DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Leclerc nyitott az élen a Paul Ricard-on

Charles Leclerc és Max Verstappen egy tizeden belüli időeredménnyel zárt egymáshoz képest, Carlos Sainzon kívül pedig mindenki más jelentősen lemaradt tőlük. Nem ment jól az Alpine és a Haas.

A várt tikkasztó hőségben kezdődött meg a Francia Nagydíj első szabadedzése péntek délután és az első negyedórában többen is problémát jelentettek: Charles Leclerc a Ferrari turbójára, Lando Norris a McLaren gázpedáljára panaszkodott, a rengeteg újítást hozó AlphaTaurinál pedig Pierre Gaslynak kellett hamar visszatérnie a bokszba, hogy a csapat egy motorhibát orvosoljon. Az edzés egyik érdekességét mindenképpen az adta, hogy Lewis Hamilton a garázsból figyelte az eseményeket, az autóját ugyanis Nyck de Vries vitte táncba és a gyakorlás elején be is fért a negyedik helyre Leclerc és a két Red Bull mögé.

Mert hogy Max Verstappen kezdett a legjobban, szorosan mögötte Sergio Perezzel, aki a második sikánban megforgatta az RB18-at, de még pont elkerülte a falat és csak a gumikat írta le. Az első fél óra végén aztán elkezdtek emelni a tempón a versenyzők: a rajtbüntetéssel sújtott Carlos Sainz átvette a vezetést, míg George Russell és de Vries is megvillant a Mercedesszel, bejöttek a harmadik-negyedik helyre. 

Bő húsz perc volt még hátra, amikor egy hibával együtt is újra az élre állt Verstappen, majd feltette a lágy gumikat Leclerc is, aki 83 ezreddel elmaradt a világbajnoktól. A következő próbálkozásra megtalálta a lemaradását a monacói és 91 ezredes előnnyel az élre állt, Sainz volt a harmadik bő három tizeddel, a többiek viszont már egy másodperc körül követték csak az élmenőket, jelentős volt a topcsapatok előnye. 

Ez pedig már nem is változott a gyakorlás végéig, Russell lett a negyedik, a felgyorsuló AlphaTaurival Gasly az ötödik, Perez csak a hatodik, a top tízbe pedig némi meglepetésre befért Alexander Albon is. De Vries fél másodpercet kapott elsőre Russelltől, váratlanul alulteljesített viszont az Alpine és a Haas, mindkét csapattól jóval többet várhattunk az elmúlt versenyhétvégék alapján. Folytatás 17:00-tól a második szabadedzéssel. 

Az első szabadedzés végeredménye:



fp1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: