DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Élő cikkek

Osztrák Nagydíj, a futam eseményei

Jön a spielbergi dupla második felvonása: Max Verstappen ismét a favorit, de mögötte változtak az erőviszonyok. Kövessétek élő szöveges közvetítésünk a Red Bull Ring eseményeiről!

Akárcsak egy héttel ezelőtt, 15:00-kor rajtol az Osztrák Nagydíj a Red Bull Ringen, a 2021-es szezon duplájának második felvonása.

A névadó csapat második győzelmét is megszerezheti az abszolút hazai terepen, hiszen Max Verstappen ismét pole-pozícióba kvalifikált a futamra. Változás van azonban mögötte: nem Lewis Hamilton következik a második helyen, hanem Lando Norris. A harmadik Sergio Perez – a Red Bull idei első 1-2-es eredményének kilátásával –, Hamilton pedig ezúttal csak negyedik.

Az időmérő szenzációja Norris mellett kétségtelenül George Russell, aki messze legjobb williamses rajteredményét, a 8. pozíciót szerezte meg, miután Sebastian Vettel háromhelyes büntetése után is nyert egy helyet. A brit ráadásul a körülötte levő versenyzőkkel ellentétben közepes keveréken startol. A teljes rajtrácsról itt írtunk.

Az egyéves szerződéssel rendelkező Sergio Perez jövőjéről Christian Horner mondott biztató híreket:

„Nagyon elégedettek vagyunk azzal a munkával, amit Checo végez, szóval hamarosan leülünk vele. Van még néhány futam a nyári szünetig, de boldoggá tesz minket, ahogyan dolgozik, nem hinném, hogy ez egy hosszadalmas vita lesz. Elég egyértelmű a dolog, a megfelelő időben pedig beszélni fogunk erről” - mondta Horner.

A nemzeti himnusz mindennapinak nem nevezhető verziója sokak tetszését elnyerte.

Az eső valószínűség a futam alatt 60 %. A levegő 20, az aszfalt 34 Celsius-fok hőmérsékletű.

A többség közepesen kezd, Gasly, Tsunoda, Stroll és Vettel indul lágyon, Sainz és Raikkönen keményen.

Elindult a felvezető kör, a szezon legrövidebb pályáján (köridőt tekintve) gyorsan körbe fognak érni. A kiírt táv ennek megfelelően 71 kör.

Verstappen megőrizte a vezető pozíciót a rajt uután, az első hét tartja a sorrendet, Hamilton Perezt, Gasly Bottast támadta.

Biztonsági autó már az első körben! Ocon a pálya szélén a 3-4 közti egyenesben.

Schumacher és Giovinazzi összezártak a francia előtt a kigyorsításon, Ocon kereke kitört.

A 3. kör végén újraindult a futam, Vertsappen összetömörítette a mezőnyt, ennek köszönhetően Perez majdnem megelőzte Norrist!

A 4-es kanyarban Perez újra próbálkozott, Norris kiterelte a pályáról a mexikóit, aki a sóderágyba kényszerült és számos pozíciót vesztett.

Perez egészen a tizedik helyre esett vissza, ami hatalmas érvágás a Red Bull kettős dobogós reményeinek. Hamilton a harmadik, Bottas a negyedik – a finn néhány száz méterre futólag a brit elé került.

Az első tíz további pozícióiban Gasly, Tsunoda, Stroll, Vettel, Ricciardo és Perez. Russell sok helyet veszített, csupán a 12. helyen.

A Red Bull fotósa jókor volt nagyon jó helyen, és már pörög is a közösségi médiában a Perez kicsúszásáról készült kép.

5 másodperces időbüntetés Giovinazzinak: a biztonsági autós fázis alatt előzött.

A csapattársat elvesztette, de Verstappen segítséget kap Norristól: már 3,9 másodpercre elhúzott, míg a McLaren maga mögött tartja Hamiltont.

Múlt héten Gaslynek, most Oconnak volt nagyon rövid futama. A francia a verseny eddigi egyetlen kiesője.

A 13. körben az első menetrendszerű kiállás is megtörtént: Tsunoda vált meg a lágytól, keményet kapott.

