DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Bíznak Nissanyban a Williams versenyzői

Első hivatalos F1-es versenyhétvégi bevetésére készül Roy Nissany: az F2-ben versenyző Williams-tesztpilóta a Spanyol Nagydíj pénteki nyitóedzésén George Russell FW43-asával köröz majd Barcelonában. A formula.hu megkérdezte a gárda versenyzőit, hogy mit gondolnak a magyar kötődésű izraeli pilótáról.

Nissany a hazánkban élő izraeli üzletember, korábbi F1-tesztpilóta, Chanoch Nissany fia: mint azt a közelmúltban a #FormulaHUPodcast vendégeként felelevenítette, a versenyzés alapjait hazánkban sajátította el, menedzsere a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke, Oláh Gyárfás, de más módon is ezer szállal kötődik hazánkhoz. Noha a 25 éves pilóta egy sérülés miatt a 2019-es idényt kihagyni kényszerült, idén az F2-ben a Trident kötelékében versenyez, amellyel párhuzamosan a Williams akadémia növendéke és tesztpilóta az F1-es különítménynél.

 nissany-williams-2_1



Nissany a tervek szerint néhány alkalommal lehetőséget kap majd pénteki szabadedzéseken is, a sorban az első a Spanyol Nagydíj pénteki nyitógyakorlása lesz. Az FIA csütörtökön tartott, hivatalos online sajtóértekezletén a formula.hu feltette a kérdést a csapat két állandó versenyzőjének: mire számítanak a tesztpilóta csapattárstól? Bár az F2-ben Nissanynak nem volt könnyű dolga az évad eddigi fordulóiban, Nicholas Latifi hangsúlyozta: nincs kétsége afelől, hogy az izraeli jól megoldja majd a rábízott feladatot.

„Versenyzőként az F2-ben jelenleg nincs könnyű dolga, de ez alapján nehéz megítélni, viszont az biztos, hogy amikor legutóbb vezette az autót, az évadzáró követő tesztelésen, Abu Dhabiban, a csapat nagyon elégedettnek tűnt a munkájával. Ez az, ami igazán fontos, hiszen amikor az egyik versenyző idejéből vesznek el, a programnak mindenképpen haladnia kell, és szükségesek a megfelelő visszajelzések. Semmi kétségem nincs afelől, hogy Roy képes lesz megadni ezt” – fogalmazott a kanadai F1-es újonc. 

Latifi arra is kitért, hogy régóta ismeri Nissanyt, akivel közeli kapcsolatban vannak: „Személy szerint én nagyon jóban vagyok Roy-jal, mókás srác, a múltban versenyeztünk egymással a juniorkategóriákban és tényleg kiváló a kapcsolatunk egymással!” – mondta a versenyző, akinek kijelentésén meglepődni egyáltalán nem lehet, hiszen mindketten igazi tréfamesternek számítanak, ráadásul a versenyzés mellett van egy másik közös szenvedélyük is, a kávé.

 

Russell, a Williamsnél állomásoztatott Mercedes-protezsált nem titkolta, hogy komoly veszteségként könyveli el, hogy nem autózhat a hétvégét megnyitó 90 perces gyakorláson,  ugyanakkor a formula.hu-nak adott válaszában egyetértett Latifivel: „Jómagam is azt gondolom, amit Nicholas. Biztosan képes arra, hogy megfelelő visszajelzéseket adjon a csapatnak és végigcsinálja a tesztprogramot” – mondta a brit, aki megjegyezte azt is, hogy az olyan jól ismer európai pályákon, mint amilyen Barcelona, könnyebb számára ledolgozni azt a hátrányt, amely a tesztpilóta szerepeltetéséből származik.

Dave Robson, a Williams járműteljesítményért felelős vezetője a héten a csapat sajtóközleményében utalt rá, hogy a már említett Abu Dhabi tesztelés tapasztalatai alapján arra számítanak, hogy Nissany azonnal felveszi majd a tempót és hozzájárul majd a péntekre tervezett munkához. Maga a pilóta nagyon készül és az autóján ott lesz majd főszponzora, az Israel Start-Up Nation logója is: a programot az izraeli-kanadai milliárdos, Sylvan Adams hívta életre annak érdekében, hogy a világ élvonalába tartozó izraeli sportolókat támogasson.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: