, de ráadásként ott liheg a sarkukban Bourdais és Buemi is a Cadillackel és a Toyotával - négy gyártó autói teljesen együtt az élen szűk egy óra után!

hy Jelenleg amúgy még annyira szoros az élboly, hogy az első tíz helyezett konkrétan tíz másodpercen belül a #38-as JOTA Porschével bezárólag!

hy És ott a büntetés az #50-esnek: tíz másodperc a következő bokszkiállásnál - vagyis ugyanannyit kapnak, mint a két testvérautó még az edzések után, és láthattuk az imént, hogy pozíciókat buktak rajta.

hy Giovinazzi előzte Buemit, feljön negyediknek az #51-es Ferrari.

hy Giovinazzi elképesztő formában eddig, már Bourdais-t is megelőzte, a harmadik helyen a Ferrari!

p2 A Hypercarok izgalmai miatt nemigen tudtunk foglalkozni az LMP2-vel, de ott változás történt az élen még a kiállásoknál: a #9-es Proton vezet Bent Viscaallal, az AO by TF egészen a tizedik helyig csúszott vissza.

Eltelt ugye az első óra, egyelőre száraz a futam - de mint az Fekete Balázs kollégánk fotóján látható, azért ne fogadjunk nagy tétben, hogy ez így is marad:

hy Bő egy másodperces távolságból követi Vanthoor Nielsent, viszont közben közeledik rá Giovinazzi, aki eddig talán a legjobb tempót mutatja a versenyen. Most Bourdais-t lerázta magáról, aki mögött jön Buemi, majd a #35-ös Alpine, a #83-as Ferrari, a #36-os Alpine - ők nyolcan tíz másodpercen belül az élen.

hy Nielsen két másodperc körüli előnyt épített ki, de neki kell is, hiszen lesz majd egy tíz másodperces büntetése a következő bokszkiállásnál. Giovinazzi viszont hamarosan utoléri Vanthoort is. Eddig az első óra tapasztalatai alapján a Ferrari a legerősebb tempóból - de nagyon-nagyon-nagyon sok van még hátra.

hy Előzés a negyedik helyen: Buemi ment el a Toyotával Bourdais Cadillacje mellett.

Itt az a bizonyos veszélyes kiengedés, amiért megbüntették az élen álló #50-est:

lmgt3 Nagyon rég néztünk rá az LMGT3-ra: továbbra is Frederik Schandorff (#70) vezet, bő két és fél másodperccel Benjamin Parker (#77) előtt. A "Rossi-autó" a hatodik helyen Martinnel.

Állapítsuk meg közben az örömteli tényt, hogy bár voltak itt-ott problémák, egy és negyed óra után még mind a 62 egység versenyben.

hy Zárkózik vissza a #6-os Porsche: az első etap végén is láthattuk, hogy akkor kapcsoltak nagyobb tempóra a Ferrarik ellenfelei. Most Vanthoor újra másodpercen belül Nielsen mögött, ez sima vezetés lesz nekik majd az #50-es büntetése miatt.

p2 Rövid sárga zászló: a verseny elején bokszba kényszerülő #47-es forog meg az első sikánnál, de aztán ment is tovább.

hy Bent is a bokszban az #50-es, letöltötték a büntetésüket. A következő körben jön valószínűleg a többi élmenő is, akkor majd meglátjuk, mennyit is buktak ezzel Nielsenék.

p2 Újabb kör a bokszkiállásoknál, újabb éllovascsere az LMP2-ben: most a #37-es Cool Racing veszi át a vezetést Malthe Jacobsennel a volánnál.

A felirat szerint tíz perc múlva megérkezik az eső Le Mans-ba. Még csak most indul a buli!

hy Egy körrel Nielsenék után jött a többi éllovas is a Hypercarból: mivel a #6-os Porsche versenyzőt is cserélt - Vanthoor helyére André Lotterer ült be -, Giovinazzi és az #51-es keveredett az élre! Buemi pedig már a második a #8-as Toyotával, az #50-es Ferrari a harmadik helyen.

hy Csak a #6-os Porsche cserélt versenyzőt, ezzel egészen a nyolcadik helyig csúsztak hátra, ennyire szoros még az élboly. A sorrend: #51 Ferrari, #8 Toyota, #50 Ferrari, #3 Cadillac, #35 Alpine, #83 AF Corse Ferrari, #38 JOTA Porsche, #6 Porsche, #4 Porsche, #311 Cadillac.

lmgt3 Gyorsan vessünk egy pillantást a GT-re is, mivel ott is felfordult az élboly a kiállásoknál: a JMW Motorsport #66-os Ferrarija ragadta magához az első pozíciót Larry ten Voorde révén. Mögötte a #88-as és a #77-es Ford, az eddig vezető #70-es Inception McLaren csak a negyedik - de náluk is volt pilótacsere.

hy Hét másodperces előnyben Giovinazzi az élen, Buemire viszont megérkezett Nielsen, rövidesen akár újra Ferrari 1-2 lehet. Tempóból egyelőre egyértelműen a vörösök viszik a prímet a versenyen, de még mindig csak másfél óra ment le, és rövidesen jöhet az eső a csapatok előrejelzései szerint...

hy A Ferrarit dicsérgetjük, de emeljük már ki az Alpine-t is, amely kisebb meglepetésre már a negyedik helyen áll Charles Milesivel és a #35-ös egységgel, miután az imént megelőzték Bourdais-ék Cadillacjét.

Hivatalosan vizessé minősítették a pályát - ez azt jelenti, hogy mostantól fel lehet rakni az esős abroncsokat. Egyelőre még nem igazán esik az eső, de a radarkép szerint pillanatok kérdése a dolog.

Na és most már látható néhány esőcsepp az utolsó szektorban, a #8-as Toyota jön is a bokszba, ahogy a #35-ös Alpine is!

hy A Hypercar-élbolyból megkapta az esős gumit a #8-as Toyota, a #35-ös Alpine és a #3-as Cadillac - na nézzük, bejön-e a lépés nekik vagy nem lesz elég intenzív a csapadék?

Fekete Balázs kollégánk jelenti a helyszínről: a paddockban is elkezdett cseperegni az eső. Láthattuk az imént, hogy az utolsó szektorban érkezett meg a csapadék. Az első két szektor egyelőre száraznak tűnik.

hy Az utolsó szektorban egyértelműen esik már, közben pedig a három Ferrari az élen, Kubica előzte az imént Lotterert!

hy Osztott taktika a Ferrarinál: Giovinazzi kiáll az élről az #51-essel, így most vezet az #50-es a #83-as előtt, ők maradtak slick gumin a pályán!

De most már szakad az első szektorban is! Lotterer visszaelőzte Kubicát a második helyért, és már támadta Nielsent!

hy Lotterer pedig megtámadta és meg is előzte Nielsent: vezet a #6-os Porsche! Kubica is elmegy az #50-es testvérautó mellett!

Most már szinte az egész pályán esik az eső, bejöhet a #8-as Toyota lépése, amely ugyan most még csak tizedik, de például átugrotta az #51-est az egy körrel korábbi csere miatt.

hy Bokszban a #6-os Porsche is, viszont az #83-as és az #50-es továbbra is marad a pályán - vezetnek Kubicáék, de túl kell élniük ezeket a perceket most slick abroncson!

hy Az első hat helyezett még slicken: vezet a #83-as Kubicával, nyomában az #50-es, aztán jön a #12-es JOTA és a #19-es Lamborghini a semmiből!

lmgt3 Jönnek az első hibák: az egyik Corvette a pálya szélén, az #54-es AF Corse Ferrari is átszánkázott a sóderágyon.

lmgt3 p2 Volt egy koccanás is az Algarve Pro LMP2-es autójával a Porsche-kanyaroknál.

hy Viszont a Hypercarban egyelőre pályán a slick gumisok: vezet a #83-as az #50-es előtt. A Lamborghinik szintén csere nélkül a negyedik-hatodik helyeken!

hy Nielsen próbálkozott Kubica mellett, de a lengyel egy kisebb hiba ellenére is őrzi a vezetést!

hy A hetedik helyen haladó Buemi az első, aki már esőgumin, de a legutóbbi körében 5-6 másodperccel lassabb volt, mint Kubica. Egyelőre nem jött be a váltás, de a hangsúly lehet, hogy az egyelőre szón van, ugyanis további eső érkezését jósolják...

hy És a #8-as Toyota vissza is jött a bokszba, visszatették Bueminek a slick gumit. Ugyanígy tettek az #51-es Ferrarinál. Most bejött a pályán maradás a #83-asnak és az #50-esnek!

hy Szóval akkor a második óra végéhez közeledve, egy rövid esőt követően az állás: #83 AF Corse Ferrari, #50 Ferrari, #12 JOTA Porsche, #5 Porsche, #19 Lamborghini, #63 Lamborghini, #6 Porsche, #38 JOTA Porsche, #35 Alpine, #3 Cadillac. A Toyoták csak a 13. és 16. helyeken, az egy darabig vezető #51-es Ferrari a 14. helyen.

hy Na de mire ezt végigírtuk, váltás az élen: Nielsen előzte Kubicát, élen az #50-es Ferrari.

lmgt3 Vessünk egy gyors pillantást az LMGT3-asokra, ahol vezet a #66-os Ferrari, miközben a Rossi-féle #46-os BMW már a harmadik helyen. A Doktor még amúgy nem ült az autóban, Martin után most Al Harthy a volánnál.

hy Dupla sárga zászló volt rövid ideig érvényben az Indianapolis-kanyarban, de nem mutatták, ki vagy mi miatt. Kubica viszont nem engedi elszakadni Nielsent az élen. A harmadik helyen pedig közben már az #5-ös Porsche Christensennel, megelőzte Will Stevents.

hy A #12-es JOTA közben már a bokszban (lehet, hogy ezért volt a pozíciócsere), és a rádióüzenet alapján várják az #50-est is a következő kör végén.

hy Bent a bokszban az #50-es, Nielsent Antonio Fuoco váltja a volánnál.

lmgt3 És itt a verseny első komoly balesete: Thomas Florh csapta bele a falba az #54-es Ferrarit a Dunlop-sikán elején! Lassú zóna!

hy Az #50-esnek nagyon lifeg a visszapillantója az autóban... Mindenesetre most ideiglenesen újra Kubica vezet, az #5-ös Porsche a második, és átmenetileg a #19-es Lamborghini dobogós helyen!

hy Megjárta a bokszot a #83-as is, és a lassú zónának köszönhetően simán megőrizte a vezetést. Az #5-ös Porsche is maradt második, aztán jön a #12-es JOTA és az #50-es Ferrari - egyeőre ez a két márka harcol az elsőségért, a Lamborghini most már kikeveredett az élbolyból.

lmgt3 Flohr autóját kiemelik épp a sóderágyból, valószínűleg az #54-es lesz a verseny első kiesője bő két óra elteltével.

Itt az említett baleset videón is:

hy Ideiglenesen az eddig nem sokat emlegetett BMW tűnt fel a negyedik helyen, de ők is kijöttek a bokszba, így most állt helyre a sorrend: vezet Kubica és a #83-as, hét másodpercre tőle az #5-ös Porsche, harmadik az #50-es Ferrari, negyedik pedig a #8-as Toyota, amely az imént előzte a #12-es JOTA Porschét. Közben pedig a #7-es Toyota már a verseny eleji lassabb kezdés után már a nyolcadik helyen a Hypercar-mezőny végéről rajtolva.

hy Kár volt szóba hoznunk a BMW-t: Robin Frijns töri össze az utolsó sikánban a #20-as autót!

Tovább tud evickélni Frijns, de meg kell tennie egy teljes 13 km-es kört ahhoz, hogy visszaérjen a bokszba...

Itt a BMW-baleset videón:

hy A lassú zónát kihasználva bokszban a #8-as Toyota, a #12-es JOTA, az #51-es Ferrari, a #7-es Toyota és a #6-os Porsche is - ezzel ugyebár némi időt nyerhetnek, pontosabban kevesebbet buknak a szervizelés okán.

hy Azt eddig nem említettük, de az éllovas #83-asban már nem Kubica, hanem a másik Robert, Svarcman ül már. Michael Christensen, Antonio Fuoco, Nick Tandy, Callum Ilott, James Calado, Romain Grosjean és Mick Schumacher is jelenleg az autóban.

hy Frijns nagy nehezen visszaért a bokszba, be is kell természetesen tolni a garázsba. Eddig amúgy az Isotta Fraschini és a Proton Porsche kivételével mindenki körön belül a Hypercaroknál.

lmgt3 A csúcskategória izgalmai miatt jóval kevesebb az időnk a többi géposztályra, mint az előző években, de közben a GT3-ban éppen a #87-es Lexus vezet a #44-es Proton Ford és a #85-ös Iron Dames, azaz a hölgycsapat előtt.

p2 Az LMP2-ben a #10-es Vector Sport vezet, de eggyel kevesebb kiállást teljesítettek eddig, mint a Cool Racing #37-ese.

hy Kicsit szétszakította az élbolyt az esős és lassú zónás kavarodás: Svarcman 17 másodperccel vezet Christensen előtt, őt 26 másodpercre követi Fuoco.

Bő két és fél óra elteltével amúgy egyetlen egység esett ki hivatalosan a versenyből: a Vista AF Corse első nagy balesetet okozó #54-es GT3-as Ferrarija.

hy Ferrari-Porsche-Ferrari-Porsche-Porsche-Toyota-Ferrari-Porsche-Toyota-Lamborghini az első tíz helyen: nem kérdés, melyik két gyártó emelkedik ki egyelőre, de azért a Toyota sincs messze tőlük, a Lambók pedig a rizikós stratégia (mindkét autójuk slicken maradt a rövid zápor idejére) révén vannak a pontszerzés határán.

hy Nem véletlenül nem beszéltünk eddig sokat a Peugeot-ról, az immár hátsó szárnyas autó tempója elmarad a várakozásoktól: Svarcman épp az imént körözte le a #94-esben ülő Loic Duvalt.

hy Tempóból nem kérdés, hogy a Ferrarinál az előny: most is Svarcman lóg el Christensentől, akit már csak 15 másodperces távolságból követ Fuoco.

hy Fuoco megfutotta az imént az egész verseny leggyorsabb körét 3:29,208-cal, ezzel már csak 11 másodpercre a Porschétől.

p2 Előzés az élen az LMP2-ben: Clement Novalak, az Inter Europol #34-esével veszi át a vezetést a Vector Sport #10-esétől.

hy Megjárta a bokszot Fuoco az #50-essel, a harmadikról az ötödik helyre csúszik vissza a kiállása után.

hy Megérkezett a bokszba az #5-ös Porsche is, Svarcman egyelőre még a pályán a #83-assal az élen.

hy Teljesen együtt Fuoco, Ilott és Kobayashi az 5-6-7. helyeken három óra elteltével.

hy A #83-as is megejtette a negyedik bokszlátogatását, másfél másodperccel Buemi előtt tért vissza a vezető pozícióba Svarcman. A másik Toyotában ülő Kobayashi pedig megelőzte Ilottot a hatodik helyért.

hy Kobayashi annyira lendületben, hogy Fuocót is elkapta, ráadásul Ilott követte is a japán példáját, így néhány kanyaron belül két helyet bukott az #50-es Ferrari - igaz, a #7-es Toyota a kör végén ki is állt bokszba. 

Közben rövid időre volt egy kis sárga zászló is, egyelőre nem tudni, miért.

hy Buemi pedig közben megtámadja és meg is előzi Svarcmant: vezet a #8-as Toyota - de nem sokáig, rövidesen nekik is aktuális lesz egy bokszlátogatás.

hy Egyszerre bokszban a #8-as, az #51-es, a #12-es és a #6-os. A Toyotában végre versenyzőcsere: a rajttól vezető Buemit Brendon Hartley váltja.

p2 lmgt3 Gyors helyzetjelentés a másik két géposztályról: az LMP2-ben vezet a #10-es Vector Sport, az LMGT3-ban pedig ebben a pillanatban a #46-os Team WRT BMW az élen - bár Rossi még mindig nem ült a volán mögé.

Így állunk három és negyed óra elteltével - de a csapatok előrejelzései szerint rövidesen jöhet az újabb kavar, közeledik ugyanis az újabb eső!

És bizony a célegyenesben szemlátomást már el is kezdett szemerkélni - nagy kérdés, hogy mennyire lesz komoly a mostani eső. Az első adag nem volt túl vészes, akkor azok jártak jól, akik kint maradtak a slicken.

Bár még mindig az #54-es az egyetlen kieső, a United Autosports #23-as egysége Ben Keatinggel egy ideje már a garázsban: a hírek szerint a generátorral adódtak gondok... Ez az autó, amely korábban egy hiba után rövid időre a sóderágyban is ragadt.

Hát, ez az eső nem tartott sokáig: már ki is sütött a nap a célegyenesben. De ez aligha az utolsó csapadékzóna volt: az igazán komoly zuhét vasárnapra jósolják Le Mans-ba...

hy Svarcman az élen 25 másodpercre elszakadt már Christensentől, akit viszont három másodpercre megközelített Fuoco, így rövidesen csata alakulhat ki a második helyért az #5-ös Porsche és az #50-es Ferrari között.

Teljes pályás sárga zászló - az első a versenyen! De miért vajon? Hopp, a #34-es Inter Europolnak nincs ki a négy kereke, hiányzott a bal első, ahogy visszaevickélt a bokszba!

hy Fuoco közben már Christensen nyakán: hat tizedmásodperc a két autó között.

p2 Ütközés a Ford-sikánnál: a United Autosports #22-ese és a #33-as DKR Engineering autója ért össze és forgott meg a pálya végén.

hy Megtörtént az előzés a második helyen: Fuoco elment Christensen mellett. Ismét kettős Ferrari-vezetés - még ha az élen nem is az egyik gyári, hanem a privát AF Corse-autó áll Svarcmannal.

Megint teljes pályás sárga - de megint nem teljesen világos, miért. Az iménti ütközést ismétlik, lehet, hogy csak a felhordott sódert takarítják.

De már vége is a sárgának, az újraindítást pedig majdnem kihasználta Christensen: nem sokon múlt, hogy a Porsche nem előzte vissza a Ferrarit!

hy Fuoco nagyon nagy tempót megy, ahogy azt tőle vártuk is: már csak 15 másodperc a hátránya Svarcmannal szemben. A dobogósok mögött pedig amúgy már a két Toyota jön a negyedik-ötödik helyen. Hatodik az #51-es, hetedik a #12-es, a Lamborghinik pedig még mindig a top 10-ben az első esőnél bevállalt slickes rizikónak köszönhetően.

hy Bokszban az #50-es, és versenyzőt is cserél a Ferrari: Fuoco helyére Miguel Molina érkezik a volán mögé.

hy Megjött az #5-ös Porsche is, náluk is csere van: Christensen helyére Matt Campbell ül be.

lmgt3 Ám ami ennél is fontosabb: versenyzőcsere a #46-os Team WRT BMW-nél, Valentino Rossi először a volánnál a Le Mans-i 24 óráson! Az élről állt ki az egység, most a második helyen halad így a Doktor és csapata.

hy Megejtette az ötödik bokszkiállását a #83-as AF Corse Ferrari is, de volt akkora előnye Svarcmannak, hogy az élre is tért vissza a hozzájuk képest eltolt kiállásokat teljesítő Toyoták előtt.

p2 Szórnak itt-ott büntetéseket: most épp a #22-es kapott áthajtásost a jó néhány perccel ezelőtti említett ütközésért. Közben pedig a #23-as magától is bemutatott egy megforgást Keatinggel - velük kapcsolatban jó hír, hogy ezek szerint meg tudták oldani a generátorproblémákat.

hy Molina előzi Campbellt: átveszi az ötödik helyet az #50-es Ferrari az #5-ös Porschétől.

hy Bokszban egyszerre a #8-as, az #51-es és a #12-es. Ezzel helyreáll a tényleges sorrend: Svarcman vezet Molina és Campbell előtt.

lmgt3 Bokszban járt a #91-es Manthey EMA Porsche, ez pedig történelmi pillanatot eredményez: Valentino Rossival az autóban vezeti a GT-kategóriát a #46-os BMW! És amúgy az olasz nem diktál rossz tempót, apránként, de szakítja le magáról a #66-os JWM Ferrarit.

lmgt3 A #77-es Proton Fordot kell szétkapni a garázsban, hosszú szerelés vár rájuk ránézésre.

hy A #77-es amúgy áthajtásos büntetést is kapott mindemellé a teljes pályás sárga zászlós procedúra megsértéséért - de ennél fontosabb, hogy a negyedik helyen álló #4-es Porsche is ugyanilyen szankcióban részesült!

Eltelt közben a negyedik óra is, így gyors helyzetjelentés: a Hypercarban a #83-as Ferrari, LMP2-ben a #10-es Vector Sport, LMGT3-ban pedig a #46-os BMW vezet. Nálunk pedig szintén eljött az első csere ideje: Balogh Tamás búcsúzik, és érkezik a szerkesztőség Le Mans-császára, Gellérfi Gergő, aki a tervek szerint csaknem a táv feléig viszi majd az élő közvetítésünket!

Szeretettel köszöntök én is mindenkit, szánjunk mindenekelőtt pár szót azokra az alakulatokra, akiknek nem úgy alakult az idei Le Mans, ahogy tervezték. Egyetlen egység esett ki, az #54-es GT Ferrari, s hárman szakadtak le a "bolyról", a rögtön az első körben bajba kerülő #47-es Cool Oreca, a jelenleg a bokszban veszteglő #77-es Proton Ford, valamint a #23-as United-autó, melyet Ben Keating élete legrosszabb Le Mans-jával többször is bajba kevert.

hy A hypercarok közül ketten szakadtak le a többiekről: a hosszú szerelésre kényszerülő Proton #99-es, valamint a BMW #20-as art carja, melyet Robin Frijns rongált meg komolyabban.

hy A 68. körben jár a mezőny, s ha minden igaz, az élmezőny tagjai közül a #4-es Porsche és a #38-as Jota érkezik legközelebb a bokszba, akár már a kör végén. Előbbit mindenesetre Hartley nagyon keményen kergeti, mintha nem lenne holnap. (pedig lesz, és akkor is versenyezni kell...)

p2 A GT-k közt zajlanak a kiállások, az ő mezőnyüket majd utána áttekintjük, most viszont vessük vigyázó szemeinket a Le Mans-ra visszatérő LMP2-es géposztályra. Miután a Cool #37-ese letudta az aktuális kiállását, a Vector Sport #10-ese visszaállt az élre, a Cool pedig a második helyre tért vissza, Ritomo Miyatát Lorenzo Fluxa váltotta a volánnál. A United #22-ese a harmadik, majd jön a legjobb Pro-Am egység, a mindhárom kategóriában érdekelt AF Corse #183-as egysége.

Néhány esőcsepp a kamerán, Zak Brown pedig a Toyota bokszában jelent meg. Brown maga is érdekelt a Le Mans-on, hiszen ő futtatja az imént említett United autóit.

lmgt3 A Valentino Rossi nevével fémjelzett #46-os BMW egység vezeti a GT-k versenyét, őket 80-90 másodperccel követi a #91-es Manthey Porsche, illetve az Iron Dames Lamborghinije – utóbbiak most jártak a bokszban, az élen álló hármasból legközelebb Rossiéknak kell jönnie.

lmgt3 Egy óriási körrel Joel Sturm a világbajnoki listavezető #92-es Manthey Pure Rxcing (nem elgépelés!) autóval megérkezett az Iron Dames nyakára! Öt-hat másodpercet adtak az élmezőnynek!

hy Az élmezőnyből a #38-as és a #4-es Porsche a 68. kör végén járt a bokszban, most a 70. végén megjött az #50-es Ferrari. Hamarosan jönnie kell az #5-ös Porschének és az éllovas sárga Ferrarinak is.

hy Talán kissé unfair, hogy nem emlegetjük az élmezőny tagjai között a gyakran a 8-10. hely felé mocorgó Lamborghiniket, de ők elsősorban annak köszönhetik jó helyüket, hogy tökéletesen reagálták le az esőt, de a sebességük alapján ennél előrébb aligha fognak jönni...

hy A 72. kör végén bokszban a #83-as Ferrari az élről, Yifei váltja Svarcmant a volánnál, s bejött az #5-ös Porsche is. Jelenleg a #8-as Toyota vezet, ők az #51-es Ferrarival és a #12-es Jotával együtt várhatóak pár körön belül, s talán velük együtt jön majd a #7-es Toyota is. Meglehetősen nagy az össze-vissszaság az élmenők kiállásait illetően, az előző etapok kezdete hét körre szóródott szét.

hy Ha már az imént szóba kerültek a Lamborghinik: pár perc leforgása alatt mindkét autó megforgott Cairoli és Kvjat kezében.

hy Óh! Van der Zande sodródott le az első szektorban, és kicsit oda is ütötte az autót a korláthoz!

hy A 73. kör végén jött a #7-es Toyota, a 74. végén pedig a #8-as, #51-es és #12-es is jönni fog.

hy Négy óra és 40 perc után, az első 17 helyezett körön belül! Öt Porsche, három Ferrari, három Cadillac, két Toyota, két Alpine és két Lamborghini mondhatta ezt el magáról az iménti pillanatban – persze a kiállások miatt ebben van némi mozgás.

hy A teljes kiállási ciklus végén Ferrari #83, Ferrari #50, Porsche #5, Toyota #8 a sorrend. Persze ebben a pillanatban meglehetősen önkényes megállapítani, hogy hol kezdődik és meddig tart egy teljes kiállási ciklus...

hy Amikor az imént felemlegettük, melyik 17 autó volt épp egy körön, se BMW, se Peugeot nem volt közte. A BMW-k esetében a balesetek magyarázzák ezt, a Peugeot-knál viszont csak a kínosan gyenge tempó.

hy Hoppá! Habsburg Ferdinánd megáll a pálya szélén és kiugrik a #35-ös Alpine-ból! Kigyulladt az autó hátulja, a képeket elnézve itt nem lesz folytatás.

hy Lassú zóna az Arnage kanyarban és előtte, kiemelik az Alpine-t a bukótérből. Ebből aligha lesz folytatás.

Véget ért a lassú zóna, és véget ért a #35-ös Alpine versenye is. Paul-Loup Chatin és Charles Milesi voltak Habsburg Ferdinánd partnerei.

Itt láthatjuk, hogy Habsburg "távozik" az autóból:

lmgt3 Ó, jaj! Az egyik közönségkedvenc, az Iron Dames női hármasának egysége a pálya szélén. Sarah Bovy több helyet veszített, be is jön a bokszba.

lmgt3 Na most már lártjuk, mi történt! Bovy az egyik Porschéval ütközött, talán a #6-ossal! És sajnos a bokszban vesztegel az autó, most tér vissza, a kategória élmezőnyéből a 14. helyre estek vissza.

hy Az ebben a pillanatban 5. helyen álló #7-es Toyotát büntetik lassú zónás szabálysértés miatt. És közben megkezdtük a verseny 6. óráját.

Itt az ütközés a Dames és a Porsche között:

hy És a #4-es Porschét hozzák ki vétkesként. Ez persze a jelenleg a 12. helyért küzdő Damest aligha vigasztalja.

Hivatalosan csak két kiesőnk van a verseny hatodik órájbában, de a szűk másfél órája a bokszban veszteglő #77-es Proton Ford egyre "gyanúsabb", hogy csatlakozik harmadikként... Más jelenleg nincs szerelés alatt.

p2 A Cool Fluxával nagyon szépen felzárkózott az élen álló Vectorra, melyet jelenleg a monacói Richelmi vezet, azonos kiállási ritmusban 7-8 másodperc a különbség most.

lmgt3 Sturm nevéhez méltóan nagyot megy a lehetetlen nevű bajnoki éllovas Pure Rxcing autójával: vezetik a GT-mezőnyt Rossiék előtt – el vannak csúszva a kiállásaik egymáshoz képest.

lmgt3 És figyeljünk a McLarenekre is, akik a legutóbbi kiállás előtt az 5-6-7. helyen voltak.

Elképesztő jelenetet fotózott le a helyszínen lévő tudósítónkk, Fekete Balázs: az Iron Lynxnek sikerült kizárnia magát a tartalék alkatrészeket és hasonló kellékeket tároló garázsból!

balazs-1

balazs-2

Ha valaki aggódna: végül azért bejutottak.

hy Az első tizennégy autó jelenleg is körön belül a hypercarok között. És nagyon ígéretes a két Jota helyzete, akik a 6-7. helyen állnak úgy, hogy a #12-es nemrég járt a bokszban. Emlékeztetőül, ez az az autó, melyet rommá törtek, majd a repülőtéren járattak be...

hy Teljes a csőd az Alpine-nál: a #35-ös kiesése után a #36-ost be kellett tolni, már a 19. helyre csúsztak vissza. Mick Schumacher egyelőre két órát vezetett, de vajon fog-e még?

lmgt3 Valentino Rossi ismét a GT-mezőny élén! Mindeközben a dámák a 12-13. helyen állnak attól függően, hogy a kiállások épp hol tartanak. Most Gatting ül az autóban.

hy Nemcsak a GT-k között kell odafigyelni a BMW-re, hanem a hypercarok között is, ugyanis a verseny elején bajba kerülő #15-ös autó egyre jobb tempót autózik. Most a 13. helyen állnak, de hosszú még a verseny...

p2 Az Iron Lynx és a Proton együtt futtatott LMP2-ese megállt a kategória ötödik helyéről.