Perez újabb pozíciót veszített: derekasan védekezett a 4-es kanyarban Leclerc ellen, aki aztán a kigyorsításon legyűrte a Red Bullt.

Ez virtuálisan azt jelenti, hogy Perez kikerült a pontszerző pozíciók közül (a kiállások miatt pillanatnyilag a nyolcadik). Sérülhetett az autó – eközben a Norrisszal való ütközést vizsgálják.

Előzés a hátsó egyenesben: Ricciardo átvette az ötödik helyet Vetteltől. Az időmérőn nagyon nem ment az ausztrálnak Norrishoz képest, de a futamon sokkal biztatóbb a helyzete.

Pillanatnyilag senki sincs már lágy keveréken: az abroncson rajtoló négy autó túlesett első kiállásán. Köztük Gasly áll a legjobban (14. helyen), Tsunoda, Stroll és Vettel a további sorrend.

Sok-sok kör próbálkozás után Hamilton megelőző Norrist a hátsó egyenesben a 20. körben.

Ugyanebben a percben Norris megkapja büntetését Perez kiszorításáért, 5 másodpercig kell állnia a kerékcsere után.

„Milyen jó versenyző ez a Lando” – dicséri meg a rádióban Hamilton az ellenfelet.

Újabb büntetés: Tsunodát is 5 másodperccel sújtják, miután átlépte a bokszkijárat záróvonalát. (Javítás: a bokszbejáraton hibázott.)

Verstappen előnye eközben más 5 másodperce felett. Norris 2,5 másodpercre leszakadt Hamiltontól, és ugyanilyen távra van tőle Bottas is – ekkora különbségnél a harmadik hely a kiállásnál garantáltan megvan a finnek.

25 kör elteltével megvan az első kék zászló: Verstappen a 19. helyezett Mazepint körözte le.

Norris kicsit hőbörgött a büntetés miatt. „Az első körért? Mire számított az ember, mikor kívül akart körbemenni?” Ettől még nem fogják visszavonni…

Az ötödik helyről Ricciardo kiállt, így a 12. helyre tért vissza, a több mint 10 körrel korábban kiálló Gasly mögé. Az AlphaTauri azonban kettő, a McLaren csak egy kerékcserén van.

Jön az élmezőny is: a 31. körben Norris és Bottas, ami a McLaren öt másodperces büntetése miatt helycserét eredményezett. Egy körrel később Hamilton jött, még egy kör múlva pedig Verstappen.

Sima kerékcsere a Red Bullnál. A sorrend így Verstappen, Hamilton, Bottas, Norris. Az ötödik Leclerc, aki még nem állt ki.

1:08,473: Verstappen meg is futotta az eddigi legjobb kört, előnye már 14 másodperc Hamilton előtt.

Verstappen megkezdte a 36. kört, ez a futam féltávja. A sorrend a vezető holland mögött a pontszerző helyeken Hamilton, Bottas, Norris, Sainz, Raikkönen, Gasly, Ricciardo, Perez és Leclerc. Sainz és Raikkönen még nem álltak ki.

Russell megelőzte Strollt a 13. pozícióért. Ez egy fontos lépés a pontszerző remények tekintetében: a helyből mindjárt 12. lett, miután Raikkönen is kiállt, Tsunoda és Vettel pedig két kiálláson vannak, míg a Williams elvileg már nem jön.

Már csak az ötödik Sainz nem állt ki: ő kemény keveréken startolt, akárcsak Raikkönen, 38 kör van már ebben a szettben. Mögötte a hatodik helyért Gasly, Ricciardo, Perez és Leclerc haladnak egy vonatban, ahol még érdekes dolgok történhetnek.

Csak le kellett írni, máris ez történik: Leclerc az egyenes végén, a 4-es kanyarban kívülről előzött, Perez pedig ugyanúgy kiterelte a kavicságyba, mint őt Norris az elején!

