DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
Élő cikkek

Így alakult az őrült F1-es Holland Nagydíj

Beállítja-e hazai nagydíján Vettel rekordját Verstappen vagy valaki megszakítja a Red Bull-os győzelmi szériáját? Kövessétek velünk a zandvoorti futamot!

Köszöntünk mindenkit, bő negyed óra múlva rajtol a 2023-as F1-es szezon 13. futama, a Holland Nagydíj Zandvoortban - tartsatok velünk!

Aligha meglepő, hogy Max Verstappen indulhat a pole-ból, mellőle Lando Norris, mögülük pedig George Russell és Alexander Albon várhatja a 72 körös táv startját. A rajtrács amúgy még néhány órája is változott Kevin Magnussen motorcseréje miatt - itt böngészhetitek át a teljes felállást.

Egész hétvégén trükkös az időjárás Zandvoortban, ez most sincs másként: egyelőre nem esik a pályán, de éppenséggel nincs kizárva, hogy a futam idején ez meg fog történni...

A legfontosabb kérdés természetesen az, hogy beállítja-e Vettel rekordját Verstappen a zsinórban aratott kilenc futamgyőzelem tekintetében. Vettel 2013 utolsó kilenc versenyét nyerte meg. És egyébként volt anno Alberto Ascarinak is igazából egy kilences szériája, csak akkoriban még az F1-es világbajnokságba beleszámították az Indy 500-akat is, ahol az olasz nem indult, így hivatalosan ő csak hetes sorozattal rendelkezik.

A versenyirányítás szerint 70 százalék az esély az esőre a futamon. Egyelőre néhány helyen még a nap is süt, de állítólag kissé felerősödött a szél...

Norris indul Verstappen mellől - vajon elrontják-e a papajások a narancsosok örömét?

A live timing szerint csak Hamilton és Hülkenberg (13. és 14. rajthely) indul a közepes gumikon, mindenki más a lágyakon. Jelezte is előre a Pirelli, hogy a hűvösebb idő révén a vártnál jobban favorizált lehet a lágy keverék.

No, az Aston azt jelentette Alonsónak, hogy pár perc múlva eső érkezhet, csak azt nem tudják, mekkora... Közben pedig elindult a felvezető kör.

Érnek vissza a rajtrácsra a versenyzők, most már ne menjen senki sehova!

RAJT! Verstappen simán marad az élen, Norris a második, Alonso pedig egyszerre kettőt előzött a döntött kanyarban, már a harmadik - és esőcseppek a kamerákon!

A pálya hátsó részén szakad az eső, jönni kell a bokszba - de nem jönnek!

Perez, Leclerc, Gasly, Zhou, Tsunoda, Lawson, Magnussen a bokszban, ők jöttek interért. A pályán pedig Alonso megelőzi Norrist, már második a spanyol!

"Ha tudod tartani, maradj kint" - üzenik Verstappennek. Akire megérkezik Alonso! Óriási kockáztatos slicken kint maradni, mindenhol vizes már a pálya.

Verstappen és Alonso a bokszban, Norris és Russell viszont marad a pályán, a két brit az első helyért csatázik, a mercedeses az élen!

Teljesen rossz döntés volt kint maradni, Perez már az élen az intermediate abroncsokon!

Verstappen a tízen kívül tért vissza a pályára, de már nagy ütemben zárkózik fel, most ötödik. Kijött Norris és Russell a bokszba.

Perez, Zhou, Gasly az első három, utóbbit már támadja Verstappen, de 14 másodperc a hátránya a csapattárshoz képest.

Hamilton az egyik nagy vesztese a kavarodásnak, tök utolsó helyen a hétszeres világbajnok.

Perez vezet Zhou előtt, Verstappen pedig végre áthámozza magát Gaslyn egy igen kemény manőverrel.

Verstappen megelőzte már Zhout is, és mindeközben ráadásul nagy ütemben dönget Perez felé is a holland.

Perez, Verstappen, Zhou, Gasly, Alonso, Leclerc, Sainz, Tsunoda, Magnussen, Ocon a top 10 sorrendje a nyolcadik körben. Közben Albon, Piastri, Bottas, Hülkenberg és Sargeant nem cserélt kereket, ők még mindig lágy slickeken. Elállt szemre ugyan az eső, de nagyon sokat veszítenek jelenleg, hiába spórolják meg a bokszlátogatást...

Verstappen jelenleg körönként több mint két másodperccel megy gyorsabban, mint Perez. Ők egyébként egyforma autóban ülnek.

Sainz előzte Leclerc-t, a spanyollal közölték előtte, hogy a monacóinak sérült a szárnya. Verstappen pedig közben már öt másodpercen belül Perezhez képest. Néhány körrel ezelőtt 14 másodperc volt a differencia.