Lassú zóna a #9-es autó miatt, és mellesleg eső is várható rövidesen...

hy A kiállások meglehetősen össze-vissza zajlanak továbbra is a hypercarok között, és ez nem is lesz máshogy, amíg egy komolyabb eső vagy egy safety car össze nem rántja őket. De akárhogy is, a három Ferrari, az #5-ös Porsche és a #8-as Toyota alkotja az élmezőnyt.

hy Az #50-es Ferrari most járt kint és slickeket kapott, miközben visszatért az eső a pályára.

hy Kezdődik: esőgumikat kapnak a bokszba érkező autók!

hy Mindenki jön a bokszba esőgumikért, most egyenlítődnek ki a kiállások. Kivéve az #50-est, aki nem tér vissza a bokszba esőgumiért. Na ez vagy nagyon bejön, vagy nagyon el lesz ferrarizva...

lmgt3 A #95-ös McLaren meglátogatta a pálya szélét, megtapasztalhatták, mennyire jók a slickek jelenleg.

hy Rettenetesek a körülmények az #50-es autóban ülő Nielsen számára a slickeken. A helyszínen lévő kollégánk épp a garázsban járt, amikor a dán leváltotta Molinát. És továbbra is a pályán marad az #50-es!

hy Érkezik a bokszba az #51-es Ferrari, és ki vannak készítve a slickek. De fel akarják-e tenni őket? És felteszik őket!

Teljesen felbolydul az élmezőny taktikai és minden szempontból. Az #51-es autó most a 13. helyen a slickeken...

p2 Az élen álló Cool a bokszba tartva pördült meg. Szoros csata volt a Vectorral, fájdalmas időveszteség ez.

hy És közben megvan a harmadik kiesőnk, a másik Alpine is feladta a versenyt. Mick Schumacherék Le Mans-ja véget ért.

lmgt3 Egészpályás sárga! A #60-as Iron Lynx csattant a kanyarkijáraton a szalagkorlátba. Ahogy elnézzük, lehet, hogy a negyeddik kieső is meglesz Schiavoni hibája után.

Így már nem is akkora baj, hogy kizárták magukat a garázsból...

lmgt3 Megmozdult az Iron Lynx, de el még nem indult...

A kedvenc live timinguk nem bírta tovább az izgalmakat, szerencsére van másik. Arról viszont, hogy ki mikor járt a bokszban, nem tudunk érdemi információt mondani, amíg fel nem támad. Vagy hamarosan elővesszük a kockás papírt...

lmgt3 A #77-es Proton Fordot még mindig szerelik időtlen idők óta... 

És közben zöld zászló, ezek szerint megmozdult a #60-as Iron Lynx! Ez jó hír!

lmgt3 Óh! A Rossi-féle #46-ossal Martin koccant neki a sokat szenvedett #23-as Unitednek!

Megint fordul a kocka, most a slickek felé billen a mérleg nyelve... Gonosz tréfát űz a mezőnnyel az időjárás.

hy Bourdais hibázott egy kisebbet, a 14. helyen állnak most, miközben a #2-es Cadillac már feljött a 6. helyre.

hy Ennyi volt az eső egyelőre, az #5-ös Porschére vissza is teszik a slickeket. Előbb-utóbb Kubicának is jönnie kell a száraz abroncsokért.

A legnagyobb valószínűséggel 4 és 7 óra között várható újabb eső, de az utolsó órákban is komolyabb esély van rá. Az előrejelzések szerint viszont háromig most legnagyobb valószínűség szerint száraz pálya várható.

hy A #83-as visszakapta a slickeket, és továbbra is az élen állnak Kubicáék. Nagyon jól néz ki ez a verseny a sárga "privát" Ferrarinak. És közben az #50-es a második, az #5-ös Porsche pedig a harmadik a #8-as Toyota cseréje után.

hy A verseny elején csúnyán visszaeső #6-os Porsche is jön a bokszba az 5. helyről, ezt a pozíciót most a #2-es Cadillac veszi át, akik nagyon szépen jöttek vissza a meccsbe. Alex Palounak ráadásul még van 6-7 köre az újabb kiállásig, és ahogy elnézem, a 6. helynél visszább azzal sem esnek. A bajnoki éllovas #6-os pedig a 6. helyen!

hy Kicsit énzzünk rá a többiekre is, az erősebbik BMW a 13., a jobbik Lamborghini a 14., a két Peugeot pedig a 17-18. helyen körözget. Ez nem szép.

p2 A #9-es Proton azóta is a pálya szélén áll, immár közel egy órája...

hy A #15-ös BMW pedig kiesik a versenyből! Vanthoor összetöri az autót, miután koccan egy sárga autóval... Csak nem a #83-as Ferrari volt az?

Hoppá, itt az első safety car-fázis!

lmgt3 Rendkívüli módon füstöl a #70-es Inception McLaren a bokszban. És ez rossz, mivel az autó füsttel működik, mint az köztudott. Ha kijön belőle a füst, utána nem működik.

Vanthoor elsétál, vége a #15-ös BMW versenyének. De vajon büntetik-e Kubicát az esetért?

A tavaly óta érvényes új safety car-szabályok értelmében a három safety car begyűjt három "vonatot", majd az újraindítás előtt egyetlen biztonsági autó mögé rendezik a mezőnyt, méghozzá kategóriánként. Éppen ezért az újraindítás nagyon bonyolult procedúra, ha valaki szeretne lefőzni egy kávét vagy majszolni egy kis süteményt (mindkettőt megtettem és csak ajánlani tudom!), annak itt van az ideje.

Vizsgálják az ütközést Kubica és Vanthoor között.

Nézzük, hogy állunk kiesőkkel és bajban lévő egységekkel.

Négy autó esett ki eddig: az #54-es Ferrari és a #15-ös BMW baleset, a két Alpine műszaki hiba miatt.

A #77-es Proton Fordot három órája szerelik, erősen kérdéses a folytatás számukra, a Proton LMP2-es autója pedig egy bő órája állt meg, az övék még kérdésesebb. A #60-as Iron Lynx balesete után 40 perce tért vissza a bokszba, ők a harmadik egység, ahol felmerülhet, hogy nem tér vissza a pályára. A #70-es Inceptiont húsz perce szerelik, miután elfüstölt, vajon ott van-e még remény? Azaz 58 autó van még versenyben, és ebből 54 ténylegesen a pályán. A legtöbb célba érő 53 egység tavalyelőttről, ezt aligha fogják idén felülmúlni.

Sőt, még egy egység álldogál a bokszban, méghozzá a másik BMW hypercar, a #20-as "művészautó".

lmgt3 Nem büntetik a #46-os BMW-t a korábbi koccanás miatt, Martin megúszta egy figyelmeztetéssel. Épp kiálláson az autó, az élről jöttek be.

A Ferrarinál úgy vélik, hogy 9 körig tart még a safety car. Kiszámolták. Közben a verseny a 8. órájába lépett, közeledünk az egyharmadhoz.

p2 Nem elég, hogy időtlen idők óta a pálya szélén áll a #9-es Proton, most még vizsgálni is kezdték az autót illegális javítás miatt. Szerencsétlenek... 

lmgt3 Szép csendben visszatért az Iron Dames az élmezőnybe: a három hölgyversenyző már a 4. helyen áll azok után, hogy az egyik Porsche hypercar a legjobb tízen kívülre taszította őket!

És ha már a Vasdámák, íme egy-két fotó a garázsukról a helyszínen tartózkodó tudósítónktól, Fekete Balázstól:

balazs-4

balazs-5

És egyébként a paddock népének is kedveznek az Iron Damesnél: a paddockban egy LED-falon közvetítik a versenyt, illetve az autók belső kameráit.

És még mindig a helyszíni fotók, mert jelenleg nincs más érdekesség, amiről beszámoljunk: ide kattintva néhány légifotó érhető el, Le Mans madártávlatból.

lmgt3 Örömhírek! A balesetező #60-as Iron Lynx és a füstölő #70-es Inception egyaránt visszatért a pályára!

lmgt3 Sőt! Három és fél óra szerelés után a #77-es is újra a pályán! Csodás feltámadás!

És állítólag újra jön az eső...

És egy kutya a pályán... Hát itt tényleg minden van, mint a búcsúban!

Az előbb beígért fotó meg jól elmaradt. Szóval itt a hatalmas LED-fal a paddockból:

Igen. Ez a Le Mans:

Ha minden igaz, hamarosan megkezdődhet a safety car-fázis lezárása. Ami nagyon-nagyon sokáig fog tartani.

p2 A #9-es Proton hivatalosan is kiesett a versenyből, azaz 58 autó maradt. Hivatalosan.

hy Bár ahogy elnézzük, milyen nagy ügybuzgalommal szerelik azt az art cart, inkább csak 57 lehet az...

Íme, az eb:

Kép

p2 A Cool és a Vector a bokszban, azaz élre állt a United Autosport #22-ese – miközben a #23-as Ben Keatinggel a kategória utolsó helyén áll.

Fekete Balázs jelenti a helyszínről: a változatosság kedvéért ismét esik!

És most már a képernyőn is láthatjuk, miközben elkezdődött a három vonat egyesítése. Jöhet a többkörös újraindítási procedúra.

Nézzünk kategóriasorrendeket az újraindítás előtt:

hy

1. Ferrari #83 (Kubica) - vizsgálat alatt
2. Porsche #5 (Makowiecki)
3. Toyota #8 (Hirakawa)
4. Ferrari #50 (Nielsen)
5. Porsche #6 (Vanthoor)

p2

1. United #22 (Garg)
2. Cool #37 (Jakobsen)
3. Nielsen #24 (Heinemeier Hansson)
4. Vector #10 (Pilet)
5. AO by TF #14 (Deletraz)

hy A BMW részéről állítják, még megpróbálják visszavinni a pályára a #20-as autót.

Így nézett ki a tűzijáték a Casa Ferrari elől – küldte helyszínen lévő kollégánk:

balazs-7

balazs-8

lmgt3

1. Manthey Pure Rxcing Porsche #92 (Sturm)
2. WRT BMW #46 (Al Harthy)
3. Akkodis Lexus #87 (Hawksworth)
4. Iron Dames Lamborghini #85 (Gatting)
5. Proton Ford #88 (Olsen)

Zajlik a mezőny összerendezése...

Egy óra 20 perce tart a safety car-fázis, de lassan véget ér...

Elérkeztünk a nyolc órához, eltelt a verseny harmada. Kétségkívül a második harmad lesz a legkeményebb...

Húsz perce tart az újraindítási procedúra. Ez egy borzalmas hátránya a tavaly óta érvényes új safety car-szabálynak. Nagyon jó lenne, ha kitalálnának valamit helyette...

A helyszíni képek alapján nagyon esik. És nagyon jó lenne, ha végre újraindulna a verseny, az alábbi grafika alapján talán a következő kör végén. Azaz bő tíz perc múlva:

Egy óra 28 perce tart a biztonsági autós fázis. Ebből a szerelés egy óra egy perc volt... Mindjárt befejezem a morgolódást, ígérem, de ez nagyon bosszantó.

Na kérem! A kör végén véget ér a biztonsági autós fázis és újraindul a száguldás!

Újraindult a verseny!

hy Szakad az eső, és az #5-ös Porschén kívül a teljes émezőny jön a bokszba! A #311-es Whelen maradt még kint, feljönnek a második helyre!

hy A két slickes egység mögött a sorrend Ferrari #83, Toyota #8, Porsche #6, Ferrari #50, Toyota #7, Cadillac #2, Ferrari #51, aztán jönnek a Joták.

hy Ha eláll az eső, ez óriási húzás az #5-ös és a #311-es számára. Nem oskat beszéltünk eddig a Whelenről, hát lehet, hogy most fogunk!

hy Közben pünkösdi volt az a királyság, a Whelen már csak a negyedik. Az első szektor brutálisan vizes.

hy Folyamatosan esik vissza a Cadillac, nem lehet most értelmes tempót autózni a pálya egy részén slickeken. Kubica is hatalmas tempóban zárkózik fel Makowieckire, rövidesen visszaállhat az élre a sárga Ferrari.

hy Már csak 10 másodperc Kubica hátránya, a kör elején még 30 volt. És már csak 5!

hy Meg is előzte. Hirakawa is mindjárt ott van! Makowiecki egy kör alatt 36 másodpercet kapott Kubicától, a japántól még többet.

hy Hirakawa is megelőzte az #5-ös Porschét, rengeteget veszít a két slickes autó. Nagyon gyors felszáradásra lenne szükségük, hogy bukjanak hatalmasat ezen. 

hy Itt az ítélet! Kubica 30 másodperces stop&go büntetést kap!

hy Az első tizenkét egység körön belül a hypercarok között. Továbbra is csodálatosan szoros ez a Le Mans.

hy És amint letölti a büntetését Robert Kubica, a #8-as Toyota és Hirakawa szűk fél perccel áll majd az élen.

lmgt3 A vétlenül balesetbe keveredő Iron Dames már a második a GT-k között! Elképesztően nagy versenyt futnak!

lmgt3 Tegyük hozzá, a kiállásokat tekintve van némi eltolódás, szóval ha az élen álló #91-es és a lányok kiállnak, akkor a sorrend Ford #88, Manthey Purerxracing Porsche #92, WRT BMW #46, azaz Rossiék lesz.

hy Már csak a 8. helyen a Porsche Makowieckivel. Ez rettenetesen nem jött be...

p2 Rettenetesen kigyulladt a #30-as Duqueine autó. Hát ennek itt lesz a vége.

Jön a lassú zóna, a Duqueine pedig ég. A versenyző szomorú. A csapattagok is.

p2 Szerintem nyugodtan kijelenthetjük, hogy megvan a hatodik kiesőnk. Simmenauer elsétál az autótól.

hy Kubica letölti a büntetést, élre áll a #8-as Toyota.

Itt a videó, egy újabb autóból jött ki a füst:

hy Kubiva a hatodik helyre jön vissza, nagyon sokba került ez a hiba. Persze nem olyan sokba, mint a vétlenül kieső BMW-nek...

hy Az eddig remeklő két egység, a #83-as Ferrari és az #5-ös Porsche két külön okból, de gyorsan eltűnt az élmezőnyből. Kubica a 6., Makowiecki már csak a 9. helyen halad.

hy És egyébként a #7-es Toyota is dobogón, a verseny elején elsüllyedő vb-éllovas #6-os Porsche pedig már a második.

p2 Az első három helyezett 6 másodpercen belül a P2-esek között. A Cool #37-ese vezet, majd jön a Nielsen #24-ese és a Pro-Am kategóriás AF Corse #183-as. Jakobsen, a tavaly lábtöréssel nyerő Scherer és Barnicoat az autókban. A címvédő Inter Europol pedig úgy van a 7. helyen, hogy elhagytak egy kereket.

lmgt3 Forognak körbe a kiállások a GT-ben, s a jelenleg a bronz versenyzőt futtató #46-os számára az a szomorú, hogy már csak a 6. helyen állnak, és hamarosan ki kell állniuk. Al Harthy az előző körben például 25 másodpercet kapott az éllovastól.

