DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Élő cikkek

Így zajlott az Olasz Nagydíj harmadik edzése

A pénteki két másfél órás tréning után következik az F1-esek utolsó gyakorlási lehetősége a szezon nyolcadik időmérő edzése előtt. Tartsatok velünk, ha nem akartok semmiről lemaradni!

Felülmúlhatatlan szeretettel köszöntjük kedves Olvasóinkat szombat dél előtt nem sokkal, rövidesen következik a Formula-1-es Olasz Nagydíj harmadik edzése Monzából. Tartsatok velünk, ha mindenről tudni akartok a következő bő egy órában!

A pénteki szabadedzések nem meglepő módon a Mercedesek fölényét hozták, mögöttük viszont igencsak színes a kép, egyáltalán nem lehet biztosan kijelenteni azt, hogy a Red Bull lenne a második erő: erősnek tűnt a Renault, a McLaren és Pierre Gaslyval az Alpha Tauri is.

Ez lesz az utolsó alkalom, hogy a csapatok próbálgathatják, hogyan is oldják meg az időmérőn a partimód nélküli kvalifikálást, hiszen ne feledjük: ettől a hétvégétől kezdve egyetlen motorbeállítást lehet használni az időmérőn és a versenyen.

Zöld jelzés, Antonio Giovinazzi az első autó a pályán, hogy ezzel a képzavarral éljünk.

Persze nincs kapkodás, szokás szerint csak istallációs köröket teljesítenek a kimerészkedő pilóták.

Eltelt tíz perc, és se híre, se hamva még a gyorsköröknek. Pedig az időjárás tökéletes lenne Monzában egy kis autókázáshoz...

Jogos észrevétel: ezek után senki ne panaszkodjon, hogy Imolában majd csak egy 90 perces edzés lesz... (Persze tegyük hozzá, hogy Monzával ellentétben az egy több év kihagyás után visszatérő pálya lesz.)

 

Carlos Sainz töri meg a csendet: 1:21,875 az első mért idő.

Mérnöke meg is dicsérte viccesen a spanyolt: 'Első hely, lila az összes szektorban'. Közben pedig tovább is lilult, már 1:21,5-nél jár a mclarenes.

Na most már érkeznek többen is, Daniel Ricciardo az élen, de érkezik rövidesen Lewis Hamilton is.

Aki aztán annak rendje és módja szerint át is vette a vezetést, Valtteri Bottas a második, Gasly pedig a harmadik.

Charles Leclerc és Lando Norris koccant majdnem össze: a brit a Parabolicánál bújt belé a monacói mellé, aki ezt csak az utolsó pillanatban vette észre. A ferraris elnézést is kért.

Esteban Ocon ugrik fel a harmadik helyre, ráadásul közepes abroncson volt a renault-s, ahogy a negyedik pozíciót elfoglaló Max Verstappen és az őt követő Sergio Perez is.

Itt az iménti Leclerc-Norris eset:

 

Bottas közben már az első, 36 ezreddel megelőzte Hamiltont. Aztán mire ezt bepötyögtem, már Verstappen az élen, méghozzá közepes keverékű gumin.

Gyorsan mutatunk is egy állást, amíg megtehetjük úgy, hogy nem egy Mercedes van a tabella tetején:

Alexander Albon idejét elvették pályakiszélesítés miatt, így ő csak a 11. helyen áll pillanatnyilag.

Jön az utolsó negyed óra, jönnek az utolsó nekifutások: Bottas lágy gumin az élre tör, de lehet, hogy ő is lement a pályáról az utolsó kanyarban.

Hamilton is javít, feljön a második helyre, de 35 század a hátránya finn társával szemben.

Elkezdtek sokan javulni: Norris a második, Ricciatdo a harmadik, Leclerc pedig az imént ötödik is volt a Ferrarival, de már épp csak az első tízben.

Ricciardo a pálya szélén! Ugyanúgy kénytelen félreállni, mint egy hete Spában a második edzésen. Valami a motorral rendetlenkedett.

És emiatt piros zászló is! Lehet, hogy ezzel vége is az FP3-nak...

Vizuális bizonyíték:

 

Az utolsó 3 percre még újraindítják az edzést, ki is rohamoznak a pályára a versenyzők.

Lepergett az óra, Sainz jön fel másodiknak, a McLarenek második-harmadik helyen Bottas mögött.

Hamilton csak ötödik, de ennél is érdekesebb, hogy a hajrában majdnem belerongyolt a lassúzó autókba a Parabolica előtt. Lehetnek emiatt még izgalmak az időmérőn...

Mindenesetre itt a harmadik edzés végeredménye:

A necces pillanat Hamiltonnál, a képen nem látszik, de a fűre is le kellett hajtania:

 

Mostanra ezzel búcsúzunk is, mindenki fogyassza el az ebédjét, aztán úgy egy és háromnegyed óra múlva jövünk immár az időmérővel!