DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Élő cikkek

ÉLŐ: A Brit Nagydíj első edzése

Egy hét pihenő után jön az újabb tripla első felvonása az F1-ben: következik a Brit Nagydíj Silverstone-ban, amelynek első 90 perces szabadedzését kövessétek élő szöveges tudósításunkkal!

Nagy szeretettel köszöntünk mindenkit, bő negyed óra múlva megkezdődik a 2020-as Formula-1-es idény negyedik versenyhétvégéjének, a Brit Nagydíjnak az első szabadedzése Silverstone-ban - tartsatok velünk!

A hétvége sztorija eddig egyértelműen Sergio Perezé, aki pozitív koronavírusteszt miatt nem állhat rajthoz a hétvégén, sőt valószínűleg a következőn sem. A mexikói pilóta videoüzenetben elmondta: minden szabályt betartott, amikor nagy balesetet szenvedő anyukájához hazautazott Mexikóba, éppen ezért szomorúan vette tudomásul a kényszerű visszalépést.

Adódhat a kérdés, ki fogja helyettesíteni Perezt: minden jel arra utal, hogy Nico Hülkenberg lesz a befutó. A kevés helyszínen lévő újságíró jelentése szerint a német egyelőre a saját koronavírustesztjének az eredményére vár, negatív teszt nélkül ugyanis nem léphet be a paddockba. Mivel 12 perc van az FP1-ig, ezen az edzésen még aligha ül autóba...

Így várakozott nemrég az eredményre az F1-ből tavaly év végén távozó pilóta:

 

No, az egyik újságíró szerint Hülkenberg mégis bejutott a paddockba, és már teljes Racing Point-os felszerelésben szalad a boksz felé... Just in time, ahogy a művelt angol mondaná.

Ha pedig nem lenne elég egyértelmű a dolog: "Készen álltok, hogy úgy partizzunk, mintha 2012 lenne?" - írta a Racing Point a Twitteren. Jelentjük: akkor Hülkenberg volt az egyik pilótája a Force Indiának...

 

Ott van!

 

És most már az időeredményeket jelző monitorokon is a német neve szerepel Perezé helyett. Ez így most már hivatalos, ez kijelenthető, szóval a Racing Point számára pedig bejelenthető.

A Racing Point garázsában ott áll a 27-es rajtszámú rózsaszín autó, a bokszutca végi zöld lámpa pedig zöldre váltott, elkezdődött az első szabadedzés. Lewis Hamilton az első, aki pályára gurul.

Már bent is az autóban Hülkenberg, aki állítólag Lance Strolltól kapott kölcsönbe overallt:

 

Otmar Szafnauer imént nyilatkozott a tv-ben: elmondása szerint a két, Mercedesszel közös tesztpilóta közül Stoffel Vandoorne a Formula-E-s kötelezettségei miatt nem jöhetett szóba, míg Esteban Gutierreznél azért volt jobb opció Hülkenberg, mert jobban ismeri a csapatot. Valóban, hiszen összesen négy szezont húzott le a Force Indiánál.

Remek amúgy az idő Silverstone-ban, egy deka felhőt nem látni az égen, persze akkora hőség így sincs ott, mint itthon. Egyelőre senki nem futott mért időt.

Különleges üzenet a Williamsek oldalán a hétvégén: a brit egészségügyi dolgozóknak mond köszönetet a csapat a világjárvány idején végzett áldozatos munkájukért.

 

Megvan az első köridő: 1:32,661 Kimi Raikkönen nevéhez fűződően.

Max Verstappen panaszkodik a fejtámlájára, túl keménynek érzi azt.

Nem rossz észrevétel a humoros-szatirikus bejegyzéseiről ismert Pablo Elizaldétől: Hülkenberg csak három F1-es versenyt hagyott ki...

 

Raikkönen a kavicságyban! A Woodcote-kanyarban úszott el alatta az Alfa Romeo.

És Giovinazzi is bajba került, borzalmasan néznek ki az olasz gumijai! Mi történt?

Atyavilág, a bal hátsónak annyi... Pedig "csak" egy megforgás volt a Maggots-Becketts-Chapel kombinációban...

Rengeteg törmelék került a pályára, piros zászló, megszakítják az edzést.

Így nézett ki az a bal hátsó - döbbenetes...

 

Magának a megforgásnak a pillanatai - mindössze ennyi volt, ami így szétszedte azt a kemény keverékű abroncsot...

 

Hopp, Sebastian Vettel nem fog pályára gurulni az első edzésen! A hírek szerint az intercoolernél talált valami hibát a Ferrari - nem jól indul ez a hétvége (sem) a maranellóiaknak...

Zöld zászló, folytatódik az FP1.

Lewis Hamiltonnak volt egy apró megúszása, miközben az élen a csapattárs Valtteri Bottas. Hülkenberg az első körök után a tizedik, hátránya 1,2 szekundum.

És ha már Hamilton: a Mercedes elővigyázatosságból betette a második MGU-K-t az autójába. Namármost mindössze kettőt használhatnak idén összesen büntetés nélkül...

 

Hamiltonnál maradva most már ő vezet, de nem igazán tetszett neki a lágy abroncs.

Vettel szétszedett Ferrarija:

 

Hülkenberg arra panaszkodik, hogy kicsitt elzsibbant a jobb tompora, szóval némi pihenőt kért. Hát na, mégsem rászabták ezt az autót, plusz már lassan nyolc hónapja nem ült F1-es gépben.

Ahogy az a közvetítésben is megjelent, ma van egyébként a legmelegebb Silverstone-ban, szombaton és vasárnap hűvösebb és felhősebb lesz az idő.

Megkezdődött az utolsó fél óra, Verstappen pedig az élre áll: 1:27,422-vel majdnem fél másodpercet adott a közben szintén javító Hamiltonnak.

Így állunk most:

Hülkenberg egyre jobban lépdel előre, pillanatnyilag a hatodik a német, hátránya 1,2 másodperc. Harmadik helyen álló csapattársa, Stroll szűk hét tizeddel előzi meg.

Charles Leclerc révén a Ferrari is feltűnik az élboly közelében, egész konkrétan az ötödik helyen. A Renault-k sem rosszak egyelőre, Esteban Ocon és Daniel Ricciardo a 7-8. helyen.

Ocon panaszkodott egy sort az őt feltartó Verstappenre:

 

Jön lassan az utolsó tíz perc, továbbra is Verstappen, Hamilton, Stroll az első három. Lesz-e még vajon változás?

A McLarenek gyengébbek kissé a vártnál, csak a 12-13. helyeken. A három sereghajtó istálló viszont továbbra is a Haas, a Williams és az Alfa Romeo.

Nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz már változás, mindenki az utolsó körét teljesíti.

És jelentős változás már valóban nincs: Verstappen zárt az élen Hamilton és Stroll előtt. Hülkenberg kilencedik hellyel tért vissza.

A teljes végeredmény, Vettel az intercoollal kapcsolatos probléma miatt mért kör nélkül zárt:

Ezzel zárjuk is mostani tudósításunkat, gyorsan ebédeljen meg mindenki, aki még nem tette, esetleg ha van rá módja, szundítson egyet délután, aztán 16 órától jövünk a második szabadedzéssel Silverstone-ból!