Helyszíni tudósítónk orra előtt vitték el a nehez megjegyezhető nevű Duqueine autóját. Mindjárt mutatunk egy-két képet róla.

Véget ért a lassú zóna...

... de máris beintettek egy újabb sárgát.

lmgt3 És a bronz versenyző eldobta a #46-ost a vízen! Összetört az eleje, kavicságyban ragadt! Ennyi volt Rossiék győzelmi esélye!

Egészen furcsa hiba volt...

Itt viszik az elfüstölt #30-ast, de helyszíni tudósítónk beszámolója szerint a pilóta még mindig a csapattal telefonál és próbálja leszedni a motorborítást. Ez az igazi Le Mans-i szellem!

balazs-01

balazs-02

balazs-03

 

A versenyző telefonál, próbálkozik, azután elballag:

b-duq-1

b-duq-2

b-duq-3

hy Miközben a drámai eseményekkel foglalkoztunk, a #2-es Cadillac feljött a 4. helyre, azaz jelenleg nincs Ferrari az első négyben. Az első hétben viszont három is. Ebből mindent ki lehet matekozni.

hy Lassan slockre vált a mezőny, miközben a slickekben bízó #5-ös és #311-es autó nincs az első tízben sem.

lmgt3 A WRT BMW azóta is vesztegel. Itt már nem lesz folytatás... Egyetlen hiba tönkretett egy remekül alakuló versenyt, de a Le Mans már csak ilyen...

lmgt3 Al Harthyról jut eszembe, vajon mi lehet mostanában Paul Dalla Lanával...?

Óh. Egy éve azonnali hatállyal visszavonult. Fájdalmas veszteség ez.

lmgt3 Szerintem nyugodtan elkönyvelhetjük a #46-os autót a 7. kiesőnek. Ha mégsem így lesz, majd hamut szórok a fejemre.

Beléptünk a verseny 10. órájába. Azaz egy óra múlva túl leszünk egy Petit Le Mans versenytávján.

hy Elmerenghetünk kicsit az #5-ös Porschén, akik az esőben kint maradtak slickeken úgy, hogy a második helyen voltak. Teljesen felesleges kockáztatás volt, és dobogó helyett pontszerző helyen sincsenek. A Whelen esetében érthető, ők aztán semmit nem veszítettek rajta, a tizenikszedik helyről meg lehetett próbálni.

hy Kubica továbbra is az autóban, immár túl a három órán. Jól megy a lengyel, az 50 másodperc hátrány pedig nem a világ vége. Persze nem is kellemetes.

lmgt3 Lelassul majd megáll az egyik Ferrari. A #66-os JMW autó nem nagyon akar továbbmenni... Illetve akar, csak nem tud.

hy Lekapcsoltatták az esőben használatos fényeket, visszakerülnek a slickek az autókra.

Több helyen is leng a sárga, az egyik a JMW miatt minden bizonnyal. Mintha sérült lenne az az autó.

p2 A sokáig vezető #37-es Cool autót Miyata forgatta meg, ez nem túl örömteli. Most a hatodik helyen állnak.

 

lmgt3 Áll a pályán a JMW Ferrari Yoluc alatt. Most aztán elindul kicsit... Aztán megint megáll. Komoly baj van ezzel a járművel.

lmgt3 Ha nem megy tovább ez az autó, meglesz a nyolcadik kiesőnk is. És akkor még nem is beszéltünk az ezer éve a bokszban álló #20-as BMW-ről, akiket valószínűleg legföljebb bemutatókörre látunk viszont.

Lassú zóna az álló Ferrari miatt a Porsche-kanyarok környékén.

Ha kivesszük azokat az autókat, akik valószínűleg már nem mennek tovább, akkor 53 autó van még versenyben, ami a célba érési rekord tavalyelőttről. És itt van még szűk 15 óra.

lmgt3 Már emelik ki a JMW Ferrarit. Ez nem jelent egyértelmű kiesést... De semmi jót se.

AZONNALI HATÁLLYAL berendelték a versenyirányításhoz az álldogáló Ferrari csapatmenedzserét. Hát nincs elég bajuk?

 

lmgt3 Az indonéz egykori F2-es pilóta, Sean Gelael csak pár perce kapta meg először az autót, de máris vizsgálják lassúzónás szabálysértés miatt. Erős kezdés!

hy Nincs sok okunk a Peugeot-ról beszélni, de most mégis van miért: a #93-assal Mikkel Jensen nyalta meg a szalagkorlátot – kevéssel úszta meg a jóval nagyoobb balesetet!

lmgt3 Még egy poszt a GT-kről: ebben a pillanatban a két Manthey Porsche vezet, mögöttük a Proton Ford, aztán jön a #87-es Lexus és az Iron Dames. Majd a 6-7. helyen a két el nem füstölt McLaren.

hy Jelenleg a két Toyota, és köztük a vb-éllovas #6-os Porsche alkotja az élmezőnyt, mögöttük némi lemaradással a 4-5. helyen Fuoco és Bamber komoly csatát vív egymással a legjobb Ferrari és Cadillac volánja mögött.

 

hy És közben csata az első helyért! Vanthoor egy másodpercen belül az élen haladó Buemihez képest!

hy A rendező jelen pillanatban nagyon jó, hogy Bambert és Fuocót mutatja, de mégiscsak az első helyért vívnak Buemiék...

Lehet, hogy elaludt? Nem tudnánk elítélni...

lmgt3 Újabb éllovast köszönthetünk: a #92-est büntették, páran a bokszbann jártak, így aztán a #87-es Lexus vezeti a Le Mans-t!

p2 De mondjunk egy még menőbb dolgot: az AF Corse #183-as Pro-Am kategóriás autója vezeti a P2-es értékelést a Vector, a Nielsen és a United előtt!

hy A csúcskategóriában pedig négy gyártó az első ötben – és akik egyedüliként kettővel is ott vannak, az nem a Porsche és nem a Ferrari, hanem a Toyota!

hy Szóljunk egy szót a sokszor lesajnált Isotta Fraschiniről is. A hypercar-mezőny utolsó előtti helyén, több kör hátrányban, de összességében komolyabb probléma nélkül haladnak a 11. órában első Le Mans-jukon.

hy Mindezt úgy, hogy nemcsak a csapat újonc, de a három versenyző is összesen egy Le Mans-i indulással rendelkezik.

hy Na tessék! Megforgott az Isotta Fraschini, bár nem magától. Mintha Bamber forgatta volna meg... És igen! Vajon lesz-e büntetés? Első blikkre gyanús.

lmgt3 Ütközés a GT-k élmezőnyében! Az #59-es McLaren és a #155-ös Ferrari találkozott össze egymással, és a Spirit of Race autó húzta a rövidebbet: Jordan Taylor ott ragadt a sikánban.

lmgt3 És egy másik eddig remeklő autó, a korábban vezető #88-as Proton Mustang is áll a pályán. Ez a Le Mans-i éjszaka...

lmgt3 A Proton elindult, a Ferrari még a pálya szélén, de Taylor legalább már kiásta magát a sóderből.

lmgt3 Hivatalosan hat, valójában már inkább kilenc kieső, Taylor viszont egyelőre nem csatlakozik hozzájuk, hiszen továbbmegy.

Kedves kollégám hívta fel a figyelmemet az idei Le Mans legmenőbb nevű versenyzőjére – a legmenőbb rajtszámú autóban: a #777-es Aston Martin volánjánál Erwan Bastard!

hy Ezután a rendkívül színvonalas bejegyzés után rögzítsük, hogy élen álló hármas a 141. kör végén megjárta a bokszot. Lotterer öt másodpercre Buemitől, Kobayashi egy bő percre tőlük, az #50-es Ferrari pár pillanatra felugrott a harmadik helyre, de mindjárt jön a bokszba ő is.

lmgt3 A McLaren is megnézte az első helyet, kiállásaik előtt az első két helyen állt a két United-autó. Rendkívül változatos a GT-kategória, ahogy azt várhattuk is.

lmgt3 Bár a live timing szerint még versenyben vannak, a közösségi médiában már közölték, hogy a Rossi-féle #46-os BMW versenye véget ért, miután Al Harthy eldobta az autót.

lmgt3 Egyébként az ománi versenyző semmiképp sem nevezhető fakezűnek, 2014-ben a brit GT-bajnokságban lett második, idén pedig az ázsiai Le Mans-sorozatban ünnepelhetett harmadik helyet.

És közben beléptünk a verseny 11. órájába, a csúcskategóriában 10, a GT-k közt egy tized másodperc a különbség az első két helyezett között!

p2 Az AF Corse továbbra is magabiztosan vezet, ezúttal Varrone az autóban.

Közben túlléptük a 10 ezer előzést/lekörözést (utóbbiból volt több) a versenyen. Ahhoz képest nem is olyan rossz, hogy csak 4-5-ből lett ütközés.

A radar szerint egy masszív zivatar érkezhet a pályára, de az előrejelzések alapján szétoszolhat, mire ideér. Nos, ebből sok minden lehet még!

lmgt3 A #66-os JMW Ferrarit is nyugodtan kihúzhatjuk a versenyben lévő autók közül annak ellenére, hogy a live timing még a hízelgő "STOP" feliratot mutatja.

Az élő közvetítés íróját is kezdi megviselni az éjszaka: miután percekig gondolkodott, minek szeretett volna utánanézni, eszébe jutott, hogy már utánanézett. A helyzet aggasztó, szerencsére hamarosan érkezik a fitt és üde váltás.

hy Kilenc hypercar van körön belül: három Ferrari, két Toyota, két Porsche és két Cadillac. És aki körön belül van... Az megnyerheti a Le Mans-t a régi bölcselet szerint.

Sárga az első sikánnál... De már elmúlt.

lmgt3 Óh, az élmezőnybe tartozó McLarenek egyike, a #95-ös forgott meg Pino alatt. Avagy Pino forgott meg a McLarenben.

lmgt3 Bokszban járt az Iron Dames, ezzel közel egy kör az elmaradása az első helyezetthez képest. Álltak ennél sokkal jobban is, meg rosszabbul is, egészen kalandos versenyük van.

lmgt3 Az első hat helyen most három gyártó osztozik a GT-k között: két Porsche, két Lexus és két McLaren. Gyorsan rögzítsük: a két Lexus a WEC-ben az utolsó két helyen áll és a McLarenek sincsenek az első tízben!

hy Lotterer nem tudja tartani Buemi tempóját, már 16 másodperc a hátránya. Persze ez a 11. órában még semmi, de bosszantó lehet.

lmgt3 A kategória második helyén haladó Lexust be kell hoznia a bokszba Van der Lindének, ugyanis nem működik a hátsó féklámpája. Ez az az autó, amelyet De Vries megadjusztált tegnap délelőtt.

lmgt3 Öt Ferrari indult a GT-kategóriában, kettő már kiesett, és egyik sincs ott a legjobb tíz között.

hy Közel három perc a #83-as lemaradása a #8-ashoz képest. Kubica hibájáig magabiztosan vezettek, de azóta sem tudnak elmozdulni a 6. helyről.

hy Persze a #83-as még mindig jobban járt, mint az érthetetlen stratégiai hibát elkövető #5-ös Porsche, akik már körön (és pontszerző zónán) kívül járnak...

lmgt3 Az az érdekes, hogy a Van der Linde-féle Lexusnak Freitas versenyigazgató azt üzente, hogy AZONNAL meg kell javítani a féklámpát, és mivel azóta sem tért be a bokszba, valószínűleg spontán öngyógyuláson esett át a kérdéses lámpatest.

A BMW részéről megszólaló Vincent Vosse továbbra sem kiesőként hivatkozik az időtlen idők óta bokszban senyvedő #20-asra, míg a #31-esről úgy nyilatkozott, hogy rámennek a dobogóra. Jelenleg a GT-kategória 9. helyén állnak.

hy Lotterer kerékcseréje után a következő kiállásoknál cserélt a Toyota is, és most két másodpercre van a Porsche az éllovastól!

p2 Az LMP2 éllovasai egytől-egyig az előző két körben cseréltek, így nézhetünk egy sorrendet. Egy perc felett az AF Corse előnye!

1. AF Corse #183 (Varrone)
2. Nielsen #24 (Heinemeier Hansson) +1:03
3. United #22 (Jarvis) +1:31
4. Vector #10 (Cullen) +1:43
5. Cool #37 (Miyata) +1:51

p2lmgt3 És a Nielsen eltűnik az élmezőnyből! Heinemeier Hansson belerohant a sokat szenvedett #77-es Proton Fordba!

Mindkét autó a kavicságyban, természetesen jön a lassú zóna.

Itt a két autó, ki kell őket emelni.

Kép

Valószínűleg mindketten továbbmennek majd, de nem két pillanat lesz a kiemelésük. És amúgy vajon ilyenkor mi dönt arról, hogy kit szednek ki először?

A Protont nem a pálya felé viszik, hanem elfelé, a Nielsent megpróbálják visszatolni.

p2 Ezzel négytagúra szűkült az LMP2 élmezőnye, az AF Corse előnye pedig másfél perc feletti az üldöző hármashoz képest.

hy Fuoco adta át Molinának a legjobb helyen álló #50-es Ferrarit, ezzel a Cadillac #2-es autója feljött a negyedik helyre.

A #24-est is kiemelték, Hansson megpróbál továbbmenni. És megy is, de egészen a kategória kilencedik helyéig esett vissza.

És továbbment a #77-es is, ez az autó elpusztíthatatlan!

Véget ért a lassú zóna, miután mindkét autó visszatért a pályára. És a 11. óra is mindjárt véget ér.

lmgt3 A GT-k között nem kevesebb, mint 10 autó van körön belül. A kiállások itt nincsenek annyira szinkronban, mint az LMP2-ben, most épp a #91-es Manthey Porsche jött ki az élről.

hy Ez nem Lotterer etapja, Buemi megint stabilan veri őt: a másfél másodperc 15-re hízott.

Calado fülére mondják, hogy 10 perc múlva eső érkezhet. Nézzünk csak rá a radarra.

lmgt3 Az #59-es McLaren megúszta a büntetést a #155-ös Ferrarival való ütközésért. És ha már így alakult, hát vezeti is a kategóriát. Tegyük hozzá, hatalmas szerencséje volt Saucynak, hogy nem sérült az autója.

A radar szerint hamarosan rossz lesz. Kivéve azoknak, akik szeretik az esőt. Azoknak jó lesz.