Száraz közben a pálya, Magnussen be is jött cserélni interről slickre. Pedig a rádión újabb esőt várnak - de Hamilton is követi Magnussen példáját.

A versenyirányítás engedélyezte a DRS használatát, ami újabb jele a pálya száradásának. A bokszban Zhou, Alonso, Sainz, Tsunoda, Ocon és Norris is a slick gumikért. Alonso pedig a bokszból kijövet megelőzte Zhout.

Verstappen is a bokszban a slick lágyakért. Előtte már három másodpercen belül volt Perezhez képest. Bokszban Gasly és Leclerc is, utóbbinál orrkúpcserét is megejtettek. Ezt a versenyt kövesse az ember...

Egy körrel később jön Perez is a pitbe, de már csak Verstappen mögé tudott visszajönni, így a 13. körben már a világbajnok vezet újra. Verstappen, Perez, Alonso, Gasly, Sainz, Zhou, Magnussen, Piastri, Tsunoda, Ocon a top 10.

"Max elénk vágott?", "Igen, Max elénk vágott" - kommunikáció Perezéknél...

Egyszerre süt a nap és esik a bokszutcában, őrület ez a futam!

Tsunoda és Ocon vívott kőkemény csatát, a japán majdnem felkente a falra a franciát. Közben Russell panaszkodott rádión, hogyan tudták ezt így elszúrni. És tény: a Mercedesek a 16. és 18. helyeken.

Sárga zászló, Sargeant a falban, csúnyán összetörte a Williamst! Jön a biztonsági autó!

A rázókőre ráhajtva ment el Sargeant alatt az autó.

Verstappen, Perez, Alonso, Gasly, Sainz, Zhou, Magnussen, Albon, Ocon, Tsunoda az első tíz sorrendje a safety car mögött. Gaslyt viszont büntették bokszutcai gyorshajtás miatt öt másodpercre.

Emeljük ki Magnussent, aki remek taktikával hetedik, valamint Albont, aki pedig kiállás nélkül nyolcadik - igaz, előbbi a bokszból, utóbbi a negyedik helyről rajtolva tart itt.

És a kör végén kijön a mezőny elől a biztonsági autó, folytatódhat a verseny. A 21. körben járunk egyébként.

Verstappen simán eljön, Perezt Alonso, Gaslyt Sainz támadta, de maradt az eredeti sorrend az újraindításnál.

Albon megelőzte Magnussent a hetedik helyért.

Magnussent Ocon is megette, döbbenetes, mennyire nincs versenytempója megint a Haasnak, hiába a jól kivitelezett stratégia. Albon pedig közben Zhout is megelőzte, már a hatodik a kerékcsere nélkül álló williamses!

Hamilton és Leclerc harcolt egymással, a Mercedes-pilóta fékezte ki a ferrarist - akit aztán a 3-as kanyarban Piastri is megelőzött.

Verstappen menet közben közel három másodpercre ellépett Pereztől az élen, akit viszont még mindig másodpercen belüli távolságból követ Alonso.

Kirázta most DRS-távolságból Alonsót Perez, a spanyolt szintén másfél másodpercre követi Gasly, őt ugyanennyivel Sainz, Albon hátránya pedig három szekundum a ferrarissal szemben.

Magnussent gyakorlatilag csak az nem előzi meg, aki már eleve előtte ment: már csak a 13. helyen a dán...

Tsunoda előzi Zhout a nyolcadik helyért. Verstappen pedig közben azt jelenti a rádión, hogy sötétebb fellegek gyülekeznek...

Leclerc-nek is jelezték, hogy nagyjából tíz perc múlva újabb eső jöhet. Közben Zhout már Norris és Hamilton is megelőzte, így kikerült a pontszerző zónából az Alfa Romeo kínaija.

Verstappen, Perez, Alonso, Gasly, Sainz, Albon, Ocon, Tsunoda, Norris, Hamilton a top 10 a féltávhoz közeledve.

Norris próbálkozik Tsunoda ellen, de nem bír egyelőre a japánnal a mclarenes, akire így megérkezik Hamilton is. Russell pedig Leclerc-t előzte - lehet, hogy a monacói autója több sérülést szenvedett, mint a szárny ott az elején.

Verstappennek szóltak, hogy öt-hat perc múlva egy nagyon enyhe eső jöhet.

Verstappen és Perez között amúgy már hat másodperc fölött a differencia. Az imént említett Leclerc mögött pedig az első F1-es futamát teljesítő és nem is rosszul szereplő Liam Lawson tűnt fel - sőt, mire ezt leírtuk, már meg is előzte az új-zélandi a monacóit! Aki aztán mondjuk a célegyenesben visszavette az újonctól a pozíciót.

