DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Élő cikkek

Így zajlott a harmadik edzés a Paul Ricard-on

Az FP3-mal folytatódik a hétvégi Francia Nagydíj programja a Paul Ricard-on, ahol a pénteki nap alapján egyelőre a Ferrari van lépéselőnyben. Kövessétek velünk az eseményeket!

Köszöntjük kedves olvasóinkat, tíz perc múlva kezdődik a harmadik szabadedzés Le Castellet-ben, ami az utolsó lehetőség a csapatok számára, hogy finomhangolját a beállításokat a délutáni kvalifikáció előtt. Tartsatok velünk a következő egy órában!

A tegnapi napot a Ferrari uralta, az első edzésen Charles Leclerc, a második gyakorláson pedig a tíz rajthelyes büntetést kapó Carlos Sainz végzett az élen. Vajon közelebb tud kerülni a Red Bull a vörösökhöz az időmérő előtt?

Továbbra is meleg időjárási körülmények uralkodnak Le Castellet-ben, a levegő 28 fokos, az aszfalt hőmérséklete pedig 49 fok.

Zöldre vált a lámpa a bokszutca végén, 60 perc áll a csapatok rendelkezésére. Elsőként Sergio Perez hajt ki a pályára a Red Bull-lal.

Természetesen rengetegen szurkoló töltötte meg a lelátókat, hogy a hazai kedvenceket támogassák.

Egyelőre csendes a Paul Ricard aszfaltcsíkja, mindössze négy versenyző teljesített mért kört. Az élen Verstappen áll 1:32.837-es idővel.

Hamilton is teljesítette első mért körét, a lágy keverékű gumikon 1,7 másodperccel maradt el Verstappen közepes Pirelliken futott idejétől.

Magnussen futott szélesre a 11-es kanyarban. A dán jelenleg a nyolcadik helyen áll a lágy keverékű gumikon futott 1:34.768-as köridejével.

Leclerc némi meglepetésre a kemény keverékű Pirelliken hajtott ki a pályára, a maranellóiak vélhetően a versenyre gyűjtenek információkat. Csapattársa, Sainz feljött a második helyre, 0,4 másodperccel elmaradva Verstappen idejétől.

Stroll panaszkodik a rádión, hogy túl sok levegőt enged át a sisakrostély.

Leclerc pördült meg a 12-es kanyarban a kemény gumikon, nem sokkal később pedig Sainz hagyta el a pályát a 11-es kanyarban.

Az edzés közben érkezett a hír, miszerint a Ferrari további motorelemeket cserélt a spanyol autójában, aki így a rajtrács végéről fog indulni a holnapi versenyen. A Haas szintén hasonlóan járt el Magnussen esetében, így a dán versenyző is a mezőny végéről rajtol majd.

Az edzés felénél így fest az állás:

Egy újabb kisípolt Tsunoda-rádiózást hallhattunk, ezúttal azonban jogos volt a japán versenyző kifakadása, hiszen feltartották őt.

Íme Tsunoda esete, mely különösen veszélyes helyen, a pálya gyors részén történt.

Hamilton javított, 1:33.255-ös idejével a harmadik helyre lépett előre.

A két Williams villantott, Albon a hatodik helyre, Latifi pedig a hetedikre lépett előre.

Zhou futott szélesre, és ütötte meg padlólemezét. A rádión azonnal kérte a csapatot, hogy nézzék meg az adatokat, van-e sérülés.

Sainz áll az élre, a spanyol 1:32.626-os körrel vette át a vezetés Verstappentől.

A hazai közönségnek egyelőre nincs túl sok oka az örömre, hiszen Gasly a 12., Ocon pedig a 17. helyen áll szűk tíz perccel az edzés vége előtt.

Rövid ideig tartott Sainz elsősége, Verstappen 1:32.272-vel veszi vissza a vezetést, több, mint három tizeddel megelőzve a spanyolt.

Az edzés ideje alatt közel 5 fokot emelkedett a pálya hőmérséklete, így már 55 fokos az aszfalt...

A sorrend nem változott, tehát Verstappen végzett az élen az utolsó gyakorláson, jelentős előnnyel a két Ferrari, Sainz és Leclerc előtt. 

Íme az edzés végeredménye:

Ez volt tehát a harmadik szabadedzés, köszönjük szépen a figyelmet. Ne feledjétek, hogy 16 órától következik a kvalifikáció, tartsatok velünk akkor is!