DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Élő cikkek

Így zajlott a Portugál Nagydíj első edzése

Kezdődik a 2021-es F1-es szezon harmadik versenyhétvégéje Portimaóban: tartsatok velünk, ha nem akartok lemaradni semmiről a Portugál GP első egyórás szabadedzéséről!

Köszönjtük kedves Olvasóinkat, szűk két hét után ismét Formula-1-es versenyhétvége következik, méghozzá Portimaóból: itthoni idő szerint 12:30-kor kezdődik az első szabadedzés, tartsatok velünk!

Érdemes is kiemelni rögtön az elején, hogy az eltérő időzónák miatt minden egy órával később lesz a megszokottnál - a hétvége teljes menetrendje (a MotoGP, a WEC és az IndyCar programjával együtt) ITT található.

Lesz egy szokatlan név a mezőnyben az FP1-en, hiszen az Alfa Romeónál lehetőséget kap Mick Schumacher tavalyi Formula-2-es riválisa, Callum Ilott, aki Antonio Giovinazzi helyét foglalja egy óra erejéig.

Enyhén felhős az idő Portimaóban:

Zöldre váltott a bokszutca végi lámpa, elrajtolt az első edzés. Valtteri Bottas az első, aki pályára hajt, követi őt Sergio Perez - remélhetőleg folytatódik az az idei trend, hogy a rövidebb edzésidő okán kevesebb lesz a holtidő a gyakorlás elején.

Valaki máris elhagyott valamit a bokszutca kijáratánál: Carlos Sainz Ferrarijáról hullt le egy kis elem, amit a többieknek kerülgetniük kell.

Ott a szóban forgó kis alkatrész:

Érkeznek az első köridők: Bottas 1:22,938-cal vezet - de ennél jóval jobb eredményeket is fogunk látni már a mostani edzésen is.

A Mercedes és a Ferrari váltogatja egymást az élen: rövid ideig Sainz vezetett, de már újra Bottas az első, immár 1:22 alatti idővel.

Hamilton arra panaszkodik, hogy vezethetetlen az autó az egyensúlya miatt, mire a mérnöke azzal reagált, hogy ez a pálya alacsony hőmérsékletével van összefüggésben.

Előkelő helyen pillanatnyilag az Aston Martinok: Sebastian Vettel a második, Lance Stroll a negyedik helyen - addig, amíg Daniel Ricciardo az élre nem ugrott a McLarennel. Megérkezett idő közben Max Verstappen is a Red Bull-lal, méghozzá a harmadik helyre az ausztrál és Bottas mögé.

Eddig tartott Ricciardo tündöklése: Verstappen 1:21,053-as idővel bő hét tizedet adott volt csapattársának, s ezzel az élre ugrott.

Vicces jelenet Vettelnél: a német rossz helyre, a McLaren garázsa elé állt be a bokszutcában. Pedig náluk nem is versenyzett...

Bottas közben újra az élen, már 1:20 közepénél jár a finn.

Vettel mókás bakija mozgóképen:

Félidőben járunk, mutatunk egy teljes állást:

Verstappen panaszkodott ugyan kicsit a rádión, de így is az élre tört: hat ezredmásodperccel előzte Bottast.

Nyikita Mazepin idegeskedett egy kicsit amiatt, mert csapattársa, Mick Schumacher megelőzte őt a kör elején, a mérnöke elnézést is kért az orosztól, hogy nem szólt neki. Közben Verstaőően már 1:20,3-ra javítja a legjobb eredményt.

Bottas újra vezet, a szokásos trió mögött pedig egyébként a Ferrarikat láthatjuk a 4-5. helyen Sainz, Leclerc sorrendben - elképzelhető, hogy a Scuderia ismét harmadik erő lesz a hétvégén.

Bottas folyamatosan tovább gyorsul, most már 1:19,648-nál jár, viszont ennél is érdekesebb, hogy feljött a harmadik helyre a két hete vele ütköző George Russell a Williamsszel!

Verstappen komoly vibrációra panaszkodott az abroncsoknál: a Red Bull hollandja szerint olyan érzés, mintha több száz méteren át fékezett volna. Verstappen elmondása szerint nem is lát rendesen, akkora a rázkódás.

Annyira azért mégsem zavarhatja Verstappent a vibráció, ugyanis 25 ezred híján majdnem átvette a vezetést Bottastól: az első két szektorban jobb is volt a Mercedesnél. Ennek ellenére ragaszkodik hozzá a holland, hogy "vezethetetlen" az autó a rázkódás miatt.

Bottas és Verstappen mögött változatos a csata a harmadik helyért: Russell után előbb Pierre Gasly tűnt fel ott az AlphaTaurival, de most Leclerc-é a pozíció a Ferrarival.

Hamilton helyre teszi a harmadik hely kérdését, de a hátránya három tized Bottas és Verstappen mögött. A másik Red Bullban ülő Perez csak a 11. helyen áll - vagyis csak állt, mert mire befejeztük a mondatot, feljött ötödiknek Leclerc mögé.

Perez viszont bejön a hétszeres világbajnok elé. Hátul egyébként az Alfa Romeók, Vettel, Latifi Williamse és a Haasok sorakoznak.

Leclerc is szépet jött, a negyedik helyre hozza be a Ferrarit, szintén Hamilton elé. Öten bő három tizedmásodpercen belül.

Mutatjuk a teljes végeredményt - hét különböző csapat versenyzői az első tízben:

Ezzel véget is ért az első edzés, de szűk két és fél óra múlva, 16:00-tól jövünk rögtön a második tréninggel Portimaóból - tartsatok akkor és addig is velünk!