DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Élő cikkek

Monacói Nagydíj, a harmadik edzés

Következik az időmérő előtti utolsó gyakorlás, amelyen élesedhet az erőviszonyokról alkotott kép. Kövessétek velünk az eseményeket!

A pénteki időeredmények alapján Max Verstappen és Charles Leclerc között 65 ezredmásodperc a különbség. Két csapat lehet esélyes a pole-ra, az Aston Martin egy kis lépés hátrányban, az átépített Mercedes lemaradva, a középmezőny szoros – ezt ebben a cikkben elemeztük.

A monacói harmadik szabadedzéstől egy új grafikai elem kerül az F1-es közvetítésbe a FOM tájékoztatása szerint. A „Közel a falhoz” infografika különleges kamerák és számítások alapján azt jelzi ki, mekkora a távolság a fal és az autók legközelebbi alkatrésze között. Az innováció célja, hogy megmutassa, mennyire pontosnak kell lennie egy versenyzőnek Monacóban és az utcai pályákon, hogy baleset nélkül megússza.

A szabadedzés előtt futották az F3 sprintversenyét Monacóban: Pepe Marti szerezte a győzelmet a visszatérő futamon – utoljára 2012-ben volt GP3-as verseny a pályán.

Elkezdődött közben az egyórás FP3, de egyelőre csak a két Aston Martin és a két AlphaTauri gurult pályára az első percekben.

Pályán most már a két Alpine és Sergio Perez is. Esteban Oconnak akadt is némi gondja: az alagútban állt meg alatta az autó, de néhány másodperc után mégis újra el tudott indulni, szóval megúsztuk egy rövid sárga fázissal.

Megvannak az első mért idők is tíz perc elteltével: Perez 1:15,641-es idővel vezet.

Megérkeztek a Ferrarik, de csak a második és harmadik helyre: Sainz 66 ezredre, Leclerc négy tizedre Pereztől.

A két Ferrari közé gyorsan beékelődött Stroll és Bottas. Verstappen és a Mercedesek még adósak egy mért körrel.

Lando Norris az élre áll. Soha jobb alkalom, hogy képet mutassunk a speciális festésű McLarenről!

Kezd beindulni az élet: előbb Stroll állt az élre, majd Perez vette vissza a vezetést. De még mindig csak 1:14,3-nál jár a stopper.

Végre Verstappen is a pályán - és helyből le is rendezte a mezőnyt: több mint fél másodperces különbséggel vette át az első helyet a csapattárstól a címvédő.

Azért reagáltak Verstappen idejére: előbb Alonso, majd Perez ugrott a holland elé és ezzel az élre.

Persze mire ezt leírtuk, már újra Verstappen vezet - igaz, csak négy ezreddel Perez előtt.

Megy az adok-kapok a két Red Bull között, Verstappen pedig már benézett az 1:12-es tartományba is. A Ferrarik mögöttük a 3-4. helyen.

Így állunk fél óra elteltével:

Leclerc nagyon küzd a Ferrarival, a monacói a rádión jelezte, hogy nem tudja irányítani az autót, ezért változtatást kért a csapatától.

Russell puszilta meg a falat baloldalon a Rascasse bejáratánál. Be is jött utána egyből a bokszba a Mercedes-pilóta.

Az összes szektort Verstappen uralja jelenleg - aki közben már 1:12,776-os idővel vezet.

Az iménti Russell-falpuszi vizuálisan:

Közben változik a sorrend a Red Bullok mögött: Stroll a harmadik, Sainz a negyedik, Gasly az ötödik, Leclerc a hatodik, és Hamilton, Hülkenberg, Alonso és Zhou még a tízben. Negyed óra még az edzésből.

Magnussen nézte meg, mi újság az első kanyar bukóterében. De aztán úgy döntött, inkább visszatolat a pályára, ami némi ipszilonozás után sikerült is a dánnak, így ezt is megúsztuk szimpla sárga zászlóval.

De aztán néhány kanyar múlva megállt alatta a Haas az alagút előtt nem sokkal: virtuális biztonsági autós fázis.

Mint mindig, a monacói sportbírók most is gyorsan dolgoztak, így máris jött a zöld jelzés: maradt bő hat perce a csapatoknak.

Hamilton a falban a Mirabeau-nál - piros zászló!

Az autó hátulja indult el, és nem tudott már korrigálni a hétszeres világbajnok.

Ahogy az várható volt, nem indítják már újra az edzést. Így Verstappené az elsőség ezúttal is.

Itt a teljes végeredmény:

Pfú, nagyon billegett Hamilton autója a levegőben, ahogy igyekeztek kiemelni a baleset helyszínéről...

Ezzel ért tehát vége a harmadik szabadedzés, 16 órától jövünk az időmérővel!