Sainz jött a bokszba az ötödik helyről, ismét lágyat raktak fel neki. Leclerc-rel pedig közlik, hogy rosszabbodik a helyzet, így ki is áll a garázsba a ferraris.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy miközben néhányan már három-négyszer is megjárták a bokszot, Albon még mindig kiállás nélkül megy az ötödik helyen, nem is rossz tempóval

És Albon végre a bokszban! A 45. körig kellett várni erre, közepest kap a brit-thai, aki a 11. helyre jött vissza. Verstappen, Perez, Alonso, Gasly, Tsunoda, Hamilton, Piastri, Sainz, Russell, Hülkenberg az első tíz, de éppen zajlanak a kerékcserék.

A Ferrari jelezte, hogy padlólemez-sérülés miatt volt kénytelen kiállni Leclerc. Gasly pedig letöltötte a büntetését a bokszban, viszont ezzel Sainz mögé esik vissza.

Alonsónak elrontják a kerékcseréjét! Visszaesik Sainz és Tsunoda mögé a spanyol, ezzel most a ferraris áll dobogós helyen. Verstappen is közben a bokszban, a Red Bullnál nincs hiba.

Az állás az 50. körben: Verstappen, Perez, Sainz, Alonso, Gasly, Tsunoda (eggyel kevesebb kiállással), Russell (kemény gumin), Albon, Ocon, Norris. De Alonso nagy tempóban közelít Sainzra.

Alonso pillanatok alatt utolérte és a célegyenesben meg is előzte Sainzt, ismét az Aston Martin spanyolja dobogós helyen. Eggyel hátrébb pedig Russell előzte Tsunodát, némi összeérés árán.

Tsunodát aztán Albon is elkapta, hetedik helyen a williamses. Ezzel az eredménnyel óriásit lépne amúgy a grove-i istálló a konstruktőri hetedik hely felé.

No, lehet, hogy még lesz fordulat: Verstappennel azt közölték, hogy tíz perccel a verseny vége előtt jöhet egy komolyabb eső. Tsunoda és Russell összeérését pedig jegyezték a felügyelők.

Tsunodára megérkezett a Norris-Hamilton páros, a hétszeres világbajnok kívülről már a mclarenes honfitársat is bekóstolta - ehelyett viszont inkább mindketten megelőzték az AlphaTaurit.

"Hevesebb eső lesz, mint a rajtnál" - közölték Alonsóval. Még 16 kör van hátra a versenyből, az nagyjából húsz perc.

Albon pedig közben megelőzte a célegyenesben Russellt - aki azért már jó ideje nyüstöli a kemény abroncsokat -, így a hatodik helyen a williamses. Hamilton pedig Norris mellett ment el - azt igazán nem lehet mondani, hogy ne lenne akciódús a futam!

Gasly szorongatja közben Sainzt, a spanyol keményen védekezik az Alpine ellen. A negyedik helyért megy a csata közöttük.

Russell hibázott és dobta el majdnem a Mercedest a hetedik helyen, miközben megérkezett rá Hamilton, sőt az idősebb britet el is engedte ezután a csapattárs. Gasly pedig most már megcsinálja külső íven az 1-es kanyarban a Sainz elleni előzést!

Perez a bokszban, elkezdett cseperegni az eső, de nem álltak készen a Red Bullnál! Jött Gasly és Sainz is, majd mindkét Mercedes!

És most már szakad az eső, jönnie kell mindenkinek, jön is Verstappen.

Jön egymás után mindenki a bokszba, Verstappen így is maradt az élen, mögötte Perez, Alonso, Gasly, Sainz maradt a sorrend, Albont viszont átlépte Hamilton és Norris is, sőt lendületből Russell is elment mellette, így csak a kilencedik a Williams.

Perez hibázik az 1-es kanyarban, Alonso elmegy mellette, második a spanyol! Most már nagyon szakad, és egyedüliként Ocon az extrém esős gumikon. De még az sem kizárt, hogy ezt a versenyt így meg fogják majd állítani...

Virtuális biztonsági autó, Zhou a falban az 1-es kanyarban! Verstappen pedig jött az extrém esőgumiért, de ez most már óriási vihar.

És nincs is meglepetés: piros zászló, a 64. körben megszakítják a futamot!

A visszajátszásból látszott, hogy többen is hibáztak az 1-esben, Hamilton is megjárta a sóderágyat.

Fussuk át a sorrendet: Verstappen, Alonso, Gasly, Sainz, Hamilton, Perez, Norris, Russell, Albon, Piastri a top 10, versenyben még Ocon, Tsunoda, Stroll, Hülkenberg, Bottas, Lawson és Magnussen, kiesett Zhou, Leclerc és Sargeant. Perez nagyon rosszul jött ki itt a végén a kavarodásból, egyfelől a képen látható hibája, másfelől amiatt, mert őt is hívták full esős gumikért a megszakítás előtti pillanatokban.

Jó, hogy leírtuk mindezt, mert épp most pontosított az FIA: Verstappen, Alonso és Perez lenne az első három, amennyiben újraindítják a futamot. Így végülis azért Perez megúszta a taktikai bakit.

Közben egyre több részlet derül ki a visszajátszásokból: Perez a bokszutcai bemeneti falának is nekikoccant.

Amit még nem mutattunk meg vizuálisan: így állt bele a falba Zhou az Alfa Romeóval.

Perez autóját komolyan szerelgetik, az eső pedig továbbra is szakad, a szél sem gyenge Zandvoortban. Reméljük, mindenki készült hideg élelemmel, mert ugyebár a háromórás full időlimit (amiben a megszakítások is számítanak) csak 18 órakor pörög le...

Egyszerre süt a nap és esik az eső - de hol a szivárvány?!

És ott van a szivárvány!

Perez pedig kapja az új orrkúpot közben.

Viszont legalább a nézők remekül érkezik magukat, ahogy a sportbírók is.

No, lesz újraindítás: a versenyirányítás közlése szerint 17:14-kor folytatódik a futam!

Nagyon fontos információ: kötelezi az intermediate gumikat használni az újraindításnál. Ez épp egy erre a hétvégére hozott szabálymódosítás eredménye, elkerülendő azt, hogy az extrém esős gumikról való gyors váltásnál túl nagy káosz legyen a szűk zandvoorti bokszutcában.

És még egy infó: gördülőrajttal indul majd újra a mezőny.

Az is kiderült, hogy két körig marad bent a mezőny előtt a safety car.

Perezt előbb kiengedték a pályára, majd többen is követik a példáját, hogy visszavegyék a körüket és a helyüket - elvégre a mexikói például a piros zászló belengetésének pillanatában a bokszutca végén ragadt.

És most az élboly is jön ki a bokszból a biztonsági autó mögött, összeáll a tényleges sorrend: Verstappen, Alonso, Perez, Gasly, Sainz, Hamilton, Norris, Russell, Albon, Piastri az első tíz. A 65. körben járunk, tehát elvileg hatkörös sprint lesz a végén, ha tényleg két kör után kiáll a safety car.

És jön is a 66. kör végén a bokszba a biztonsági autó, mindjárt folytatódhat a Holland Nagydíj az utolsó hat körrel!

És Verstappen elindította a mezőnyt, Alonso viszont tapadt rá a célegyenesben! Marad az első kettő, Perez is a harmadik.

Russell előzi Norrist, feljön a hetedik helyre a Mercedesszel.

Perezt vizsgálják bokszutcai gyorshajtásért - ebből büntetés lesz valószínűleg...

És ott is az öt másodperc a mexikóinak, a dobogó úszhat el ezen a Red Bull-osnak.

Russell-lel történt valami, jelenti a rádión, hogy "kiesett", vissza is tért a bokszba. Alonso közben tartja másodpercen belül magát Verstappenhez képest.

Verstappen, Alonso és Perez között egy-egy másodperc, Gasly bő kettőre tőlük, Sainzon pedig ott van Hamilton. Három kör még a versenyből.

Alonso nagyon leszakadt Verstappenről, Perez viszont ott lohol a spanyol nyomában. Sainz pedig továbbra is tartja Hamiltont.

Verstappen megkezdte az utolsó kört, úton a rekordbeállíts felé. Sainz és Hamilton párosára pedig megérkezik Norris is.

Hamilton talán hozzá is ért Sainzhoz egy pillanatra az 1-es féktávján!

KOCKÁS ZÁSZLÓ: MAX VERSTAPPEN NYERI AZ F1-ES HOLLAND NAGYDÍJAT - ÉS EZZEL BEÁLLÍTOTTA SEBASTIAN VETTEL ZSINÓRBAN KILENC GYŐZELMES REKORDJÁT!

Alonso a második, Perez büntetése révén pedig Gasly még a dobogón az Alpine-nal! Perez negyedik, Sainz ötödik, Hamilton, Norris, Albon, Piastri és Ocon még a top 10-ben.

Itt a teljes végeredmény - Lawson 13. helye is megsüvegelendő!

Verstappen mellett Alonso és Gasly is boldog a rádióban: a spanyol hosszú idő után, a francia az Alpine-nal először dobogós.

Ez volt tehát a Holland Nagydíj, a szezon eddigi talán legmozgalmasabb F1-es futama. Ezzel zárjuk is élő tudósításunkat, de rövidesen jövünk majd a legfontosabb értékelésekkel - egy hét múlva pedig következik Monza!