DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
00:03

Telt házas lelátók már a szombati időmérőn a COTA-n:

A Q3 végeredménye:

1:34,356-tal Sainz idei harmadik pole-ját szerzi, mögötte Leclerc, Verstappen és Perez. A rajtbüntetések után azonban Sainz, Verstappen, Hamilton és Russell lesz a sorrend.

Leclerc javít korábbi körén, de megelőzi Sainz – Verstappen pedig kiváló középső szektora ellenére is csak harmadik!

Az első szektor alapján Leclerc felé billen a mérleg, a monacói részideje lilult.

Az élversenyzők a legutolsó pillanatokban értek fel az utolsó gyorskörre – Hamilton 6 másodperccel a kockás zászló előtt.

Verstappen második etapjának kivezető köre végén nem lép a gázra, helyette egy második bemelegítő kört tesz meg – a negyedik helyen álló világbajnok a végére tartalékol egy gyorskört.

Miközben kilenc versenyző kijön a bokszba, Stroll először ment a pályára – hetedik helyre lépett 1:35,9-es körrel.

A két versenyző közé Sainz és Hamilton is beékelődik a második-harmadik helyre.

Verstappen a használt szetten is rendkívül gyors, 1:35,044-gyel – de Leclerc sokat ad neki, 1:34,624-gyel a monacói vezet.

Bottasé, Norrisé, majd Alonsoé a legjobb köridő, Stroll a bokszban maradt, ő egyetlen gyorskörre tartalékol.

A Q3 is elindult, érdekes módon Verstappen autóján használt lágy abroncsot látunk.

Az élmezőnyben annyi változás történt, hogy mindkét Mercedes megelőzte a garázsban maradt Perezt. A Q3-ba bejutók: Leclerc, Verstappen, Sainz, Russell, Hamilton, Perez, Alonso, Stroll, Bottas és Norris.

Köridőtörlés és így változás a Q3-as szereplők közt: Zhou idejét elvették, Norris a 10. helyre lép előre!

Stroll, Bottas és Zhou is a top 10-be férkőzik, így kieső helyre csúszik Norris, Albon, Vettel, Gasly és Tsunoda.

Gasly a kockás zászlónál 10. helyre javít – de máris kiüti őt Vettel.

A Q2 utolsó két percében 12 autó a pályán, Leclerc, Sainz és Perez nem mentek vissza, ők biztosak a továbbjutásban.

13 versenyzőnek van mért köre a Q2-ben. Kieső helyen Albon, Tsunoda és Stroll, nem rendelkezik mért körrel Gasly és Vettel. Előbbi elrontotta mért körét, így visszatért a bokszba, a német eredményét pedig pályaelhagyás miatt elvették.

Rövid ideig Bottas és Russell vezet, aztán Leclerc ugrik az élre, 1:35,246-tal. Mögötte Verstappen, Sainz és Russell.

A Q2-ben a két AlphaTauri, két Aston Martin és Albon ér leghamarabb körbe. Az első idők alapján a thaiföldi az első helyen.

A Q1 végén Hamilton leggyorsabb körét is törölték a 19-es kanyarban történt pályaelhagyás miatt, de ez nem módosított a brit negyedik helyén.

A Q1 kiesői: Magnussen, Ricciardo, Ocon, Schumacher és Latifi.

Albon Q2-t érő kört autózott, a thaiföldi a 15. helyen jutott tovább, viszont két szokatlan név is szerepel a kiesők között: Ocon és Ricciardo. A csapattársak, Alonso és Norris a 7-8. helyen jutottak tovább.

Tsunoda és Ricciardo feljebb ugrik, Ocon és Schumacher kieső helyen.

Lassan mindenki visszatér a pályára – a garázsban csak az első három helyezett Sainz, Leclerc és Verstappen, valamint az ötödik Perez maradt, akiknek garantált a továbbjutása.

5 perccel a vége előtt mindenki a bokszban. A kieső helyeken jelenleg Tsunoda, Albon, Ricciardo, Magnussen és Zhou – a kínai legjobb körét pályahatárok miatt elvették.

„Nagyon veszélyes” – mondja Verstappen, akinek gyorskörében ki kellett kerülnie egy az ideális íven poroszkáló Haast.

Első gyorskörével Sainz veszi át a vezetést, 1:35,297 a spanyoltól, Hamilton a negyedik Perez előtt.

A nagyok ezt rögtön két másodperccel múlják felül: Leclerc 1:35,795-tel a hétvége eddigi leggyorsabbja, mögötte Verstappen, Perez és Russell.

Az első körök alapján Mick Schumacher a leggyorsabb 1:37,816-tal.

Elindult a Q1, a két Williams, két Haas és Zhou az elsők a pályán.

Részvétnyilvánító posztok lepték el az F1-es közösségi médiát: a rivális csapatok is Dietrich Mateschitz előtt tisztelegnek.

Az időmérő szempontjából leginkább mérvadó harmadik szabadedzést Max Verstappen zárta elsőként, aki három tizedmásodperccel végzett Charles Leclerc előtt. Carlos Sainz, Lewis Hamilton és Sergio Perez volt a további sorrend.

Szomorú hír érkezett szombaton: hosszas betegség után elhunyt a Red Bull alapítója és tulajdonosa, az F1-es csapatot megálmodó Dietrich Mateschitz.

Köszöntünk minden kitartó rajongót, aki fent maradt az éjfélkor kezdődő – és remélhetőleg egykor véget érő – kvalifikációra. Az időmérő eredménye és a végső rajtsorrend biztosan nem fog megegyezni: motorcsere miatt tízhelyes hátrasorolást kapott Charles Leclerc, valamint öthelyest Sergio Perez, Fernando Alonso és Guanyu Zhou.