DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
12:52

Az imént lesajnált Haasok azért most már elvegyültek a középmezőnyben. Közben Russell Williamse csak nem akar működni, még mindig a bokszban, 4 megtett körrel.

Úgyhogy hirdessünk is eredményt: újabb kettős Mercedes-elsőséget hozott ez a Paul Ricard-i szabadedzés is. Ismét Bottas az élen, úgy tűnik, most megint jobb hétvégéi egyikét fogta ki a finn, így óva intenénk mindenkit attól, hogy bárkinek is előre odaítélje a pole-t vagy a győzelmet. A Ferrarik még lőtávolban lehetnek, a Red Bullok már kicsit messzebb.

15:00-kor kezdődik az időmérő, tartsatok velünk akkor is!

Itt a leintés pillanata. Az élmezőny tagjai még a pályán, de nem úgy néznek ki, mint akik időket akarnak döntögetni.

Tavaly 1:30,029 volt a pole-idő, és ez a jelenlegi pályacsúcs is, ami hajszál híján már most is megdőlt, de az időmérőn, hacsak nem potyognak kisbalták vagy esőcseppek az égből, biztosan meg fog.

A két Haas ezredre azonos idővel vette uralmába a 13-14. helyet, ráadásul szép kerekkel: 1:32,400.

A Red Bullok is javultak, bejöttek 5-6. helyre, maguk mögé tolva Norrist.

De nem javított a monacói, a másik két szektorban már túl sokat vesztett.

Vettel javított, megjött csapattársa nyakára, de már Leclerc is gyorskörön, abszolút legjobb első szektorral.

Na, Norris felugrott az 5. helyre, megismételve tegnapi produkcióját. Apró szépséghiba, hogy a Mercedeshez képesti lemaradása így is 1,5 másodperc. 

Na, a Bottas mögötti hármas egyaránt javít, de átugrani őt senki sem tudta. Hamilton feljött 41 ezredre, Leclerc 4, Vettel 6 tizedes lemaradásban.

Hamilton hibázott gyorskörén, elvette a gázt, elsőre nem sikerült válaszolnia Bottasnak. A Ferrarik is érkeznek hamarosan, mögöttük Verstappen az 5.

A mezőny legrapszodikusabban teljesítő csapata, a Haas a jelek szerint ezen a hétvégén most pont mélyponton van. Magnussen és Grosjean jelenleg csak a Williamseket előzi.

...és másodikkal és harmadikkal, ami nem jelenthet mást, mint hogy a finn nagyot javított. Hét tizedet, így közel egy másodperccel vezet már Hamilton előtt is.

A pálya most csendes időket él, mindössze hárman vannak kint, köztük viszont Bottas is leggyorsabb első szektorral.

A Ferrari bokszában Vettel biztonsági övével motyogtak a szerelők, valami nem stimmelhetett vele.

A lágy gumikat használta eddig mindenki. Olyannyira, hogy csak egyetlen kört tettek meg mostanáig a közepes keveréken az edzés során, ez a tett Kimi Raikkönenhez fűződik.

Bottas mászott bele az 1:30-ba félidőnél. Ez az első tíz helyezett sorrendje jelenleg:

tab

Raikkönen lett az utolsó, aki feliratkozott az eredményjelzőre. Egy majdnem 2 perces körrel...

Itt, ezer kilométerrel odébb közben Hamilton egy darab századmásodperccel gyorsabb volt Leclerc iménti eredményénél.

Közben Michelisz Norbert a rajt után kiesett a WTCR harmadik nordschleifei versenyén. Az is most zajlik, érdemes párhuzamosan nézni az F1-gyel!

Na, a Ferrari monacóija most javított, 1:31,118-cal állt az élre.

Russell jelezte, hogy elment az erő a Williamsből. A csapat arra kérte, hogy lassú tempóban térjen vissza a bokszba, amit meg is tett.

Leclerc pedig csak 83 ezreddel. Az utolsó szektorban vesztett elég sokat.

És jönnek a többiek: Hamilton és Vettel három tizedre sorolt be Bottas mögé.

Na tessék! Bottas futott egy mért kört, de túlbecsültük a Mercedes kezdeti tempóját, csak egy másodperccel volt gyorsabb a finn mindenki másnál, 1:31,3-nál állította meg a stopper mutatóját...

Elég kis lépésekben javul az etalon, most Hülkenberg és Norris jegyzett 1:32,4-et. Ilyenkor szokott az történni, hogy kijön egy Mercedes, és lefarag egyből 1,5 másodpercet.

A "nagyok" közül Gasly és Bottas merészkedtek ki elsőként.

A Renault-k is futottak mért kört, de Ricciardo 1:32,6-os vezetése még mindig nem említésre méltó, dacára annak, hogy mi most azért megtettük.

Kvjattal kapcsolatos mai hír, hogy az orosz a mezőny végéről fog rajtolni, méghozzá nem technikai, hanem taktikai okokból.

A Renault-kkal most kiegészült a pályára kimerészkedők köre, de még mindig csak a mezőny fele tett így. Kvjat közben 1:32-re javított.

Na, a keleti blokk megfutotta a nap első mért időit: Kvjat 1:33-mal, Kubica 1:35-tel kezdett.

Ricciardo bevonulója - az ausztrál sosem tud csak úgy normálisan, rezzenéstelen arccal elsétálni, ha látja, hogy veszi őt a kamera. Ráér a hazai csapat most még ilyeneket osztogatni, hiszen versenyzőik még nem szagoltak ki a pályára.

Nyolc pilótának van egyelőre installációs köre, olyan óriási nagy kapkodás azért nincsen egyelőre a Paul Ricardon.

A McLarenek olyan jók voltak pénteken, hogy önmagukat is meglepték vele. Na de úgyis az lesz a mérvadó, hogy ma, az időmérőn is tudják-e hozni ezt a szintet. És hogy amennyiben hozzák, megilletődnek-e a régen látott nag lehetőségtől.

Megkezdődött az edzés, a McLarenek és a Haasok már a pályán is.

A péntek a Mercedesé volt, az első edzésen Lewis Hamilton, a másodikon Valtteri Bottas volt a leggyorsabb. Persze ez még csak az első nap volt, tét nélkül, szóval bármit hozhat a folytatás, bár a szezon elmúlt futamai inkább azt bizonyították, hogy bármi azért nem szokott történni...

Üdvözlünk mindenkit ezen a szép délen! Még egy aktív órája van a felkészülére a mezőnynek a 15 órakor kezdődő időmérő előtt.