Csepeg az eső, fel kell kapcsolni az esőlámpákat. Ami olyasmi, mint a ködlámpa, csak esőre való.

hy Az eső előtt továbbra is kilenc hypercar van körön belül a 12. óra kezdetén. Buemi lassan de biztosan szakítja le Lotterert az első helyért zajló csatában, Kobayashi egy percre, a többi üldöző 2-3 percre van tőlük.

p2 A P2-esek versenyét továbbra is másfél perccel vezeti a Pro-Am kategóriás AF Corse, pedig ha előre meg kellett volna mondani, hogy a mindhárom kategóriában érdekelt csapat melyik egysége kezdi az élen a 12. órát, hát aligha őket mondtuk volna. Az üldözők másfél-két percre a United #22, a Vector #10 és a Cool #37, körön belül vannak még a címvédő turbópékek, azaz az Inter Europol #34-es.

lmgt3 Az elcsúszott kiállási ritmus miatt nehéz megmondani, hogy tulajdonképpen ki is vezeti a GT-k versenyét, az viszont egyértelmű, hogy az élmezőnyt a két Porsche, a két Lexus és az #59-es McLaren alkotja, de ott ólálkodik mögöttük a másik McLaren, az egyetlen állva maradt BMW, az Iron Dames és a #27-es Aston Martin is.

Ami a kiesőket illeti, hivatalosan hat egység adta fel a Le Mans-t: az #54-es Ferrari és a #15-ös BMW baleset, a #9-es Proton, a #30-as Duqueine és a két Alpine műszaki hiba miatt. Rajtuk kívül minden valószínűség szerint kiesett a balesetező #46-os BMW, a megálló #66-os JMW és az időtlen idők óta a garázsban álló #20-as BMW hypercar.

Közben kerülnek fel az esőgumik...

...egy kerék elgurult...

...lassú zóna van a #24-es kicsúszása miatt...

...és ebben a káoszban adom át nagy szeretettel a billentyűzetet a nap hősének, Gobodics Tamásnak, aki néhány órával azt követően, hogy hazaesett a Mecsek Raliról, elviszi a legkritikusabb etapot, a hajnali órákat. Gellérfi Gergő most búcsúzik, a következő órákban a főszerkesztőé a szó.

Köszöntök én is mindenkit, nálunk már a "bronzfokozatú" pilóta vette át az irányítást a következő órákra. 

Ideért az eső, többen fel is rakták a vizes gumit, de a P2-es még mindig a pálya szélén áll, most indulhat újra az éles körözés zöld zászló mellett.

hy Az #51-es Ferrarit vizsgálják, mert túlléphette a sebességhatárt az egész pályás sárga zászlós fázis során...

A pilótacserék után a mostani vizes körülmények között kicsit közelít a Porsche az élen álló Toyotára: Kevin Estre jelenleg gyorsabb Brendon Hartley-nál, 12-13 másodpercre csökkent a lemaradása.

Az eső egyde durvább, most már teljességgel vizesek a körülmények, és bár nem egyformán áztatta el a pálya egészét, de mindenhol vizes az út, helyenként a vízfüggönyök is megérkeztek.

hy Estre pedig gyorsabb Hartley-nál ilyen körülmények között, 10 másodpercre csökkent a #6-os Porsche hátránya az élen álló #8-as Toyotához.

A hivatalos adatok szerint már több mint 16 ezer előzés/lekörözés történt.

Este hátránya 8 másodperc alatt az esőben!

Estre belassult (valószínűleg a forgalom) az utolsó körében, hirtelen ismét 10 másodperc fölé kúszott a távolság az élen. 

Lopez 54 másodpercre van harmadikként a #7-es Toyotával, az #50-es Ferrari és a #2-es Cadillac a top ötben, de kilenc autó is körön belül még.

p2 Az LMP2-ben Nicholas Varrone két perccel vezet az AF Corse #183-as autójával, onnantól viszont egy percen belül vannak négyen is, úgyhogy itt is izgalmas lehet még a csata.

lmgt3 A GT-autók között Porsche 1-2 van féltávhoz közeledve: a #92-es öt másodperccel vezet a #91-es előtt, a többiek már percen felül vannak.

Biztonsági autó! 

A vezető #8-as Toyota érkezik a bokszba a biztonsági autós fázis elején!

No, közben egyre többen járják meg a bokszot, a #6-os Porsche is volt kint, így a #8-as Toyota visszavette a vezetést.

A versenyirányítás megerősíti: az erős eső miatt tart még az SC-fázis, és amíg így esik, addig nem is fogják elengedni a mezőnyt.

Vízátfolyások alakultak ki, és a pilóták szerint rosszak a látási viszonyok, nagy a vízfelverés, és alig látni akármit is a pályán. Valószínűleg hosszú ideig marad a biztonsági autó mögötti körözés.

A több SC-vonat miatt jelenleg szétszakadt egy kicsit a mezőny, a #8-as Toyota és a #6-os Porsche egy tömbben halad, közöttük három másodperc van, a harmadik helyezett #7-es Toyota viszont egy tömbbel hátrébb ragadt, ott bő két perc a hátrány jelenleg.

Ez a jelenet jól megmutatja, hogy milyenek a körülmények:

Az igazi rémálom: a #4-es Porsche ablaktörlője elromlott...

Nincs változás, várjuk az eső végét, közben több helyen is versenyzőket cserélnek a csapatok ebben az időszakban.

Alex Palou azt jelenti, hogy még így, a safety car mögött is több ponton felúszik az autó - ezért sem lehet elengedni őket.

Romain Grosjean Lamborghinijébe valahol beszivárog a víz, emiatt kellett kiállnia a bokszba.

Most nagyjából 11 perc alatt csorog körbe a mezőny egy körön, az eső pedig nem szűnik.

A poroszkálás közben a negyedik helyen haladó Miguel Molina szólt a csapatnak, hogy mondjanak már neki valamit, mert unatkozik...

Grosjean közben inkább ki is szállt a lyukas Lambóról, beült a helyére Matteo Cairoli...

A eső továbbra is szakad, a pálya szinte használhatatlan, látni alig lehet, most már jó egy órája zajlik mindez, úgyhogy nem túl biztató a helyzet.

A jelentések szerint most egy kicsit enyhül majd az eső, majd jön a következő zivatar...

A 12. órához képest nem történt változás a 13.-ban, hiszen csak a biztonsági autó mögött körözött a mezőny a szakadó estőben.

11 órával a futam vége előtt így állunk:

hy 1. #8 Toyota, 2. #6 Porsche, 3. #7 Toyota, 4. #50 Ferrari, 5. #83 Ferrari

p2 1. #183 AF Corse, 2. #22 United Autosports, 3. #10 Vector Sport

lmgt3 1. #92 Porsche, 2. #91 Porsche, 3. #59 United Autosports McLaren

Helyszíni tudósítónk, Fekete Balázs jelenti a Le Mans-i paddockból:

Továbbra is egészen intenzív az eső, de közeledik a napfelkelte.

A látási viszonyokon biztosan sokat fog javítani az, hogy rövidesen felkel a nap, de a rengeteg víz attól még ott van a pályán, ami jelen pillanatban lehetetlenné tenné a versenyzést önjogon is.

Az aszfalt természetesen hűvös, úgyhogy ha elállna, akkor sem száradna gyorsan, de a radarképek alapján a közeljövőben el sem áll...

Most már több, mint másfél órája tart a biztonsági autós fázis, és egyelőre nem látni a biztató jeleket arra, hogy véget érhetne.

Bizarr jelenet: az egyik biztonsági autót kell lecserélni, mert elfogyott belőle az üzemanyag.

Callum Ilott unja magát a Jota Porschében, megkérdezte a csapatot, hogy Norman Nato készen áll-e átvenni tőle az autót. A csapat viszont azt közölte, hogy Norman Nato éppen alszik.

Brendon Hartley pedig arra panaszkodott a futamot vezető Toyotában, hogy görcsöl a lába.

Az elmúlt közel két órában nagyjából annyi történik, mint ami most is: egy autó, ezúttal az #5-ös Porsche kiáll a bokszba, tankol és pilótát cserél, Campbell váltja Christensent.

Úgy tűnik, hogy a biztonsági autók szűk két órát bírnak egy tankkal, mert mindegyiket meg kellett most már tankolni.

Egyértelműen elkezdett világosodni, most már sokkal barátságosabbak a látási viszonyok.

Gyorsulnak a körök a safety car mögött, a korábbi 11 perces szintidő után most már 9,5 perc körülre jön ki egy kör. Más nem történik...

Az pozitívum, hogy banális hibát senki sem követett el az áldatlam állapotok ellenére, senki sem forgott meg vagy csúszott ki a biztonsági autó mögötti körözés során.

Így az állás nem változik, ugyanott tartunk, mint egy, illetve igazából mint két órával ezelőtt.

Az utolsó "éles" időszakról szóló összefoglalónk: https://formula.hu/wec/2024/06/16/lm24-12-ora-szakad-az-eso-le-mans-ban 

Határozottan kivilágosodott, még nincs verőfényes napsütés, de a sötét már a múlté! Az eső viszont nem lankad...

Az #50-es Ferrari jött ki a bokszba egy pilótacserére, és mivel ilyenkor meg kell várni a következő SC-vonatot, így a negyedik helyről a kilencedikre esett vissza.

A #83-as Ferrari is jön a bokszba, és most többen is így döntenek, lejárnak az etapok. A Ferrari pilótát is cserél, Yifei Ye kiszáll, Robert Kubica ül vissza a helyére.

A Jota mindkét autójába is friss(ebb) pilóta ül, Jenson Buttoné a #38-as, Stoffel Vandoorne-é a #12-es.

Nagyon borúlátó előrejelzés: húsz perc múlva jön egy újabb nagy zápor, és ez órákig fog tartani.

Az utóbbi fél órában már jelentősen csendesedett az égi áldás, tisztult minden, az elmúlt pár percben azonban megint sötétedik...

Közben kijött a bokszba az élről a #8-as Toyota, Hartley kiszállt, beült a helyére Hirakawa, és a harmadik helyre jött vissza.

Így most átmenetileg Estre és a #6-os Porsche vezet.

Fontos mérföldkő: ebben a percben már kereken 3 órája köröz a mezőny biztonsági autó mögött!

Jelenleg tehát a #6-os Porsche vezet a #7-es Toyota előtt, a #8-as pedig egy kiállással többet megejtve harmadik, a #7-essel egy vonatban.

A #7-esnek jól jön ki a lépés, ugyanahhoz a vonathoz tud visszatérni a bokszból, és a #6-os is itt van, úgyhogy a top három pár másodpercre követi egymást, sikerült egy helyre keveredniük a pályán. A sorrend visszaállt az eredetire, #8-as, #6-os, #7-es.

A #7-es autót vezető Nyck de Vriest elmarasztalták azért, mert ugyanahhoz a bolyhoz csatlakozott vissza a pályára, ki kellett jönnie még egyszer és megvárnia a következőt, úgyhogy csak az ötödik helyről folytathatja a körözést.

Egyébként csoportok ide vagy oda, az első kilenc autó egy körön belül van, abból még bármi lehet. Mármint ha egyszer majd újraindul a verseny...

Azt jelzik több pilótának is, hogy enyhülő esőt várnak a folytatásban. Mondjuk van honnan enyhülni...

Úgy tűnik, hogy hamarosan megpróbálják majd egy bolyba rendezni a mezőnyt, jöhet a pass around, történhet valami. Talán, esetleg, egyszer, valamikor.

Helyszíni tudósítónk, Fekete Balázs jelenti a helyszínről, hogy az eső már nagyon enyhe, itt lenne az ideje versenyezni!

Kubica viszont azt jelenti, hogy a látási viszonyok nem jók, sok vizet vernek fel még mindig. Viszont a versenyirányítás most már határozottan afelé tendál, hogy induljunk el a három boly összehúzása felé. 

A pilótáknak azt jelentik, hogy közel állunk a mezőny egy sorba rendezéséhez. Ez viszont egy nagyon hosszú folyamat, bő fél óra minimum.

A mérnökök minden versenyzőnek elmondják, hogy közelít az újraindítás, de a pilóták nagy része nem érti, hogy miért. Az eső esik, a látási viszonyok rosszak, a pálya is rossz, most hirtelen miért kellene elindulni ilyen körülmények között úgy, hogy négy órája köröznek a biztonsági autó mögött...

A Toyota csapatvezetése sem érti a versenyirányítás döntését.

Ezt látja Fekete Balázs kollégánk a helyszínen:

Elindult a három safety car-vonat összehúzása! Ez azt jelenti, hogy bő fél óra múlva akár verseny is lehet!

A versenyt vezető Hirakawa most is azt jelenti, hogy továbbra is nagyon vizes a pálya...

Egyébként újabb mérföldkő: már 4 órája vannak bent a biztonsági autók!

Már 7,5 perces köröket futnak egyébként, ennyit javult a pálya. De a jótól nagyon messze van. 

Most már csak egy biztonsági autó van a pályán, a mezőnynek össze kell rendeződnie egy sorba.

Szép lassan összeér a mezőny, a versenyigazgató igazgatja a csapatokat. Most pedig megjön az utasítás, hogy azok, akiknek most előzniük kell, lekörözniük kell, hogy mindenki a helyére kerüljön, az tegye meg. 

Ez már tényleg közelít ahhoz, hogy újrainduljon a verseny!

Mindenki elkerülte a mezőnyt, akinek el kellett, most utol kell érni hátulról ismét, és elfoglalni a helyét. De legalább zajlik a procedúra!

Az érdekes az lesz, hogy azok, akiknek menni kell egy erős kört ahhoz, hogy visszaálljanak a helyükre, sokkal jobban meg tudják melegíteni a gumikat, mint azok, akik azóta is SC-tempóban gurulnak.

A különbségek tehát eltűnnek, a hypercar-mezőny eleje már össze is ért, innentől pedig helyezések ide vagy oda, aki körön belül van, az a győzelemre is eséllyel rendelkezik.

Gumikat és felniket mosnak a Manthey Racingnél - jelenti Fekete Balázs kollégánk a paddockból:

 

11 autó került egy körön belülre jelen pillanatban. 

Na szóval, akkor az újraindítás előtt nézzük át az aktuális állást.

hy Hypercar

1. #8 Toyota
2. #6 Porsche
3. #50 Ferrari
4. #7 Toyota
5. #83 AF Corse Ferrari
6. #38 Jota Porsche
7. #2 Cadillac
8. #51 Ferrari
9. #3 Cadillac
10. #5 Porsche

Közben megjön a versenyigazgatói üzenet: a kör végén KIJÖN A BIZTONSÁGI AUTÓ, FOLYTATÓDIK A VERSENY!

ÚJRAINDULT A VERSENY 4,5 ÓRA UTÁN!

