DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 11. szombat
Élő cikkek

Így zajlott az F1-es Brit Nagydíj időmérője

Pénteken Verstappen, szombat délben Leclerc diktálta a tempót, miközben a Williams végig erősnek tűnt, de a lényeg most jön: kié lesz a silverstone-i pole? Tartsatok velünk!

Köszöntünk ismét mindenkit, negyed óra múlva startol az idei tizedik időmérő az F1-es Brit Nagydíjon - kövessétek velünk az eseményeket!

A legnagyobb kérdés a kvalifikáció előtt az időjárás (elvégre Angliában vagyunk, na!): a harmadik szabadedzésen már megjött a csapadék, az F2-esek sprintfutama is vizes pályán zajlott, s a helyszíni jelentések alapján megint elkezdett esni Silverstone-ban.

Éppen ezért kiszámíthatatlanok az erőviszonyok: száraz pályán pénteken Verstappen diktálta a tempót, de ma délben már Leclerc volt a leggyorsabb, miközben a Williams meglepően erősnek tűnt az összes tréningen. Vizes aszfalton pedig Verstappen rótta a legjobb köröket az FP3 második felében - szóval ha valaki abban reménykedik, hogy az eső segíthet a Red Bull kihívóinak, az alighanem tévúton jár.

Szárad-száradt a pálya az F2 óta, de az előrejelzések szerint tíz percen belül újabb adag eső érkezhet...

Még két perc a Q1 kezdetéig, de többen a bokszkijáratnál: lágy slick gumik az autókon, és ki tudja, meddig lehet őket majd használni... A DRS-t például nem engedélyezi a versenyirányítás a körülmények miatt.

Na ez kapásból érdekes: néhányan slicken, de néhányan intermediate gumikon!

Indul a Q1, a Mercedesek slick lágyon, a Ferrarik viszont például intereken.

Konkrétan csak a Ferrarik és a Haasok intermediate gumikon, de egyértelműen eléggé száraz a pálya nagy része. Leclerc jelenti is a rádión, hogy azonnal jön vissza slickért.

Hamilton hibázik a Stowe-kanyarban: kiforgott a kavicságyba, de vissza tudott jönni a pályára!

Jönnek már az első mért idők: Verstappen vezet természetesen - de mire ezt leírjuk, már Alonso és Stroll az élen.

Alonso 1:31,437-es ideje nagyon erős, hét tizedet kapott tőle a második körében Verstappen is. Stroll, Leclerc, De Vries mögöttük a sorrend.

Leclerc bejön másodiknak, Ocon negyediknek, Norris ötödiknek, Sainz hatodiknak, Sargeant hetediknek. Verstappennek jelentik, hogy pár perc múlva újabb kisebb eső jöhet.

Russell az élen 1:31,414-es körrel, 23 ezredet adott Alonsónak. Kieső helyen pillanatnyilag a nagy nevek közül Perez - miközben állítólag jön az eső.

Alonso válaszolt Russellnek, ők ketten jócskán a többiek előtt egyelőre. Stroll, Tsunoda, De Vries mögöttük.

Folyamatosan javulnak még a körülmények, és velük a körök is: Verstappen 11 ezreddel előzi Alonsót az első helyen. Perez csak a 12. helyre menekül előre. Kieső helyen most Sainz és a két Williams - ami ezen a hétvégén szintén meglepő.

Leclerc bejön harmadiknak, Albon is javít, viszont ő csak a 12. helyre - az utolsó szektorban nedves még a pálya, ott küzdött nagyon a williamses.

Russell szerint mindenhol esik, Ocon is hasonlóról számol be a rádión. Közben De Vriesnek volt egy veszélyes kiengedése a bokszban. Albon körét meg elvették pályaelhagyásért, visszaesik az utolsó helyre.

Sárga zászló, Magnussen autója áll meg az utolsó szektorban - sőt, piros zászló!

Csúnyán megadta magát a Haas Magnussen alatt... A piros zászló viszont esélyt ad azoknak, akik gondban vannak: Magnussen, valamint a két Alfa és a két Williams áll kieső helyen. Persze csak akkor segítség ez, ha nem kezd el esni az eső.

Néhányan már kint a bokszutca végén, pedig még csak most mentik Magnussen autóját.

Magnussen ezzel ugyebár már ki is esett, így a két Alfa és a két Williams menekülne majd. De Perez is csak a 14. helyen, ő sincs biztonságban.

Óra 25-kor indul csak újra az edzés, szóval még bő két perc. Közben Verstappen első szárnya törött: alighanem nekiment a bokszfalnak kifordulás közben!

Gyors orrkúpcsere a holland autóján. Nincs vész a Red Bullnál, sima továbbjutó helyen a vb-éllovas akkor is, ha nem jön már ki.

Ocon és Zhou feltartásos esetbe keveredett amúgy a megszakítás előtt, azt vizsgálni fogják majd a felügyelők.

És akkor zöld jelzés, bő három perc a Q1-ből. Jön szinte mindenki. Na megmenekülnek-e a Williamsek, bajba kerül-e Perez?

Verstappen fékezte el magát a bokszból kijövet, Hamilton mögött haladt a holland. Közben Perez már gyorskörön.

Albon lila első szektor!

Perez felugrik az első helyre - de csak eddig, mert már Albon vezet! Rengeteget javultak a körülmények.

MINDENKI gyorsul! Norris az élen!

