DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Élő cikkek

Ez volt a Francia Nagydíj első edzése

Kezdődik a Magyar Nagydíjat megelőző utolsó F1-es versenyhétvége a Paul Ricard versenypályán: kövessétek velünk a kora délutáni első szabadedzés legfontosabb történéseit!

Köszöntjük az olvasókat, alig tíz perc múlva kezdetét veszi az F1-es Francia Nagydíj első szabadedzése Le Castellet-ben, a Paul Ricard versenypályán - kövessétek szöveges tudósításunkat, ha nem akartok lemaradni a leglényegesebb fejleményekről!

Két szokatlan név is lesz a mezőnyben a mostani FP1-en: Robert Kubica Valtteri Bottas Alfa Romeójába ülhet be, ám talán ennél is érdekesebb, hogy Lewis Hamilton helyén pedig a regnáló Formula-E-világbajnokot, Nyck de Vriest láthatjuk majd a Mercedesben.

Persze nemcsak az autókBAN, hanem az autókON is láthatunk néhány újdonságokat: a csapatok Francia Nagydíjra hozott fejlesztéseit EBBEN A CIKKBEN gyűjtöttük össze, IDE KATTINTVA pedig galériát is mutatunk a helyszínről mindezekről.

Óriási a hőség Franciaországban (is), jól mutatja ezt az alábbi kép is. Az egész hétvégén ilyen időjárás várható egyébként.

Elindult az első edzés, 60 perc áll majd a csapatok rendelkezésére. Sainz, Kubica, Zhou, Albon, Gasly, Russell és De Vries is egyből a pályán.

A legtöbben csak installációs köröket teljesítenek egyelőre, de vannak már mért körök is: közülük Lando Norris 1:37,4-es ideje a legjobb.

Miközben már Verstappen az élen 1:35,7-es körrel, épp Norris az, aki furcsa érzetre panaszkodik a pedállal a csapatrádión.

Nem csak Norrisnak vannak gondjai: Gasly a motorral kapcsolatban észlelt gondokat, a francia vissza is tért a bokszba, ahol a szerelők már alá is feküdtek az AlphaTaurinak.

Verstappen 1:34,991-re javít, ezzel bő nyolc tizeddel vezet Leclerc előtt. Kettejük között 38 pont amúgy a különbség a vb-összetettben.

Perez jön be másodiknak Leclerc elé, szűk hat tized a hátránya Verstappennel szemben. Red Bull 1-2 tehát negyed óra elteltével.

Leclerc egyébként az imént arra panaszkodott a rádión, hogy a gázadás nem teljesen konzisztens. Aligha van szüksége a ferrarisnak egy újabb műszaki nehézségre... Gasly egyébként már vissza is tért a pályára idő közben.

Perez mutat be egy megforgást a Red Bull-lal a pálya első szektorában, rövid időre sárga zászlót is lengettek. Elég komolyat kaptak a mexikói első abroncsai.

Közben egy fontos hír: eldőlt, hogy Carlos Sainz rajthelybüntetést kap a hétvégén. Egyelőre csak a vezérlő elektronikát cserélik ki a spanyol Ferrarijában, ami plusz tíz rajthelyet jelent neki vasárnapra, de nem kizárt, hogy még pakolnak be néhány új komponenst majd az autóba.

Ha már Sainz: bejött ötödiknek. Verstappen, Perez, Leclerc, Sainz, Gasly, De Vries az első hét sorrendje. A képen pedig Perez iménti forgása:

Érdemes megemlíteni a Williamseket, akik jelenleg a 11. és 13. helyet foglalják el, ráadásul Nicholas Latifi áll előrébb, aki ezen a hétvégén már megkapta azt a fejlesztett autót, amellyel Alexander Albon az előző két hétvégét teljesítette.

Verstappen javít 1:34,3-ra, ezzel most 1,2 másodperccel vezet Perez előtt.

Na de mire ezt leírtuk, Sainz gurít egy nagyot: 1:34,2 a ferraris spanyoltól, aki ezzel az élre áll.

Javítanak a Mercedesek is, Russell és De Vries a harmadik-negyedik helyen. De Vries egyelőre kifejezetten jól muzsikál beugróként.

Közben már túljutottunk az edzés felén, mutatunk egy teljes sorrendet:

Perez autójának jobb hátsó felfüggesztésén lifegett valami fóliadarab, elképzelhető, hogy a sisakjáról letépett fólia ragadt oda. A szerelők gyorsan lekapták onnan a bokszban.

Verstappen két lila szektorral és az utolsó szakaszon elkövetett kisebb hibával is visszaveszi a vezetést Sainztól: 1:34,021 az új etalon. Leclerc pedig bejön mögé másodiknak 83 ezredmásodperces hátránnyal.

Folyamatosak a javítások a középmezőnyben is, Gasly például negyedik az AlphaTaurival, Albon pedig a nyolcadik (!) helyen áll a Williamsszel.

Megvan az első 1:33-as idő: Leclerc néz be az 1:33,9-es tartományba, ezzel ő az új éllovas. Egyelőre szorosnak ígérkezik megint a Ferrari és a Red Bull versenyfutása, a Mercedes viszont a közel egy másodperces hátrányt elnézve aligha Le Castellet-ben szakítja meg a nyeretlenségét.

Gasly egyelőre a legjobb a középcsapatok versenyzői közül, még Perezt is megelőzi, de rajta és a már korábban említett Albon mellett érdemes megemlíteni azt is, hogy mindkét McLaren a top 10-ben pillanatnyilag. Öt perc még hátra az első tréningből.

A két beugró közül De Vriesről többször szót ejtettünk, de hol van Kubica? Két perccel a vége előtt csak a 19. helyen, egyedül Latifit előzi.

Verstappen autójának alsó részét nézegették itt a hajrában a Red Bull-osok, valami megsérülhetett vélhetően az egyik kerékvetőn.

Ennek persze nincs túl nagy jelentősége, hiszen még csak az első edzést teljesítették a pilóták. A végeredmény: Leclerc, Verstappen, Sainz, Russell, Gasly, Perez, Norris, Albon, De Vries, Ricciardo az első tízben. Alább pedig a komplett sorrend:

Ezzel itt meg is köszönjük a figyelmet, de két órát sem kell várnunk a folytatásra a második szabadedzéssel, tartsatok majd akkor is velünk!