Most legalább abszolút izgalmas a helyzet, hiszen konkrét csaták zajlanak a pályán az újraindítást követően. Előzés és helycsere nincs.

Az eleje viszont kezd már szétszakadni: Hirakawa 2,5 másodperccel meglógott Vanthoor elől az élen, a harmadik Nielsen hátránya 7 másodperc.

Lelassul a #7-es Toyota De Vries alatt! Kubica már meg is előzte, De Vries a bokszba hajt!

De Vries semmit sem lát, nem működik az ablaktörlő... ezt kellett megoldani, emiatt jön a bokszba és ezzel veszítettek pozíciót. 

Áthajtásos büntetés az #51-es Ferrarinak! 

Túl gyorsan ment Giovinazzi az egészpályás sárga zászlós jelzés alatt, ez is hatalmas érvágás a Ferrarinak!

De Vries körön belül maradt, de a 11. helyig esett vissza a Toyotával. 

Így Hirakawa a #8-assal vezet Vanthoor és a #6-os Porsche előtt, majd jön za #50-es és a #83-as Ferrari.

Antonio Fuoco a paddockban:

Ez egyelőre a 4,5 óra standby ellenére a #8-as és a #6-os versenyének tűnik: közöttük egy vállalható látótávolságnyi 3 másodperc maradt a különbség, de egy tempót mennek, a harmadik helyezett viszont már 12-13 másodperccel le van maradva. 

Gyorsnak nőnek egyébként a különbségek, a látási viszonyok azért messze nem ideálisak. 

p2 Az LMP2-ben a #183-as AF Corse 17 másodperccel vezet már a Cool Racing #37-es autója előtt, a dobogón jelenleg még a #22-es United Autosports található, de a 2-4. helyen még szorosabb a küzdelem.

lmgt3 A GT-autóknál továbbra is Porsche 1-2, de most a #91-es vezet 6,5 másodperccel a #92-es előtt.

A Peugeot mindkét autója messze van a pontszerzéstől, a #93-asban most pilótát cserélnek, Jean-Eric Vergne helyett Nico Muller ül be.

lmgt3 A garázsban a #92-es Porsche! A GT-kategóriát sokáig vezető autó begurul a garázsba, ezzel egyedül hagyja a #91-es testvérautót az élen. Hivatalosan még nem esik ki, de rengeteget veszít, ez a minimum.

Közben a Toyota többször is szól a vezető Hirakawának, hogy ne használja az ablaktörlőt, hiszen a másik autónak azzal voltak komoly gondjai. Vanthoor közelít is a #8-as Toyotára!

Az #5-ös gyári Porsche Matt Campbell-lel a volán mögött négy másodperccel gyorsabb a körülötte lévőknél, utolérte a #38-as Jota Porschét, amit Jenson Button vezet. 

Megtörténik az előzés, Campbell és az #5-ös Porsche feljön a hatodik helyre. A hátránya 17-18 másodperc az ötödik Cadillachez képest.

A pálya pedig kezd száradni, az ideális ív már egészen jó állapotban van.

Az élen zajló csata továbbra is két másodperc körül zajlik, Hirakawa és a Toyota ezt menedzseli Vanthoor Porschéjával szemben.

Az élen álló kettős 3:56-os kört ment, de legutóbb már az #5-ös volt a leggyorsabb, Campbell 55-be is belenézett már.

Bokszban az élről Hirakawa és a #8-as Toyota. A japán marad az autóban, közben pedig így Vanthoor átveszi a vezetést. 

A Porsche az #5-öst hozza a bokszba, Campbell ki is száll, beül Makowiecki, és a negyedik helyről kijön a #83-as Ferrari is Kubicával.

Vanthoor a bokszban a #6-ossal az élről, marad is az autóban.

Jön mögüle Nielsen is az #50-es Ferrarival és szép sorban mindenki, úgyhogy ebben a körben Hirakawa és a #8-as visszaáll az élre.

Egy kör alatt öt fontos hypercar látogatott ki a bokszba, de az élen változatlan a helyzet, Vanthoor 2,5 másodperccel Hirakawa mögé jött vissza a második helyre.

Az ideális ív felszárad, oda lassan már a slick gumik lennének jók, de mivel nagy a forgalom, így az előzések és a lekörözések miatt még nem tartunk ott, hogy az legyen a jó választás. De közelít!

Az előző körben egyetlen ezredmásodperc (!) volt a különbség Hirakawa és Vanthoor között!

A csapatok már gondolkodnak azon, hogy slickeket kell felrakni. 

A Toyota kockáztat: az ablaktörlő miatt hátrányba kerülő #7-es Toyota kijön a bokszba, és megkapja a száraz pályára való abroncsokat! De Vries nagy feladat előtt...

A holland alig tudja úton tartani még az autót a hideg slickeken, 1-2 kör biztosan kell neki a melegítéshez.

Most jön De Vries második köre a slickeken, ez lesz már érdekesebb. Az elsőben még a harmadik szektorban (csak abban) is három másodpercet veszített.

Jó a slick, De Vries a második köre végén már minimálisan gyorsabb, mint a futamot még az esőgumikon vezető csapattársa.

Kubica is kint a #83-as Ferrarival slickért!

Hirakawát is hívja a Toyota, a kör végén ő is slickekre vált. Most már jönni kell mindenkinek!

Felipe Nasr a #4-es Penske Porschével a falban! Nem tűnik nagynak a csattanás, gumifalnak vágódott neki az Indianapolisban egy elég amatőrnek tűnő hibával. Sárga zászló.

Jelenleg De Vries a leggyorsabb, de a slick sokkal még nem jobb, viszont folyamatosan efelé tendál a pálya állapota.

Most jött a 6-os Porsche az élről, nézzük, hogy megelőzik-e a Toyotát!

A dupla lassú zóna megfordítja a küzdelmet: átveszi a vezetést a kiállások után a #6-os Porsche, a Toyotának rosszul jött ki Nasr (tehát a másik gyári Porsche...) hibája és az emiatt hozott biztonsági intézkedés!

A lassú zónák és az így a Porschének (a másik autója által okozott baleset miatt) szerencsésen kijövő kiállások miatt a 2 másodperces Toyota-előnyből közel 20 másodperces Porsche-előny alakult ki.

A #8-as gumijai egy körrel melegebbek már, így még most is csökken a távolság, de az biztos, hogy a #6-os Porsche vezet, méghozzá egyértelműen!

De Vries a kerékcserék miatt a harmadik helyig zárkózott fel, de most Fuoco és Svarcman is ott van a sarkában egyetlen másodpercen belül a két Ferrari. 

BIZTONSÁGI AUTÓ ISMÉT!

A #27-es autó nagy balesetet szenvedett, fejtetőn állt meg! 

A pilóta kiszállt, ez a lényeg, neki nincs nagy baja,

Most viszont megint javítás, és biztonsági autós fázis!

Az állás:

1. #6 Porsche
2. #8 Toyota
3. #7 Toyota
4. #50 Ferrari
5. #83 AF Corse Ferrari

LMP2:

1. #183 Af Corse
2. #37 Cool Racing
3. #10 Vector Sport

LMGT3:

1. #95 Uniter Autosports
2. #85 Iron Dames
3. #88 Proton

Elképesztően nagy baleset, simán elúszott a GT Aston Martin, és telibe vágta a gumifalat, amitől felborult. Szerencsére személyi sérülés nem történt. 

Az 50-es és a 83-as Ferrari közben kint járt a bokszban, így a 2-es Cadillac és az 5-ös Porsche került fel a top ötbe, a Ferrarik pedig a hatodik-hetedik helyről jöhetnek, de a sfaty car mögött úgyis együtt lesz a mezőny, és túl vannak a kiálláson.

A gumifalak javítása zajlik, addig nincs esemény.

A bokszkiállások azért így is zajlanak, a 7-es Toyota a harmadik helyről jön ki, és De Vries ki is száll, beül a helyére Kobayashi. 

10 óra van, hat óra van hátra a 24 órás futamból, hamarosan pedig újra is indul a küzdelem, mert lassan elkészülnek a pálya javításával.

A #81-es autó megállt a pálya szélén műszaki hibával az SC-fázis alatt...

Bokszkiálláson a futamot vezető #6-os Porsche, de a #8-as Toyota is ugyanígy.

Közben a következő körtől összegyűjtik a mezőnyt és folytatódhat a futam!

Közben itt van az elmúlt órák összegzése annak, aki szeretne gyorsan felzárkózni az eseményekből:

https://formula.hu/wec/2024/06/16/lm24-18-ora-felszaradt-palya-porsche-vs-toyota 

Mindkét autóban pilótacsere történt, a Toyotába Buemi, a Porschébe Estre ült vissza, jönnek a nagyágyúk!

Közben így azért átalakult a sorrend, és bár az SC-fázis előtt még harmadik volt, de így a két említett rivális elé keveredett a #7-es Toyota Kobayashival.

A 93-as Peugeot közben kicsúszott a biztonsági autó mögött. Elképesztő hiba Mullertől, bár tovább tud gurulni, de hihetetlen baki egy profi autóversenyzőtől.

Mondjuk sokat nem veszítenek, mert a Peugeot-nak semmi esélye egy komoly eredményre.

A kiállások után a 2-es Cadillac gurul az élen az 5-ös Porsche és a 83-as AF Corse Ferrari előtt, de így azért most eléggé felborultak, eltolódtak egymáshoz képest a kiállások.

Scott Dixon alatt megállt a #3-as Cadillac a biztonsági autó mögött. Már kétszer megpróbálták elindítani a versenyt, de így nincs rá lehetőség.

Dixox gurul, de azt mondják neki, hogy ha nem tud visszaporoszkálni a csapathoz, akkor álljon félre egy megnyitásnál, nem tudnak mit tenni.

Gobodics Tamás pedig ezzel visszaadja a stafétát Balogh Tamásnak, a következő órákban az ő tollából érkeznek az információk élő szöveges közvetítésünkbe.

Még szűk 6 óra!

hy Köszöntök én is mindenkit újra. Valóban bő öt és fél óra még hátra a versenyből, és úgy fest, Dixon nem tudja visszahozni a bokszba a #3-as Cadillacet, többször is mondták neki, hogy álljon félre egy megnyitásnál.

Viszont közben már a második fázisa zajlik az SC-szakasznak: megkezdődött a teljes mezőny egy sorba rázása.

hy Megy azért ennek ellenére is a #3-as, és vissza is ért a bokszba, még épp körön belül vannak a 11. helyen - de ez aligha marad így. Az élen az eltolódott kiállások révén most épp a #2-es Cadillac halad az #5-ös Porsche, valamint a #83-as és az #50-es Ferrarik előtt, a #7-es Toyota pedig átlépte a #6-ost és a #8-ast.

A #3-ast betolják, és közben jön a harmadik szakasz az SC-újraindításnál: most elengedik a biztonsági autó és az élen álló egység közötti versenygépeket. Pár perc és folytatódhat a verseny!

Amíg zajlik az összerendeződés, mutatjuk videón is az elmúlt egy óra két jelentős balesetét:

hy Az autókban amúgy jelenleg Bamber, Makowieczki, Svarcman, Fuoco, Kobayashi, Estre, Buemi és Calado az első nyolc helyen.

A #3-as Cadillacből amúgy olaj is folyt a bokszba visszaérve...

És akkor jó hír: a kör végén bejön a bokszba a biztonsági autó!

Folytatódik a verseny öt és fél órával a vége előtt! Együtt az első nyolcas teljesen a Hypercar-kategóriában!

hy Kobayashi próbált elmenni Fuoco mellett, de végül néhány kanyarral később az #50-es előzött egyet, elment Svarcman #83-asa mellett - aki viszont rögtön visszatámadott!

hy Őrületes csata Svarcman, Fuoco és Kobayashi között, az imént hárman mentek egymás mellett! Hátrébb pedig baleset: a #311-es Whelen Cadillac találkozott a fallal.

Ugyanott csapódik falba a #311-es, mint egy jó órája a #27-es - csak ő maradt a kerekén, nem állt fejre, és vissza is tudott térni a pályára.

hy Előzés a nyolcas élboly végén: Buemi ment el Estre mellett. A másik Toyota is akcióban, Kobayashi viszont a sárga zászlós részhez érve kénytelen visszasorolni Fuoco mögé.

hy Buemi megy előre, már az ötödik a #8-as Toyota, Kobayashi viszont esik vissza a #7-essel.

hy Buemi dönget, odapirított egy lila középső szektort, ott liheg már a Ferrarik nyakán.

hy Kobayashinak tényleg gondjai lehetnek, azért lassulhat vissza a #7-es: a rádiózás alapján a turbóval lehetnek problémák a Toyotánál.

hy Na most már dűlőre viszi Fuoco a ferraris házi csatát, feljött harmadiknak az #50-es autó. Kettejük mögött ott jön közvetlenül Buemi is, előttük pedig másfél-két másodperces különbségekkel az éle álló #2-es és #5-ös.

Lassú zóna ismét, méghozzá a #311-es Cadillac által elhullajtott törmelékek miatt.

Ilyen volt az iménti hármas csata a Ferrarik és a Toyota között:

p2 lmgt3 Használjuk ki a lassú zónát arra, hogy megnézzük a másik két kategóriát: LMP2-ben a #10-es Vector Sport, LMGT3-ban a #91-es Manthey Porsche az élen.

hy Egy gondolat az este Kubica által kilökött Dries Vanthoortól: a #15-ös BMW versenyzője a közösségi médiában úgy fogalmazott, hogy "rossz nap ez a sportnak", ahol egy 300 km/h-s kilökést meg lehet úszni 30 másodperces stop&go büntetéssel. "Elvesztettem a bizalmamat, WEC" - írta.

hy Kiáll az élről Bamber, a #2-es ezzel értelemszerűen a körön belüli boly legvégére, a tizedik helyre jön vissza. Miközben véget is ért a lassú zóna.

hy Fuoco nagy tempót diktál, megelőzte Makowieckit - ezzel az #50-es Ferrari az élre áll! Mögöttük Buemi pedig a harmadik helyért hajtja Svarcmant.

hy Közeledünk a 19. óra végéhez: vezet az #50-es Ferrari (Fuoco) az #5-ös Porsche (Makowiecki) és a #83-as Ferrari (Svarcman) előtt, mögöttük jön a #8-as Toyota (Buemi), a #6-os Porsche (Estre) és a #7-es Toyota (Kobayashi).

hy Ebből az említett sorból kiállt a bokszba a vártaknak megfelelően az eltolt stratégián lévő #5-ös, így most kettős Ferrari-vezetés Le Mans-ban.

hy Svarcman nem tudja igazából tartani Fuoco tempóját, Buemi viszont szorongatja az izraeli színekben versenyző oroszt.

