DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Élő cikkek

Ez mind a harmadik szabadedzésen történt

Kövessük együtt a Paul Ricard-i hétvége utolsó tét nélküli eseményét, a szombati szabadedzést élő szöveges közvetítésünkben!

Üdvözlünk mindenkit ezen a szép délen! Még egy aktív órája van a felkészülére a mezőnynek a 15 órakor kezdődő időmérő előtt.

A péntek a Mercedesé volt, az első edzésen Lewis Hamilton, a másodikon Valtteri Bottas volt a leggyorsabb. Persze ez még csak az első nap volt, tét nélkül, szóval bármit hozhat a folytatás, bár a szezon elmúlt futamai inkább azt bizonyították, hogy bármi azért nem szokott történni...

Megkezdődött az edzés, a McLarenek és a Haasok már a pályán is.

A McLarenek olyan jók voltak pénteken, hogy önmagukat is meglepték vele. Na de úgyis az lesz a mérvadó, hogy ma, az időmérőn is tudják-e hozni ezt a szintet. És hogy amennyiben hozzák, megilletődnek-e a régen látott nag lehetőségtől.

Nyolc pilótának van egyelőre installációs köre, olyan óriási nagy kapkodás azért nincsen egyelőre a Paul Ricardon.

Ricciardo bevonulója - az ausztrál sosem tud csak úgy normálisan, rezzenéstelen arccal elsétálni, ha látja, hogy veszi őt a kamera. Ráér a hazai csapat most még ilyeneket osztogatni, hiszen versenyzőik még nem szagoltak ki a pályára.

Na, a keleti blokk megfutotta a nap első mért időit: Kvjat 1:33-mal, Kubica 1:35-tel kezdett.

A Renault-kkal most kiegészült a pályára kimerészkedők köre, de még mindig csak a mezőny fele tett így. Kvjat közben 1:32-re javított.

Kvjattal kapcsolatos mai hír, hogy az orosz a mezőny végéről fog rajtolni, méghozzá nem technikai, hanem taktikai okokból.

A Renault-k is futottak mért kört, de Ricciardo 1:32,6-os vezetése még mindig nem említésre méltó, dacára annak, hogy mi most azért megtettük.

A "nagyok" közül Gasly és Bottas merészkedtek ki elsőként.

Elég kis lépésekben javul az etalon, most Hülkenberg és Norris jegyzett 1:32,4-et. Ilyenkor szokott az történni, hogy kijön egy Mercedes, és lefarag egyből 1,5 másodpercet.

Na tessék! Bottas futott egy mért kört, de túlbecsültük a Mercedes kezdeti tempóját, csak egy másodperccel volt gyorsabb a finn mindenki másnál, 1:31,3-nál állította meg a stopper mutatóját...

És jönnek a többiek: Hamilton és Vettel három tizedre sorolt be Bottas mögé.

Leclerc pedig csak 83 ezreddel. Az utolsó szektorban vesztett elég sokat.

Russell jelezte, hogy elment az erő a Williamsből. A csapat arra kérte, hogy lassú tempóban térjen vissza a bokszba, amit meg is tett.

Na, a Ferrari monacóija most javított, 1:31,118-cal állt az élre.

Közben Michelisz Norbert a rajt után kiesett a WTCR harmadik nordschleifei versenyén. Az is most zajlik, érdemes párhuzamosan nézni az F1-gyel!

Itt, ezer kilométerrel odébb közben Hamilton egy darab századmásodperccel gyorsabb volt Leclerc iménti eredményénél.

Raikkönen lett az utolsó, aki feliratkozott az eredményjelzőre. Egy majdnem 2 perces körrel...

Bottas mászott bele az 1:30-ba félidőnél. Ez az első tíz helyezett sorrendje jelenleg:

tab

A lágy gumikat használta eddig mindenki. Olyannyira, hogy csak egyetlen kört tettek meg mostanáig a közepes keveréken az edzés során, ez a tett Kimi Raikkönenhez fűződik.

A Ferrari bokszában Vettel biztonsági övével motyogtak a szerelők, valami nem stimmelhetett vele.

A pálya most csendes időket él, mindössze hárman vannak kint, köztük viszont Bottas is leggyorsabb első szektorral.

...és másodikkal és harmadikkal, ami nem jelenthet mást, mint hogy a finn nagyot javított. Hét tizedet, így közel egy másodperccel vezet már Hamilton előtt is.

A mezőny legrapszodikusabban teljesítő csapata, a Haas a jelek szerint ezen a hétvégén most pont mélyponton van. Magnussen és Grosjean jelenleg csak a Williamseket előzi.

Hamilton hibázott gyorskörén, elvette a gázt, elsőre nem sikerült válaszolnia Bottasnak. A Ferrarik is érkeznek hamarosan, mögöttük Verstappen az 5.

Na, a Bottas mögötti hármas egyaránt javít, de átugrani őt senki sem tudta. Hamilton feljött 41 ezredre, Leclerc 4, Vettel 6 tizedes lemaradásban.

Na, Norris felugrott az 5. helyre, megismételve tegnapi produkcióját. Apró szépséghiba, hogy a Mercedeshez képesti lemaradása így is 1,5 másodperc. 

Az imént lesajnált Haasok azért most már elvegyültek a középmezőnyben. Közben Russell Williamse csak nem akar működni, még mindig a bokszban, 4 megtett körrel.

Vettel javított, megjött csapattársa nyakára, de már Leclerc is gyorskörön, abszolút legjobb első szektorral.

De nem javított a monacói, a másik két szektorban már túl sokat vesztett.

A Red Bullok is javultak, bejöttek 5-6. helyre, maguk mögé tolva Norrist.

A két Haas ezredre azonos idővel vette uralmába a 13-14. helyet, ráadásul szép kerekkel: 1:32,400.

Tavaly 1:30,029 volt a pole-idő, és ez a jelenlegi pályacsúcs is, ami hajszál híján már most is megdőlt, de az időmérőn, hacsak nem potyognak kisbalták vagy esőcseppek az égből, biztosan meg fog.

Itt a leintés pillanata. Az élmezőny tagjai még a pályán, de nem úgy néznek ki, mint akik időket akarnak döntögetni.

Úgyhogy hirdessünk is eredményt: újabb kettős Mercedes-elsőséget hozott ez a Paul Ricard-i szabadedzés is. Ismét Bottas az élen, úgy tűnik, most megint jobb hétvégéi egyikét fogta ki a finn, így óva intenénk mindenkit attól, hogy bárkinek is előre odaítélje a pole-t vagy a győzelmet. A Ferrarik még lőtávolban lehetnek, a Red Bullok már kicsit messzebb.

15:00-kor kezdődik az időmérő, tartsatok velünk akkor is!