DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
12:28

Például Verstappen, aki újabb egy másodpercet vert oda a mezőnynek. 1:21,6-nál jár már a holland. Russell és Piastri mögötte.

Ezennel itt meg is köszönjük a figyelmet, mozgalmas utolsó szabadedzésen vagyunk túl - 15 órától pedig jön az időmérő, meglátjuk, milyen körülmények között: tartsatok akkor is velünk!

Ezzel pedig vége is az FP3-nak, mutatjuk a teljes végeredményt - Verstappen, Russell, Perez, Alonso, Hamilton, Albon, Piastri, Bottas, Leclerc és Norris a top 10-ben:

Alonso ugrik fel a harmadik helyre Verstappen és Russell mögé, de csak ideiglenesen, mert Perez hátrébb szorítja a spanyolt.

Piastri lila középső szektorral is "csak" harmadik, és érkezik még Verstappen az utolsó körén - amit viszont elrontott a holland, ő már nem javít. Letelt közben az idő.

Norris jön fel harmadiknak, Russell pedig szűk négy tizedre megközelíti Verstappent.

Russell bejön 21 ezreddel Verstappen mögé, de sokan fognak még gyorsulni az utolsó 3-4 percben, most a legjobbak a körülmények.

Leclerc megint a bukótérben és a menekülőúton az 1-esnél, szerintem nem szóltak a ferrarisoknak, hogy nem arra megy a pálya... Verstappen viszont tudja, merre kanyarog a zandvoorti aszfaltcsík, ugyanis közel egy másodpercet adott Norrisnak!

Már folytatódik is a munka, bő nyolc perce maradt a csapatoknak. Norris, Piastri, Perez, Alonso, Russell, Verstappen, Albon, Bottas, Sainz, Stroll a top 10 jelenleg.

Az első szárnyával a belső falat is eltalálta a beugró újonc, miután elúszott az AlphaTauri hátulja.

Most pedig már a piros is előkerült, immár harmadszor az edzésen: Lawson forgott meg az utolsó döntött kanyarban! Aztán viszont tovább tudott menni az új-zélandi újonc...

Ocon miatt volt rövid időre sárga zászló, a francia is az 1-es kanyarnál hibázott. Sőt, bele is csúszott finoman a falba az Alpine-nal!

Belül az utolsó negyed órán, most már az edzés elején autót törő Magnussenen kívül mindenkinek van mért ideje.

Norris visszavág a csapattársnak, már 1:23-ban jár a brit. A McLarenek mögött a Red Bullok, aztán Russell és Albon. Közben pedig Alonso is megnézte közelebbről az 1-es kanyar bukóterét.

Sőt, Piastrié az első 1:25 alatti idő, 17 perccel a vége előtt kettős McLaren-vezetés.

Jól mozog a McLaren jelenleg a vizes pályán, Piastri is bejön harmadiknak. McLaren-Red Bull sorminta az első négy helyen.

Norris az llen, 1:25,086-ra javít a McLarennel. Javulnak apránként a körülmények.

Sainz is megnézte Leclerc után, hogy milyen az 1-es kanyar után a bukótér és a menekülőút... Nehezek a körülmények Zandvoortban, még úgy is, hogy most már talán tényleg nem esik.

Folytatódik közben az edzés, 26 perce maradt még a csapatoknak.

Túl vagyunk már közben az edzés felén, még mindig csupán 13 pilótának van mért köre. Verstappen, Norris, Leclerc a sorrend.

Szépen ott ragadt az Alfa a kavicságyban, de már mentik is.

Újabb piros zászló, Zhou dobja el a Alfa Romeót és a kavicságyban ragad!

Nem sokáig örülhetett azonban Norris, Verstappen is felrakta ugyanis az átmeneti gumit, és egy laza másfél másodpercet pakolt oda a mclarenesnek. 1:15,197-nél járunk.

Leclerc az új éllovas, közel három tizeddel előzi Verstappent - majd azzal a lendülettel ki is száguldott az 1-es kanyar bukóterébe a ferraris, épp csak megállt a fal előtt. Közben pedig már Norris az első, immár intermediate gumikon.

Norrisszal azt közölték a rádión, hogy várhatóan 10-15 percig eshet hasonló intenzitással az eső. A többség, így például Hamilton is az intereken hajtott ki.

Már zöldre is váltott a bokszutca végi lámpa, 43 perc még hátra az utolsó szabadedzésből.

Verstappen, Bottas, Albon, Zhou, Norris amúgy az első öt sorrendje a megszakítás alatt.

Így most már a Haas mindkét hosszabbító pilótája balesetezett a hétvégén. A visszajátszásból látszik, hogy a 3-as kanyar kijárati szakaszán veszítette el az autó hátulját Magnussen.

Piros zászló! Magnussen háttal a falban a 3-as kanyar kijáratán (ahol nemrég Verstappen mentett nagyot).

Zhou és Piastri is intermediate-eken, de közel tíz perc elteltével a full esős gumikon futó Verstappen a leggyorsabb 1:27,5-ös idővel.

Necces pillanat a másik Red Bull-pilótánál is: Perez látogatta meg a sóderágyas bukóteret a 11-es kanyarban. Közben Lawson azt jelentette, hogy újra erősen esik - ez a képekből nem egyértelmű, több helyen süt a Nap, szóval várjuk a szivárványt!

Verstappen közben az élen, de ennél fontosabb, hogy kis híján falba rakta a Red Bullt: a döntött 3-as kanyar kijáratán úszott el az RB19-es, a füvet is megjárta a holland.

Helyenként már a Nap is kisütött, Norris pedig az első, aki immár az intermediate abroncsokat rakta fel az autójára.

És közben pályán a debütáns Lawson is, 40-es rajtszámmal:

Elindult az edzés, a hazai hős, Verstappen pedig egyből ki is jött a pályára. Full esős gumikon a holland, de a képek tanúsága szerint elállt menet közben az eső, csak még sok az állóvíz a pályán.

Jelenleg is szakad az eső a holland pályán, meglátjuk, mennyi akciót láthatunk majd a következő egy órában...

A másik legfontosabb pedig természetesen az, hogy miután Daniel Ricciardo a pénteki FP2-n eltörte a kezét, Liam Lawson ül be a helyére az AlphaTauriba. Az új-zélandi most debütál éles körülmények között az F1-ben (bár szabadedzéseken már vett részt tavaly), délelőtt meg is ejtette az üléspróbát:

Kezdjük rögtön az egyik legfontosabbal, az időjárással: reggel óta gyakorlatilag folyamatosan esik Zandvoortban, így vizes pályás tréningre van kilátás - ami olyan szempontból hasznos lehet, hogy az időmérő és a futam idejére sincs ugyanez kizárva.

Köszöntünk ismét mindenkit, a harmadik szabadedzéssel folytatódik az F1-es Holland Nagydíj programja, tartsatok velünk!