És közben újabb enyhe eső jöhet az első szektorban!

hy Az első hármas azért így is továbbra is együtt, másfél másodpercre Svarcman Fuocótól, Buemi pedig egyelőre nem tudta megelőzni az oroszt.

hy Bokszban járt az #51-es, a Ferrarik közül most ők tűnnek úgy, hogy nincsenek igazán harcban a dobogóért - de még mindig van hátra 4 óra 48 perc, és valószínűsíthetően egy újabb eső...

hy Egyszerre a bokszban a teljes élmezőny, az első öt helyezett: közöttük nem változott a sorrend, bár Buemi nagyon ráesett Svarcmanra - viszont így visszaállt az első helyre az eltolt kiállási ütemben szervizelő #2-es Cadillac Bamberrel.

Vizsgálnak valamit Svarcman és Buemi között... Akik közben most is teljesen egymáson a pályán!

hy Bamber nagyjából tíz másodperccel vezet Fuoco előtt, őt pedig két-három másodpercre követi Svarcman és Buemi. Kobayashi és Estre pedig közben az ötödik helyért vív, a japán csak ideiglenesen tudott a Porsche elé kerülni.

p2 lmgt3 Ami a többi kategóriát illeti: továbbra is a #10-es és a #91-es az élen.

hy Estre keményen védekezik Kobayashi ellen. Most ő menti a Porsche becsületét a #6-osban: azt nem említettük, de az #5-ös kapott egy áthajtásos büntetést nemrég lassú zónás procedúra megsértéséért.

hy Mindkét Toyota keményen hajt egy előzésért: Buemi Svarcmant kergeti még mindig a harmadik helyért, Kobayashi pedig Estrét az ötödikért.

hy Az első hét helyezett - a #2-es Cadillac, a három Ferrari, a két Toyota és a #6-os Porsche - fél percen belül négy és fél órával a vége előtt. Közöttük még mindig bármi lehet.

Főleg úgy, hogy Fuocónak jelentik: fél órán belül újabb esőzésre számítanak... Már számolni sem tudjuk, ez pontosan hányadik a versenyen, de talán az ötödik alkalom lenne. Reméljük, ezúttal nem négy és fél órás SC-fázist fog kiváltani.

hy Bokszban járt az élről a #2-es Cadillac, ráadásul versenyzőt is cseréltek: Bamber helyét a kétszeres IndyCar-bajnok Palou veszi át. A tizedik helyre tér vissza az egység, az imént említett autók mellett az #5-ös gyári és a két JOTA Porsche van még előtte, azaz ők is még percen belül vannak az éllovasokhoz képest, velük is érdemes számolni.

hy Apró probléma a #7-esnél, Kobayashi látogatta meg a bokszot, defektre panaszkodva arádión. De meg is van a csere, most ők állnak a tizedik helyen az élboly végén.

lmgt3 Az LMGT3-ban még mindig a #91-es Manthey Porsche az élen, megelőzve a #31-es Team WRT BMW-t, a dobogóért viszont nagy a csata, pillanatnyilag az Iron Dames birtokolja a harmadik pozíciót.

Közben helyszínen tartózkodó kollégánk, Fekete Balázs jelenti: a még tegnap este kettős kiesést elkönyvelő Alpine-nál már csomagolnak, a Peugeot-nál pedig zajlik a garázslátogatás.

alpine-1

peugeot-1

lmgt3 Az #59-es United Autosports McLaren áll meg a pálya szélén, ők ezzel kiszálltak az érdemi küzdelemből. Teljes pályás sárga zászló!

Nem sokáig tartott a teljes pályás sárga, máris folytatódhat a verseny - Buemi üldözheti tovább Svarcmant, már nagyjából egy órája ezt látjuk közöttük.

hy És most Buemi megcsinálja, átveszi a második helyet Svarcmantól! Ráadásul Fuoco veszített az előnyéből, alig egy-másfél másodperccel vezet a #8-as Toyota előtt.

hy Bokszban a #8-as a második helyről, illetve az #51-es is az ötödikről. Így most újra Ferrari 1-2, a #6-os Porsche pedig a harmadik helyen.

p2 Helycsere az élen az LMP2-ben bő négy órával a vége előtt: a #34-es Inter Europolban Novalak előzte meg a #10-est!

hy Bokszban megint mindenki a Hypercar-élmezőnyből. Az #50-esben Molina váltja Fuocót, a #83-as viszont füstölt a bokszban - és ezzel időt is veszítenek Svarcmanék!

Az élen így a #2-es Cadillac, a Toyoták pedig átlépték a Ferrarikat, akik közül most az #51-es áll a legjobban a negyedik helyen.

hy És nagy a baj a #83-asnál, Yifei Ye ki is száll az autóból! Elektromos hiba lehet, mert nem is nyúlnak hozzá a szerelők. Ezzel elszállhattak a sárga privát Ferrari esélyei!

hy Be is tolják a garázsba a #83-ast. A Ferrarinak így a két gyári egységben kell innentől bíznia, most a negyedik-ötödik helyen haladnak, de 15-20 másodpercre csupán a vezető Cadillactől.

hy Közben helycsere a Toyoták között a második-harmadik helyen: Kobayashi megy el Buemi mellett. A japán hátránya hat másodperc Palou mögött.

Videón, ahogy füstbe mennek a sárga #83-as Ferrari esélyei:

Közben immár az #59-es McLaren is hivatalosan a kiesettek táborát erősíti. Összesen amúgy 14-en adták fel hivatalosan vagy ténylegesen a küzdelmet: a #20-as BMW például még nincs kiesőként jegyezve, de már fél napja a garázsban vesztegelnek...

hy Kobayashi nem igazán tudott közeledni Palouhoz, épp csak hat másodpercen belülre kúszott a japán - aki azonban odadurrantott most egy lila első szektort!

hy Palou és Kobayashi is megfutotta az egyéni legjobb körét, a toyotás alig másfél tizedre volt az abszolút csúcstól!

hy 3:28,938 Paloutól - ez az egész verseny legjobb köre az éllovas #2-es Cadillactől! Nagyot megy az IndyCar-sztár, de így is közeledik Kobayashi.

hy Itt a válasz Kobayashitól: 3:28,756! Palou pedig jön a bokszba az élről. Eközben a Ferrarik egymást hajtják a 4-5. helyen, Molina jelezte is rádión, hogy engedje már el a testvérautó.

hy Meg is történt a helycsere a Ferrarinál a célegyesben, Calado elengedte Molinát, így most újra az #50-es előrébb.

hy Bent a bokszban Kobayashi, Lopez váltja őt. Így most a #8-as az élen Buemivel, tőle 7-9 másodpercre a Ferrarik. A #7-es pedig a #2-es mögé tért vissza.

hy Jelenleg tehát vezet a #8-as Toyota, mögötte második az #50-es, harmadik az #51-es Ferrari, de nincs messze a #6-os Porsche sem, míg a #2-es Cadillac és a #7-es Toyota eltolt bokszstratégián a többiekhez képest. Ők hatan tűnnek még mindig esélyesnek a végső győzelemre három és fél órával a vége előtt.

p2 lmgt3 Az LMGT3-ban most már jó ideje a #91-es Manthey Porsche uralja a versenyt, az LMP2-ben viszont hárman hat másodpercen belül: a #37-es Cool Racing, a #22-es United és a #183-as AF Corse.

hy Bent járt a bokszban a #6-os és az #51-es - és közöttük meg is fordult a sorrend, Estre Calado elé került a Porschével.

hy Megejtette a soros kiállását a #8-as is, Buemit Hartley váltja a Toyotában. A #7-esnél pedig újabb lassú defekt, ez már a második néhány órán belül - ez azért hátrány így Lopezéknek, vissza is csúsztak a nyolcadik helyre.

hy Hibázott egyet az élen álló Molina, a Dunlop-sikánt vágta keresztül - a kör végén pedig jött is a bokszba az #50-es, így a #2-es Cadillac újra az élen Palouval. Miközben néhány esőcseppet megint jelentettek a pályáról...

hy Vezet tehát a #2-es Cadillac, kilenc másodpercre tőlük az #50-es Ferrari, akit pedig 11 másodperces távolságból követ a #8-as Toyota. A helyzet szorosságát mutatja, hogy a dupla lassú defekttel együtt is a #7-es Toyota hátránya csak egy perc a hatodik pozícióban.

Most már néhány kameraképen is láthatók esőcseppek. Molina pedig közelít Paloura: kilenc másodpercről 7,6-ra faragta a hátrányát a ferraris.

hy Rég beszéltünk a Peugeot-król és a Lamborghinikről, pedig az egyikük alighanem pontot fog szerezni: jelenleg Loic Duval birtokolja a tizedik helyet a #94-es Peugeot-val. És emlékezzünk meg az Isotta Fraschiniről is, amely ugyan utolsó a még ténylegesen versenyben lévő hypercarok között, de legalább még mennek!

hy Palou előnye apránként, de fokozatosan csökken, most hat és fél másodperccel vezet Molina előtt. A leggyorsabb viszont az élbolyból az annak a végén lévő #7-es Toyota, amely az egyperces hátrányát pár perc alatt 54 másodpercesre faragta.

hy Molina hat másodpercen belülre egerészte magát Palouhoz képest, ahol viszont már most csata van, az a negyedik-ötödik hely: Pier Guidi hajtja Estrét, és próbálkozik is a ferraris, de a porschés szépen tartja a pozíciót!

hy Pier Guidi próbálkozik kívül-belül, össze is érnek egy pillanatra, de Estre tartja a negyedik helyet - kőkemény csata a Porsche és a Ferrari között!

hy És kereken három órával a verseny vége előtt Pier Guidi nagy nehezen áthámozza magát Estrén, feljön a negyedik helyre!

Mindeközben Palou már csak 4,3 másodperccel vezet Molina előtt az élen.

Gyors helyzetjelentés a táv hétnyolcadánál az éllovas egységekről:

hy #2 Cadillac (Palou)

p2 #28 Idec Sport (De Gerus)

lmgt3 #91 Manthey Porsche (Schuring)

hy Molina nagyon jön, három másodpercre már csak Paloutól.

hy Újabb másodpercet hozott a Ferrari, már csak 2,1 szekundum a távolság. De az egész élboly tekintetében zárul az olló: a hatodik helyen álló #7-es Toyota hátránya is 48 másodpercre olvadt.

hy Összecsapás nem történt viszont az élen, hiszen jött a #2-es Cadillac a bokszba, akiknél versenyzőcsere is történik: Palou helyére Lynn ült be.

hy A Cadillac a kilencedik helyre jött vissza, ennyire szoros az állás még mindig. Az élen így az #50-es Ferrari, szűk tíz másodperccel vezet a #8-as Toyota előtt.

hy Lopez pakolt oda egy lila első szektort, tényleg a #7-es most a leggyorsabb a pályán. Az első hatból amúgy a vb-éllovas Porsche tűnik a legkevésbé ütőképesnek tempó terén, hiába áll a #6-os a negyedik helyen.

hy A #8-as is nagyon jön, Hartley már hét másodpercen belül Molinához képest az első két helyen. Ezek most a Toyoták percei tempó tekintetében, de vezet a Ferrari.

Ha már Ferrari: bár hivatalosan még nem adták fel a versenyt, a bokszban füstöt eregető #83-as még mindig a garázsban vesztegel. Kár értük, Kubicáék a verseny első szakaszában vezettek, a lengyel büntetése után pedig szintén visszakapaszkodtak az elejébe.

hy Na de bajban lehet a két gyári Ferrari is, technikai szabálytalanság miatt vizsgálják őket. Ajjaj...

Izgalmas utolsó két és háromnegyed órára van még kilátás, három-négy gyártó simán esélyes a végső győzelemre - ezennel Balogh Tamás búcsúzik, a befutóig hátralévő időt pedig innentől Gellérfi Gergő vezényli majd le élő tudósításunkban!

Köszöntök ismét mindenkit, remélem, mindenkinek olyan taktikusan sikerült az éjszakai alvása, mint az enyém, a hosszú safety car-fázis ugyanis lehetőséget biztosított arra, hogy Grosjean autójának beázásán kívül semmiről ne maradjunk le. És nem véletlenül kezdem ezzel a témával, egy rekordot ugyanis máris megdöntött az idei verseny, hiszen az összesen 6 óra 54 perc a legtöbb, amit biztonsági autó mögött töltött egy Le Mans-i mezőny. Remélhetőleg tovább már nem javítják ezt a rekordot...

És ha már a rekordok: jelenleg az első kilenc autó van körön belül, míg a vonatkozó rekord kettő. Igen, 2. Soha nem ért célba a győztessel egy körön belül egynél több egység Le Mans-ban.

hy A hypercar-mezőnyből a jelenlegi első öt nem járt még a bokszban, utána összegezhetjük az aktuális állást. Ami biztos, hogy az #51-es a kiállása után is a korábban vezető #2-es Cadillac előtt jár.

És még egyet a statisztikákról, amíg az #50-es Ferrarit várjuk a bokszba: jelen állás szerint legföljebb 45 autó kerül be a hivatalos végeredménybe, ami így is bőven jobb eredmény a tavalyi, 22 kiesőt hozó versenynél.

p2 És közben helycsere következhet a P2-es mezőny élén: a #22-es United már másodpercen belül van az éllovas IDEC-hez képest. Itt a kategória első hat helyezettje fél percen belül van, hihetetlenül szoros ez a verseny is.

lmgt3 A GT-k k9zt "csak" két autó vív jelenleg a győzelemért, de ez a viadal legalább jó szoros: az egyetlen megmaradt BMW Sean Gelael kezében jelenleg másfél másodperccel vezet a #91-es Porsche és Richard Lietz előtt.

hy Na szóval. Elmúlt a Cadillac Boogie, a kiállások után az #50-es és az #51-es Ferrari fogja szendvicsbe a #8-as Toyotát. A Cadillac csak utánuk jön, majd őket követi a #7-es Toyota és a #6-os Porsche. 37 másodpercen belül az első hat, közülük fog kikerülni az idei Le Mans győztese, de hogy ki lesz az, arra csak a legbátrabbak fogadjanak!

lmgt3 Ó, de kellemetlen hiba! A kategória negyedik helyéért csatázó Lexus motorháztetője felnyílt menet közben! Ez komoly időveszteség lesz.

hy 142 perccel a vége előtt öt másodperc a különbség az első két helyezett között. Hihetetlen verseny.

lmgt3 Megint a Manthey Porsche vezet a GT-k között, de a különbség egy másodpercen belül a BMW-hez képest. A három közül egyetlen kategória sem lefutott még.

p2 Az LMP2-ben tíz másodperc a United előnye, a 2-4. helyen viszont összesen négy másodperc a különbség – a harmadikért az Inter Europol és a Cool autó körök óta közelharcot vív.