Már vizsgálják is az esetet, meglepődnénk, ha ezért nem járna ugyancsak 5 másodperces büntetés. Ez nem Perez versenye…

Hát ezen nem gondolkodtak sokat, máris jött a közlemény Perez 5 másodperces bokszutcai időbüntetéséről. Ha nem áll már ki, a futam után állnak idejéhez 5 másodpercet.

Ezt már el sem hisszük: Leclerc megint előzni próbált, Perez megint kiszorította…

Miközben ők hátrébb parádéznak, előrébb Norris gyorsabb a Mercedeseknél és 2 másodperc alá csökkentette hátrányát Bottashoz képest. A finnek márpedig szóltak, hogy ne előzze meg Hamiltont, akinek padlólemeze sérült meg.

Eközben Gasly és Stroll másodszor kiállt, Sainz pedig egyetlen kiállását teljesítette az 50. körben. Tsunoda mögé jött vissza a kilencedik helyre, és egészen friss közepesei vannak, amivel még a Ricciardo, Perez, Leclerc csapaton is átgázolhat.

Változott a Mercedes stratégiája: közölték Bottasszal, hogy szabad a verseny, a 3-as kanyar után pedig Hamilton elengedte a csapattársat!

A 6-os kanyarban Norris könnyedén megelőzte Hamiltont, aki a kör végén be is jött a bokszba. A brit így is negyedik maradt, de messze, 20 másodperc távolságban, miközben Norris DRS-távolság közelében Bottashoz és a harmadik helyhez…

Annyi esemény történt elöl, hogy csak most tudjuk jelezni: Perez megkapta a második 5 másodperces büntetést a kiszorításért. Nem ő az egyetlen visszaeső: Tsunoda megint átlépte a bokszutcai záróvonalat, és ismét 5 másodpercet kapott érte.

Az elmúlt percekben Gasly, Hamilton és Verstappen is leggyorsabb kört futott, utóbbi meg is javította: 1:07,835 most is mérce.

Könnyen lehet, hogy Perez nem fog pozíciót bukni a második büntetéssel: az ötödik helyezett előnye már 4,2 másodperc Ricciardóhoz képest, aki Leclerc kivédésével van elfoglalva. És persze jön a nyolcadik helyen Sainz is.

A 26 másodperccel vezető Verstappen kijött egy ingyen kerékcserére, így is 7 másodperccel Bottas elé tért vissza. A holland mindenképpen magáénak akarja a leggyorsabb kört.

Russell a 10. pozícióban, de nem adják olcsón az első williamses pontot, Alonso keményen támadja.

A friss keményen Verstappen másfél másodpercet javított eddigi legjobb körén: 1:06,200! Ezután le is körözte Alonsót és Russellt, az első nyolc van már csak körön belül.

Megvan a helycsere a Ferrarik között, Sainz már hetedik és a friss gumikon üldözőbe veheti Ricciardót. A Q2-es kiesés után bejött a kemény keveréken való rajt és késői kiállás.

És Alonso kitartó ostroma is bejött: laposan gyorsított ki a 3-as kanyarból, így megelőzte az utolsó pontért Russellt.

Az utolsó két körben két reális csata maradt: Sainz hat tizeddel Ricciardo mögött lohol, eközben Russellt is utolérte friss gumin Raikkönen és Vettel.

Sainz az utolsó körben megcsinálta, ő a hatodik!

Verstappen pedig megnyeri az Osztrák Nagydíjat, zsinórban harmadik győzelmét szerezve. Három csapat a dobogón: Bottas a második, Norris a harmadik.

Az Osztrák Nagydíj végeredménye:

Az eredményből is látható, hogy Raikkönen és Vettel eltűntek Russell mögül: az utolsó körben, a 4-es kanyarban a német beszúrt a finn mellé, aki nem figyelt, így a két autó összeakadt és a kavicságyban kötött ki.

Sainz pedig végül az ötödik lett, hiszen Perez idejéhez kétszer öt másodpercet adtak hozzá – szép verseny a spanyoltól, nagyon felejthető a mexikóitól!

Nagy kár, hogy zsinórban három futam után két hetet kell várni a következőig, a Brit Nagydíjig, ami az első sprintkvalifikáció miatt lesz külön érdekes. Alig várjuk!