DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Élő cikkek

Így zajlott az F1-es Holland Nagydíj esős harmadik edzése

Jön a kvalifikáció előtti utolsó tréning Zandvoortban, méghozzá esős pályán: kövessétek velünk az F1-es eseményeket!

Köszöntünk ismét mindenkit, a harmadik szabadedzéssel folytatódik az F1-es Holland Nagydíj programja, tartsatok velünk!

Kezdjük rögtön az egyik legfontosabbal, az időjárással: reggel óta gyakorlatilag folyamatosan esik Zandvoortban, így vizes pályás tréningre van kilátás - ami olyan szempontból hasznos lehet, hogy az időmérő és a futam idejére sincs ugyanez kizárva.

A másik legfontosabb pedig természetesen az, hogy miután Daniel Ricciardo a pénteki FP2-n eltörte a kezét, Liam Lawson ül be a helyére az AlphaTauriba. Az új-zélandi most debütál éles körülmények között az F1-ben (bár szabadedzéseken már vett részt tavaly), délelőtt meg is ejtette az üléspróbát:

Jelenleg is szakad az eső a holland pályán, meglátjuk, mennyi akciót láthatunk majd a következő egy órában...

Elindult az edzés, a hazai hős, Verstappen pedig egyből ki is jött a pályára. Full esős gumikon a holland, de a képek tanúsága szerint elállt menet közben az eső, csak még sok az állóvíz a pályán.

És közben pályán a debütáns Lawson is, 40-es rajtszámmal:

Helyenként már a Nap is kisütött, Norris pedig az első, aki immár az intermediate abroncsokat rakta fel az autójára.

Verstappen közben az élen, de ennél fontosabb, hogy kis híján falba rakta a Red Bullt: a döntött 3-as kanyar kijáratán úszott el az RB19-es, a füvet is megjárta a holland.

Necces pillanat a másik Red Bull-pilótánál is: Perez látogatta meg a sóderágyas bukóteret a 11-es kanyarban. Közben Lawson azt jelentette, hogy újra erősen esik - ez a képekből nem egyértelmű, több helyen süt a Nap, szóval várjuk a szivárványt!

Zhou és Piastri is intermediate-eken, de közel tíz perc elteltével a full esős gumikon futó Verstappen a leggyorsabb 1:27,5-ös idővel.

Piros zászló! Magnussen háttal a falban a 3-as kanyar kijáratán (ahol nemrég Verstappen mentett nagyot).

Így most már a Haas mindkét hosszabbító pilótája balesetezett a hétvégén. A visszajátszásból látszik, hogy a 3-as kanyar kijárati szakaszán veszítette el az autó hátulját Magnussen.

Verstappen, Bottas, Albon, Zhou, Norris amúgy az első öt sorrendje a megszakítás alatt.

Már zöldre is váltott a bokszutca végi lámpa, 43 perc még hátra az utolsó szabadedzésből.

Norrisszal azt közölték a rádión, hogy várhatóan 10-15 percig eshet hasonló intenzitással az eső. A többség, így például Hamilton is az intereken hajtott ki.

Leclerc az új éllovas, közel három tizeddel előzi Verstappent - majd azzal a lendülettel ki is száguldott az 1-es kanyar bukóterébe a ferraris, épp csak megállt a fal előtt. Közben pedig már Norris az első, immár intermediate gumikon.

Nem sokáig örülhetett azonban Norris, Verstappen is felrakta ugyanis az átmeneti gumit, és egy laza másfél másodpercet pakolt oda a mclarenesnek. 1:15,197-nél járunk.

Újabb piros zászló, Zhou dobja el a Alfa Romeót és a kavicságyban ragad!

Szépen ott ragadt az Alfa a kavicságyban, de már mentik is.

Túl vagyunk már közben az edzés felén, még mindig csupán 13 pilótának van mért köre. Verstappen, Norris, Leclerc a sorrend.

Folytatódik közben az edzés, 26 perce maradt még a csapatoknak.

Sainz is megnézte Leclerc után, hogy milyen az 1-es kanyar után a bukótér és a menekülőút... Nehezek a körülmények Zandvoortban, még úgy is, hogy most már talán tényleg nem esik.

Norris az llen, 1:25,086-ra javít a McLarennel. Javulnak apránként a körülmények.

Jól mozog a McLaren jelenleg a vizes pályán, Piastri is bejön harmadiknak. McLaren-Red Bull sorminta az első négy helyen.

Sőt, Piastrié az első 1:25 alatti idő, 17 perccel a vége előtt kettős McLaren-vezetés.

Norris visszavág a csapattársnak, már 1:23-ban jár a brit. A McLarenek mögött a Red Bullok, aztán Russell és Albon. Közben pedig Alonso is megnézte közelebbről az 1-es kanyar bukóterét.

Belül az utolsó negyed órán, most már az edzés elején autót törő Magnussenen kívül mindenkinek van mért ideje.

Ocon miatt volt rövid időre sárga zászló, a francia is az 1-es kanyarnál hibázott. Sőt, bele is csúszott finoman a falba az Alpine-nal!

Most pedig már a piros is előkerült, immár harmadszor az edzésen: Lawson forgott meg az utolsó döntött kanyarban! Aztán viszont tovább tudott menni az új-zélandi újonc...

Az első szárnyával a belső falat is eltalálta a beugró újonc, miután elúszott az AlphaTauri hátulja.

Már folytatódik is a munka, bő nyolc perce maradt a csapatoknak. Norris, Piastri, Perez, Alonso, Russell, Verstappen, Albon, Bottas, Sainz, Stroll a top 10 jelenleg.

Leclerc megint a bukótérben és a menekülőúton az 1-esnél, szerintem nem szóltak a ferrarisoknak, hogy nem arra megy a pálya... Verstappen viszont tudja, merre kanyarog a zandvoorti aszfaltcsík, ugyanis közel egy másodpercet adott Norrisnak!

Russell bejön 21 ezreddel Verstappen mögé, de sokan fognak még gyorsulni az utolsó 3-4 percben, most a legjobbak a körülmények.

Például Verstappen, aki újabb egy másodpercet vert oda a mezőnynek. 1:21,6-nál jár már a holland. Russell és Piastri mögötte.

Norris jön fel harmadiknak, Russell pedig szűk négy tizedre megközelíti Verstappent.

Piastri lila középső szektorral is "csak" harmadik, és érkezik még Verstappen az utolsó körén - amit viszont elrontott a holland, ő már nem javít. Letelt közben az idő.

Alonso ugrik fel a harmadik helyre Verstappen és Russell mögé, de csak ideiglenesen, mert Perez hátrébb szorítja a spanyolt.

Ezzel pedig vége is az FP3-nak, mutatjuk a teljes végeredményt - Verstappen, Russell, Perez, Alonso, Hamilton, Albon, Piastri, Bottas, Leclerc és Norris a top 10-ben:

Ezennel itt meg is köszönjük a figyelmet, mozgalmas utolsó szabadedzésen vagyunk túl - 15 órától pedig jön az időmérő, meglátjuk, milyen körülmények között: tartsatok akkor is velünk!