A radar, a csapatrádió, és a helyszínen tartózkodó Fekete Balázs kollégánk egyöntetűen állítják: megint megérkezett az eső. Na de mekkora eső lesz ez?

hy Eseget és Lynn a bokszba hozza a Cadillacet. Vajon kockáztatnak-e egy esőgumival?

hy Ki vannak készítve az esőgumik...

hy Felteszik! És ha ez bejön, és a radarkép alapján bejöhet, az visszahozza a meccsbe a Cadillacet!

A slick gumikon a pálya egyes szakaszain nehéz vezetni. Kiket hoz be a csapat a bokszba?

hy Jönnek: a #6-os Porsche kivételével a teljes élmezőny jön esőgumiért! Az #5-ös egy ilyen pályán maradással bukta el az esélyét a győzelemre, vajon ez sikeresebb megoldás lesz-e?

 

hy A #8-as Toyota súlyos másodperceket veszít a bokszban a kerékcsereután. Nézzük, hogy térnek vissza a pályára!

hy Laurens Vanthoor egyedül a pályán slickeken az élmezőnyből, mögötte jön az #50-es Ferrari, a #8-as Toyota, az #51-es Ferrari, a #8-es Toyota és a #2-es Cadillac. A 2. és a 6. hely között 27 másodperc, a #6-os Porschét külön kell számolnunk az eltérő taktika miatt. 

hy Nem lehetett ezt megcsinálni slickeken, Vanthoor is a bokszba hozta a #6-os autót. Ferrari, Toyota, Ferrari, Toyota, Cadillac, Porsche a sorrend. 36 másodperc fedi le az első hatot.

hy Megjött az eső, megjött az őrület! Az élen álló Ferrari ajtaja nyitva maradt, mögötte összekoccant a márkatárs és a #8-as Toyota. Hartley megforgott, visszaesett a hatodik helyre!

hy És az #51-es autóra könnyen büntetés várhat, Pier Guidi pedig nagyon ideges, majdnem eldobta... Az élen álló #50-es ajtaja pedig nyitva van! Nem mehet így sokáig!

hy Egy pillanatra álljunk meg, és emeljük ki az Isotta Fraschinit, akik két újonc és egy "másodéves" versenyzővel, újonc csapatként komolyabb hiba nélkül teljesítik történetük első Le Mans-ját!

hy Kissé furcsa, de egyelőre nem vizsgálják a #8-as Toyotát a hatodik helyig taszító koccanást.

hy Lopez az előző körben 5 másodpercet adott Pier Guidinak, és a #7-es Toyota máris megbosszulhatja a márkatárs balsorsát. 

hy Ja, hogy ebben ez is benne volt: Pier Guidi megnyalta a sóderágyat az utolsó kanyar kijáratán!

p2 "Szétszakadt" a P2-esek mezőnye, immár 20 másodperc a United előnye a négytagú üldözőboly előtt. Most a Pro-Am kategóriás AF Corse a második, melyben a legmagasabban jegyzett pilóta, Ben Barnicoat nyomja a gázt. Csak épp az a "baj", hogy az üldözöttnél Oliver Jarvis még nála is magasabban jegyzett versenyző.

hy Pier Guidi a másik Toyotával is összeér! Lopez betette az autót, Pier Guidi nem hagyta, a címvédő autó ki fogja csinálni a Toyota versenyét?

hy Lopez megcsinálta az előzést, az #50-esnek pedig megüzente Freitas, hogy ha nem tudja becsukni az ajtót, akkor be kell mennie a bokszba. Nielsen próbálkozik...

hy Elképesztő! Az élen álló autónak ki kell állnia, mert "nyitva van a kocsiajtó". A #7-es vezet, mögötte jön az #51-es négy és fél másodperccel, majd a Cadillac újabb hattal.

hy Még a #6-os is megelőzte az #50-est, akik ezzel a többiekétől eltérő ritmusba kerültek. A baj csak az számukra, hogy ha nem lesz versenymegszakítás, innen nem lehet egy kiállással megcsinálni.

hy Pier Guidi szakad le a #7-esről és közben érkezik a nyakára a #2-es és a #6-os. 15 másodpercen belül az első négy helyezett, hány csavart bír még el a Le Mans?

Egyre sötétebb van a pályán, most szó sem lehet slickekről. Nem merész kockázat lenne, inkább afféle elmebaj.

hy Közel 10 másodperc a #7-es Toyota előnye, és nyúlik el. Vajon van-e még fordulat ebben a versenyben?

Szépen lassan minden kategóriából kiemelkedik egy esélyes a #7-es Toyota, a #22-es United és a #91-es Porsche "személyében". De még annyi van hátra, mint egy F1-es futam, szóval nehogy mérget vegyünk bármire.

Egyre keményebb az eső, egyre rosszabbak a látási viszonyok...

hy Lopez nagyon éli az esőt, de ne feledjük, láttunk már tőle nem egyszer vezetői hibát nehéz körülmények között. Vajon most bírja-e a nyomást?

hy És közben úgy tűnik, hogy a #8-as Toyota nem fogja Hirakawa kezébe adni a befutót azok után, hogy tavaly komoly hibát követett el a hajrában.

hy Hamarosan jön az élmezőny az utolsó előtti kiállásra, kivéve az #50-est, akik az ajtómalőr miatt el van csúszva a többiekhez képest.

hy Friss pilóta és friss gumi a #2-es Cadillacnél, de súlyos másodperceket buknak ablaktörlőhiba miatt! Ablaktörlő, emberek, hát mi jöhet még?

hy Az #51-es Ferrari öt másodperces büntetést kapott, a többiek is a bokszban az elejéről, így most az #50-es vezet, amíg nem jön az ő tankolásuk. 

p2 Közben a pékek és az IDEC akkorát meccselnek a P2 második helyéért, hogy mindketten sorra hagyják el a pályát. A United előnye folyamaatosan nő, Jarvisék megnyerhetik ezt a kategóriát.

hy Buemit teszi vissza a #8-as Toyota, melyet az #51-es forgatott ki a versenyből. Pier Guidi 5 másodpercet kapott érte, a Toyota mintegy 50-et bukott.

hy És most az #50-es Ferrari vizsgálat alatt azért a kiállásért, melynek végén nyitva maradt az ajtaja. Szegény Ferrarit az ág is húzza...

lmgt3 A GT-k versenye is eldőlni látszik, a Porsche előnye fél perc feletti a BMW-vel szemben, a 3-4. helyezett Fordok hátránya közel egy kör.

hy Ha Nielsen kijön az utolsó előtti tankolásra, Lopez előnye 23 másodperc lesz az #51-es Ferrari előtt. Ki lehet jelenteni, a Toyotának áll ez a verseny.

hy A Cadillac ígérete szerint újra rázendít az eső hamarosan. És közben, mivel csak egy gyorstöltésre lesz szüksége az #50-esnek, akár a 2. helyre is odaérhetnek az utolsó rövid kiállás után. Lopez győzelmét viszont jelen pillanatban senki nem fenyegeti.

hy Na! Pechito megforgatta az autót! Az első sikánban áállt keresztbe a #7-es Toyota, szerencsésen megúszta, és ez komoly időveszteség az #50-eshez képest, hiszen nekik az egyik kiállásuk csak egy kis rövidke lesz.

Ezzel újra nyílt a meccs a győzelemért, az #50-es autó reményei az ajtókalamajka ellenére visszajöttek!

hy 50 másodperc a Ferrari előnye a kiállás előtt. A kérdés, hogy teletankolják, és bíznak abban, hogy a végén már nem kell rátölteni, vagy csak egy keveset löknek bele, hogy megmaradjon a pályapozíció?

hy Jön a Ferrari a bokszba, na mit csinálnak...? Rövid tankolás vagy teljes?

hy Teletankolnak, feladják a pályapozíciót! És mivel 50 perc van hátra, teljesen nem lehet kizárni, hogy végigérnek így, ha marad az eső.

hy Lopez vezet, 16 másodpercre az #51-es Ferrari, akiknek a Toyotához hasonlóan mindenképp jönni kell még, 20-ra a most tankoló Ferrari.

hy Lopez az imént megint bő négy másodpercet adott az #51-esnek. Az #50-es nem tudja tartani a tempót – vagy lehet, hogy nem is akarja annak érdekében, hogy elspórolhassa az utolsó kiállást?

hy Jönnek az utolsó kiállások lassan, legalábbis Nielsent kivéve. Lopez érkezik!

hy 41 perccel a vége előtt ismét élre áll az #50-es Ferrari és két lehetőségük van: nyomni, ami a csövön kifér, és egy gyorsat rátankolni, vagy elspórolni kicsit a versenyt, hogy kiállás nélkül beérjenek. Így fog eldőlni az idei Le Mans.

hy 300 kör után 33 másodperc Nielsen előnye, hátra van még 39 perc és egy kicsi, de nem nyomhatja padlógázzal.

hy Lopezt pedig arra kérik, hogy ne nyomja padlógázzal! Az idegek harca lesz ez a két autó és a két pilóta között.

hy Most előrenegedte Lopez a #8-as Toyotát, akiknek van még egy kiállása. Buemi húzhatja kicsit magával.

hy Valami történt, Lopez nagyon sokat bukott, az első szektorban 2, a másodikban 7 másodpercet. Ez nem azt jelenti, hogy elengedte a versenyt, ez valami nagyobb baj.

hy Majdnem 12 másodpercet veszített egyetlen kör alatt Lopez, most már kérdés nélkül az #50-es autó a legnagyobb esélyes. Legalábbis ebben a pillanatban...

Áll egy autó a pálya szélén! Ebből lassú zóna vagy akármi is lehet!

hy Lopez visszagyorsult, de az a tizenpár másodperc eldöntheti a versenyt.

lmgt3 A #86-os Ferrari a pálya szélén továbbra is. Beleszól-e a verseny sorsába az ott veszteglő GT-autó?

p2lmgt3 Az LMP2-ben a United vezet, de az előny nem megnyugtató a turbópékek előtt, a GT-ben a #91-es Porsche a győzelem kapujában. Ha változás lesz, szólunk, de a figyelmünk most kizárólag a hypercaroké.

Lassú zóna a Ferrari miatt az 1-es szektorban  és közben megint esőt mutat a radar. 

Levették a lassú zónát, mert megmozdult a Ferrari. De mire leírjuk, már megint sárgáznak... Mindegy, csak FCY vagy safety car ne legyen!

hy A #8-as Toyota a bokszban, az élmezőny utolsó tankolása ez. Lopez hátránya most 37,6 másodperc, az #50-es Ferrari pedig jó úton van afelé, hogy megoldja kiállás nélkül a versenyt. Az 5. helyre jön vissza a Toyota az éllovas, a testvérautó, a másik Ferrari és a vb-éllovas #6-os mögé.

hy Az előző körben Lopez 5 másodpercet adott a Ferrarinak. Nagyon jól jönne Nielsenéknek bármilyen versenymegszakítás, akár egy lassú zóna is jót tenne az esélyeiknek.

hy Most 3 másodpercet adott Nielsennek Lopez. 22 perc van hátra, az jelen tempóban 6 kör. Azaz körönként 5-öt kellene tartani, hogy beérje.

hy És közben csata a dobogóért is: Pier Guidi nyakára érkezik a 13. óráját az autüban töltő Vanthoor a vb-éllovas #6-os Porschével.

Nielsen befejezte 306. körét és még 5 van hátra. Ez egy 13 körös etap lesz, egyáltalán nem vészes, és az előnye még mindig 29 másodperc. Immár 6-ot kéne hoznia rajta Lopeznek.

hy És most szóltak Lopeznek, hogy engedje el. Nem véletlenül, hat másodpercet kellene adni körönként, nem arról van itt szó, hogy nem bíznak Lopezben vagy hogy a bajnokság fontosabb, hanem egyszerűen nem hisznek a csodákban.

hy Ezen a Le Mans-on semmit nem szabad kijelenteni, elkiabálni, elhamarkodni, és még egy csomó más dolgot sem szabad csinálni, de... Az #50-es Ferrari fél perc előnnyel tart a győzelem felé.

Ezzel együtt még négy kör. Ennyit kell kibírnia a jelenlegi üzemanyag mennyiséggel a Ferrarinak, de hát ki fogja bírni.

Nicklas Nielsen eddigi legnagyobb sikerei egy ELMS GTE-bajnoki cím, két WEC GTE Am-bajnoki cím és egy Le Mans-i GTE Am-kategórigyőzelem. Ez az autó, az #50-es Ferrari még futamot se nyert eddig a WEC-ben.

Miguel Molina karrierje során egyetlen bajnoki címet szerzett, szintén az ELMS GT-kategóriájában. Antonio Fuoco pedig a Formula Renault óta nem nyert bajnokságot. Nos, ez sem bajnoki cím, de kevés bajnoki cím van, ami többet érne ennél.

hy Ezen kívül még két köre van az #50-es Ferrarinak.

hy Nielsen utolsó előtti alkalommal fejezi be az 1-es szektort. Szinte csontszáraz lesz az üzemanyagtank a végére, de ez egyáltalán nem zavarja majd se őt, se az üzemanyagtankot.

hy Utolsó kör...

Letelt az idő. Már csak be kell fejezni a kört...

...és Nielsen már az utolsó szektorban jár!

hy Nicklas Nielsen, Miguel Molina és Antonio Fuoco megnyeri a 92. Le Mans-i 24 órást az #50-es Ferrarival!

hy Sírni csak a győztesnek szabad! Molina és Fuoco zokog, tapsolnak a Toyotánál. Megvan a dobogó az #51-es Ferrarinak, 4. lett a #6-os Porsche.

 

hy Az első kilenc helyezett ért be körön belül – az eddigi rekord kettő volt. Kettő és kilenc.

p2 Az LMP2-ben győzött a United Autosports #22-ese, Oliver Jarvis karrierje során másodszor kategóriagyőztes, Nolan Siegel nagyon boldog lehet pár héttel azután, hogy lemaradt az Indy 500-ról, Bijoy Garg pedig karrierje első komoly sikerét érte el.

lmgt3 A Manthey #91-es Porschéje győzött az LMGT3-ban, Richard Lietz karrierje ötödik kategóriagyőzelmét szerzi, Morris Schuring és Yasser Shahin ünnepelhet még.

KÖZBEN MEGÉRKEZETT AZ ÖSSZEFOGLALÓ, MELYET IDE KATTINTVA ÉRHETTEK EL, EZZEL MOST BÚCSÚZUNK, DE A KÖVETKEZŐ NAPOKBAN MÉG BŐVEN OLVASHATTOK ÉS HALLHATTOK MAJD A LE MANS-RÓL!

Balogh Tamás és Gobodics Tamás kollégáim nevében is köszönöm, hogy velünk tartottatok közvetítésünkben, tegyetek így legközelebb is. Jó pihenést mindenkinek!