DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Élő cikkek

Így zajlott az USA Nagydíj időmérő edzése

A péntek a Ferrarié, a szombati edzés Verstappené volt Austinban – ki nyeri végül a kvalifikációt, amely előtt már számos rajtbüntetést kiosztottak? Kövessétek velünk!

Köszöntünk minden kitartó rajongót, aki fent maradt az éjfélkor kezdődő – és remélhetőleg egykor véget érő – kvalifikációra. Az időmérő eredménye és a végső rajtsorrend biztosan nem fog megegyezni: motorcsere miatt tízhelyes hátrasorolást kapott Charles Leclerc, valamint öthelyest Sergio Perez, Fernando Alonso és Guanyu Zhou.

Szomorú hír érkezett szombaton: hosszas betegség után elhunyt a Red Bull alapítója és tulajdonosa, az F1-es csapatot megálmodó Dietrich Mateschitz.

Az időmérő szempontjából leginkább mérvadó harmadik szabadedzést Max Verstappen zárta elsőként, aki három tizedmásodperccel végzett Charles Leclerc előtt. Carlos Sainz, Lewis Hamilton és Sergio Perez volt a további sorrend.

Részvétnyilvánító posztok lepték el az F1-es közösségi médiát: a rivális csapatok is Dietrich Mateschitz előtt tisztelegnek.

Elindult a Q1, a két Williams, két Haas és Zhou az elsők a pályán.

Telt házas lelátók már a szombati időmérőn a COTA-n:

Az első körök alapján Mick Schumacher a leggyorsabb 1:37,816-tal.

A nagyok ezt rögtön két másodperccel múlják felül: Leclerc 1:35,795-tel a hétvége eddigi leggyorsabbja, mögötte Verstappen, Perez és Russell.

Első gyorskörével Sainz veszi át a vezetést, 1:35,297 a spanyoltól, Hamilton a negyedik Perez előtt.

„Nagyon veszélyes” – mondja Verstappen, akinek gyorskörében ki kellett kerülnie egy az ideális íven poroszkáló Haast.

5 perccel a vége előtt mindenki a bokszban. A kieső helyeken jelenleg Tsunoda, Albon, Ricciardo, Magnussen és Zhou – a kínai legjobb körét pályahatárok miatt elvették.

Lassan mindenki visszatér a pályára – a garázsban csak az első három helyezett Sainz, Leclerc és Verstappen, valamint az ötödik Perez maradt, akiknek garantált a továbbjutása.

Tsunoda és Ricciardo feljebb ugrik, Ocon és Schumacher kieső helyen.

Albon Q2-t érő kört autózott, a thaiföldi a 15. helyen jutott tovább, viszont két szokatlan név is szerepel a kiesők között: Ocon és Ricciardo. A csapattársak, Alonso és Norris a 7-8. helyen jutottak tovább.

A Q1 kiesői: Magnussen, Ricciardo, Ocon, Schumacher és Latifi.

A Q1 végén Hamilton leggyorsabb körét is törölték a 19-es kanyarban történt pályaelhagyás miatt, de ez nem módosított a brit negyedik helyén.

A Q2-ben a két AlphaTauri, két Aston Martin és Albon ér leghamarabb körbe. Az első idők alapján a thaiföldi az első helyen.

Rövid ideig Bottas és Russell vezet, aztán Leclerc ugrik az élre, 1:35,246-tal. Mögötte Verstappen, Sainz és Russell.

13 versenyzőnek van mért köre a Q2-ben. Kieső helyen Albon, Tsunoda és Stroll, nem rendelkezik mért körrel Gasly és Vettel. Előbbi elrontotta mért körét, így visszatért a bokszba, a német eredményét pedig pályaelhagyás miatt elvették.

A Q2 utolsó két percében 12 autó a pályán, Leclerc, Sainz és Perez nem mentek vissza, ők biztosak a továbbjutásban.

Gasly a kockás zászlónál 10. helyre javít – de máris kiüti őt Vettel.

Stroll, Bottas és Zhou is a top 10-be férkőzik, így kieső helyre csúszik Norris, Albon, Vettel, Gasly és Tsunoda.

Köridőtörlés és így változás a Q3-as szereplők közt: Zhou idejét elvették, Norris a 10. helyre lép előre!

Az élmezőnyben annyi változás történt, hogy mindkét Mercedes megelőzte a garázsban maradt Perezt. A Q3-ba bejutók: Leclerc, Verstappen, Sainz, Russell, Hamilton, Perez, Alonso, Stroll, Bottas és Norris.

A Q3 is elindult, érdekes módon Verstappen autóján használt lágy abroncsot látunk.

Bottasé, Norrisé, majd Alonsoé a legjobb köridő, Stroll a bokszban maradt, ő egyetlen gyorskörre tartalékol.

Verstappen a használt szetten is rendkívül gyors, 1:35,044-gyel – de Leclerc sokat ad neki, 1:34,624-gyel a monacói vezet.

A két versenyző közé Sainz és Hamilton is beékelődik a második-harmadik helyre.

Miközben kilenc versenyző kijön a bokszba, Stroll először ment a pályára – hetedik helyre lépett 1:35,9-es körrel.

Verstappen második etapjának kivezető köre végén nem lép a gázra, helyette egy második bemelegítő kört tesz meg – a negyedik helyen álló világbajnok a végére tartalékol egy gyorskört.

Az élversenyzők a legutolsó pillanatokban értek fel az utolsó gyorskörre – Hamilton 6 másodperccel a kockás zászló előtt.

Az első szektor alapján Leclerc felé billen a mérleg, a monacói részideje lilult.

Leclerc javít korábbi körén, de megelőzi Sainz – Verstappen pedig kiváló középső szektora ellenére is csak harmadik!

1:34,356-tal Sainz idei harmadik pole-ját szerzi, mögötte Leclerc, Verstappen és Perez. A rajtbüntetések után azonban Sainz, Verstappen, Hamilton és Russell lesz a sorrend.

A Q3 végeredménye: