DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Élő cikkek

Így indult a Spanyol Nagydíj hétvégéje

Startol a 2020-as Formula-1-es szezon hatodik versenyhétvégéje - kövessétek az első gyakorlás történéseit élő szöveges közvetítésünkben!

Napos napot mindenkinek a Spanyol Nagydíj első edzésnapján - merthogy az idő most tényleg napos, szemben a csütörtök délutánnal, amikor esernyő alá bújva járkáltak fel-alá a versenyzők a paddockban.

 

Augusztus 16-a idén a Spanyol Nagydíj versenynapja, és elég régen fordult elő, hogy az év ilyen késői szakaszában rendezzen futamot Spanyolország. Legutóbb 1991-ben, az első Barcelonában rendezett F1-es futamon, amit szeptember 29-én tartottak. Most viszont a nyár közepén vagyunk, így az idő jóval forróbb lehet, mint amit a szokásos tavaszi időpontokon, na meg főleg a téli teszteken megszoktak a csapatok.

Ezúttal is lesz egy tesztpilóta a mezőnyben az első edzésen, a Williams Roy Nissanyt veti be George Russell helyett. A Magyarországhoz is kötődő izraeli versenyzőnek tegnap feltettünk pár kérdést.

És zöld jelzés, elstartolt a 90 perces gyakorlás - az első autók máris a pályán.

A Honda jelzi, hogy mindkét Alpha Tauri-pilóta autójában kicseréltek egy-egy motorelemet, így immár mind a négy Honda-motort használó versenyző összes motorelemét kicserélték egyszer idén. Ez nem valamiféle rossz hír, a korábbiak többsége is használható még, ezekkel a cserékkel csak azt akarták biztosítani, hogy könnyebben válogathassanak a használható összetevők között a jövőben.

A McLaren pedig azt mondja, hogy Carlos Sainz új túlélőcellába ülhet bele mától az autójában, amitől a rejtélyes hűtési gondok megoldódását remélik.

Eddig a következő a képlet: csak a Mercedesek nem hajtottak ki a pályára, és csak a Ferrarik futottak mért időt.

Hamilton ráadásul - ahelyett hogy megkezdte volna a munkát - inkább kiszállt az autójából.

Danyiil Kvjat az installációs köre során a mérnökét próbálta meggyőzni arról, hogy valami nincs rendben a fejtámaszával, még akkor sem, ha a rádión azt az információt kapja, hogy de.

Most, így közel 20 perc elteltével hajtott ki egy nagyobb tömeg, hogy megkezdjék az érdemi munkát. Verstappen már magához is ragadta az ideiglenes vezetést egy 1:19,574-gyel.

Na, most már a Mercedesek is munkában, csak a fejtámlabajos Kvjat adós még mért körrel. Bottas az élre is ugrott 1:18,573-mal. Mögötte jelenleg Ricciardo és a visszatérő Perez.

Hamilton felugrott a második helyre, de még sokat fognak javulni az idők. A tavalyi első edzésen 1:17,9-cel volt a leggyorsabb Bottas, és azóta már egy és egyharmad év eltelt.

Az alábbi videó alapján Hamiltonnak valami nem tetszett a Mercedes kormányával, mielőtt kihajtott volna a pályára.

És már Hamilton vezet 1:18,516-tal. Eközben Perez ott folytatta, ahol Hülkenberg abbahagyta: tovább javítva még mindig a harmadik, és csak másfél tizedre van Hamiltontól. De Stroll is ötödik a másik Racing Pointtal.

Kvjat is megérkezett végre a pályára, és első mért idejével az utolsó helyre taszította Nissanyt. Az első F1-es szabadedzésén résztvevő izraeli 2,8 másodpercre van az élen álló Hamiltontól, de a 19. helyezett Kevin Magnussentől csak két tizeddel marad el jelenleg.

De most úgyis a gumivisszaadós holtidő zajlik, úgyhogy itt van az eredménylista első felének pillanatnyi állása.

EasyCapture2_1

Na, az eddig keményebbeken körözők is feltették a lágy keverékű gumit, ami azt eredményezte, hogy a két Haas felugrott a 3. és a 4. helyre Grosjeannal és Magnussennel.

Bár egyeseknek már a haja is égnek áll, ha a két Ferrari egymás közelébe kerül a pályán, ez azért egy szép kép. És nem is történt semmi drámai. Sőt, most Leclerc és Vettel ugrottak fel éppen a 3-4. helyre.

Eközben viszont a Mercedesek sem henyélnek, a lágy keverékeken ők is javítottak, most Bottas vezet 1:16,785-tel. Hamiltonnal szemben csupán 39 ezred az előnye, az éppen most harmadik helyre felugró Verstappenhez képest viszont már 939 ezred... 

Az ezen az edzésen munkanélküli Russell pedig annyira ráér, hogy még Lando Norrist is üdvözli, amint a mclarenes elhalad mellette a bokszutcában.

A levegő hőmérséklete 29, az aszfalté 42 fokos - és tudva, hogy az Ibériai-félszigeten is nyár van, ennél még lehetnek forróbb körülmények is, ami akár ismét gumigyilkos hétvégét szülhet. Itt is a három legkeményebb keverék van használatban, ahogy az első silverstone-i hétvégén.

Jáj, Bottas halójának nekirepült egy madár... nem lett szép vége.

Russell újabb unaloműzésként beszállt a Williams bokszcsapatába nyalókát mutogatni a csapattársainak.

Itt van Russell mutatványa videón is.

Egy ideje nem módosul a sorrend, most a lágy keverékek határait feszegeti kicsit hosszabb menetek során a versenyzők többsége.

Érdekes, hogy a Haasok nem süllyedtek vissza a mezőnybe a korai lágygumis körük után, Grosjean és Magnussen továbbra is ott van a 6. és a 9. helyen.

És itt az első szabadedzés vége. A sorrend nem változott, Bottas az élen Hamilton, Verstappen, Leclerc, Vettel és Grosjean előtt. Folytatás közép-európai idő szerint 15:00-kor!