Micsoda tűzijáték a végén! Norrisé a Q1 Leclerc, Russell, Hamilton és Verstappen előtt - és kiesik Perez! Tsunoda, Zhou, De Vries, Magnussen búcsúzik még.

Perez sorozatban ötödször nem jut a Q3-ba - de most még a Q2-be sem! Elképesztő.

Itt a Q1 végeredménye - Bottas egyébként leállt a pályán, úgyhogy ő sem vesz majd részt a továbbiakban

Döbbenetes tömörülés volt amúgy az utolsó kanyarokban: Verstappen és Hamilton is előzgetni kényszerült, utóbbi majdnem nekikoccant Oconnak. A Ferrarinál pedig nem teljesen az összhang, Sainz neheztelt amiatt, hogy el kellett engednie Leclerc-t.

Uh, és volt korábban Hamilton és Verstappen között is egy necces momentum: a Red Bull-os úgy előzte a Mercedest, hogy az közben még gumit melegített.

Közben Bottas autóját még mentik, némi csúszás előfordulhat a Q2-es kezdést illetően.

"Jön az eső, jön az eső" - jelentik Hülkenbergnek. És valószínűleg nem csak neki, mert két perccel a Q2 kezdete előtt már a teljes mezőny felsorakozott a bokszutcában.

Alonsóék szerint enyhe eső érkezik, de az bármelyik pillanatban.

Indul a Q2. Norrisszal közlik: nem lesz több eső. Na akkor ez az időjósok csatája is most. 

Verstappenék szerint helyenként szemerkél az eső, és ez így is marad még néhány percig.

Jönnek a gyorskörök: vezetett Alonso, de most már Norris az élen, akit Verstappen sem tud megelőzni. Norris, Gasly, Verstappen, Piastri, Sainz, Ocon az első hat, és nagyon szoros is az állás.

Hamilton 10., Alonso 11. helyen, a Williamsek a 13-14. pozíciókban.

Ja, és közben már süt a Nap Silverstone-ban. Norriséknak lesz igazuk egyelőre - és vezet is a brit.

Alonso veszi át a vezetést, Albon és Leclerc mögötte. Pedig néhány csepp eső tényleg esik az 1-es kanyarnál, de ettől még javulnak a körülmények.

Stroll és Sargeant körét törölték pályaelhagyás miatt, ők most az utolsó két helyen - nem számítva persze Bottast, aki ugyebár részt sem tud venni a Q2-ben.

Verstappen pakolt oda - majd Piastri még keményebben, 1:28,5-ös idővel az élen az ausztrál újonc.

Hamilton előzi 22 ezreddel Piastri. Mindenki gyorsul megint, javul a pálya. Négy perc még a Q2-ből.

1:28,042: Norris az új éllovas, fél másodpercet ad Hamiltonnak is! Kieső helyen Ocon, Hülkenberg, Stroll és Sargeant.

Bő két perc hátra, jönnek az utolsó körök. A Ferrarik kezdik őket elsőként, ők is csak a 8-9. helyen, az nem életbiztosítás.

Albon megint másodiknak jön be, Sainz és Leclerc mögötte, Alonso is javít ötödiknek.

Verstappen durrant egy nagyot, 1:27,7-es idővel az élen. De Piastri csak bő egy tizedre tőle a második helyen. Közben letelt az idő, de még sokan jönnek.

Volt egy kisebb tűzijáték itt is: Verstappené a Q2 a McLarenek és Albon előtt! Kiesik Hülkenberg, Stroll, Ocon, Sargeant és persze Bottas.

Itt a Q2 teljes végeredménye:

Volt amúgy a végén egy necces Ocon-Stroll jelenet, a francia az utolsó kombináció előtt vetődött be a kanadai mellé.

Engedélyezik a DRS-t a Q3-ra, most már annyira egyértelműen száraz a pálya. És indul is a Q3!

Jönnek az első mért körök, a Mercedesek nyitják majd a sort.

Hamilton 1:27,7-es idővel nyit, Albon bejön mögé, akit viszont megelőz Alonso. Verstappen viszont lerendezi a mezőnyt: 1:27,084. Ad egy laza hat tizedmásodpercet Hamiltonnak.

A középső szektorban verte el a mezőnyt eddig Verstappen, ott adott négy tizedet Hamiltonnak is. Mögöttük Piastri a harmadik helyen, megelőzve a Ferrarikat, Alonsót és Albont - pedig Piastri elég szépen megütötte az autó alját a Becketts kijáratán.

Bokszban mindenki négy perccel a vége előtt. Vihar előtti csend...

Érkeznek az autók vissza a pályára. Na ki állhat fel az első sorba Verstappen mellé? Mert azért az ő pole-ja aligha van veszélyben.

És akkor jöjjenek az utolsó körök. Leclerc a sorban az első - és lila első szektorral nyit!

A második szektor után is van még egyetlen ezred előnye a ferrarisnak.

52 ezredre Verstappentől Leclerc a végén, nem tudja megelőzni Verstappent. Sainz is épp csak mögötte, Russell is.

Norris az élen!

De Verstappen válaszol, újra vezet!

Verstappené a pole, McLaren 2-3. hely a Brit Nagydíjon!

Verstappen mögött párban a csapattársak: McLaren 2-3., Ferrari 4-5., Mercedes 6-7. hely.

Ez volt tehát az időmérő Silverstone-ban, holnap 16 órakor jön a futam - tartsatok akkor is és addig is velünk!