DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 21. péntek
Hírösszefoglaló

Elképesztő időmérő, Tsunoda aláírt: a szombati F1-es hírek

Egy szenzációs időmérő után George Russellé a pole, betlizett a Ferrari és Sergio Perez, bejelentették Yuki Tsunoda szerződését: a szombati F1-es hírek összefoglalója.

A szombati nap fő híre, hogy egészen elképesztő időmérő edzést adott nekünk Kanada: ugyanis George Russell és Max Verstappen ezredmásodpercre azonos idővel zárt, de mivel a brit futotta előbb azt a kört, így a Mercedes állhat fel a pole-pozícióba, a holland pedig a második helyre. 

Sokkszerű Q2-es kiesést produkáltak a Ferrarik, Sergio Perez pedig már a Q1-ben elvérzett.

A kvalifikáció összefoglalója és részletes végeredménye itt található!

 

Russell a győzelemért megy, de Verstappen és Norris sem elégedetlen

A kvalifikáció után a karrierje második pole-pozícióját szerző Russell azt mondta, hogy a cél természetesen a győzelem lesz vasárnap:  „Természetesen, miért ne? Meg kell próbálnunk. A monacói fejlesztések óta nagyon jól megy az autó, azóta versenyben vagyunk a többiekkel, szóval holnap a győzelemért megyünk.”

Az első sorba kvalifikáló Verstappen sem volt elégedetlen, hiszen az autó megint nem tűnt túl versenyképesnek, egészen a legvégéig. „Az egész hétvége kissé trükkösen alakult a számunkra, így előre elfogadtam volna a második helyet. Az időmérő előtt egyértelműen elfogadtam volna. Hogy ennyire szoros volt a vége, izgalmassá teszi a dolgokat holnapra” – mondta a holland.

A második sorba a két McLaren állhat majd fel, Lando Norris 21 ezreddel kapott csak ki a pole-t jegyző Russelltől, és ő is úgy összegzett, hogy igazából minden rendben van. „Nagyon örülök az eredménynek, és gratulálok Mr. Russellnek – az egész hétvégén megvolt a tempója, így megérdemelte ő is és a Mercedes is. Elégedett vagyok a harmadik hellyel, bár amikor ennyire szoros a végeredmény, mindig eszébe jut az embernek, hogy mit tehetett volna még. De jó pozícióból indulhatok holnap, izgatottan várom.”

 

Leclerc: Lassú a Ferrari

Természetesen közel sem volt ennyire elégedett a Q2-es kieséssel és a 11. rajthellyel a Monacóban győztes Charles Leclerc. „Csak lassúak voltunk, méghozzá egész nap” – mondta a láthatóan roppant frusztrált és csalódott Leclerc az autóból kiszállva, amikor az okokról kérdezték.

f1-leclerc-kvali



„A szabadedzéshez hasonló problémánk is volt ráadásul, rossz volt egy szenzor, ami nagyon idegesített, és az események menedzselése sem volt a legjobb szerintem, de a legnagyobb probléma szerintem a tempó. Nagyon lassúak vagyunk száraz pályán, és nem értjük az okát, szóval elég furcsa egy jó monacói hétvége után idejönni és ennyire hátul lenni” – puffogott a monacói.

Ráadásul amikor a nyilatkozata előtt a Ferrari sajtósa megmutatta neki, hogy mit kellene mondania, a riporterek előtt azzal hessegette el maga mellől, hogy azt mond, amit akar...

 

Tsunoda aláírt

Nem sokkal az időmérő előtt jött a bejelentés, hogy Yuki Tsunodát megtartja a VCARB, nem igazol sehova a Red Bull kötelékéből a japán pilóta. A közleményből viszont az derült ki, hogy a szerződésében egyszerűen volt egy opció, amit a Red Bull aktivált, így nem igazolhat el a többek által keresett versenyző.

tsunoda-2024-4

„A csapat előtt egy komoly fejlesztési projekt áll, és izgatott vagyok, hogy a részese lehetek” – mondta Tsunoda. „Nagyszerű tudni, hogy mindenki értékeli a kemény munkát, amit beletettem, és hogy a csapat hisz benne, hogy segíteni tudom a további előrelépésekben. Már eddig is egyértelmű a fejlődésünk, ami arra motivál, hogy mindig a legjobbat nyújtsam, s így teszek a továbbiakban is.”

Hogy mit mondott Tsunoda megtartásáról a csapat, az itt olvasható!

 

Nyíltan csábítja Sainzot a Williams

Nem köntörfalazott James Vowles, a Williams csapatfőnök: immár nyíltan kimondta, hogy az Audi mellett ők is Carlos Sainz válaszára várnak a 2025-ös pilótafelállásuk kapcsán.

„Csak egy vagy két lehetősége maradt, s ha kettő, abból mi vagyunk az egyik. Én személy szerint úgy gondolom, hogy mi vagyunk a megfelelő opció a számára. Ez egy jó párosítás lenne, de a döntés rajta áll” – nyilatkozta Vowles az F1 hivatalos csatornájának, majd azt is elárulta, hogy két versenyző szerepel azon a szűkített listán, akit Albon partnerének szánnak 2025-ben.

vowles-2024

Hogy ki a másik, azt nem árulta el, azt viszont igen, hogy ki áll az első helyen kettőjük közül: „Szerintem elég nyíltan kimondtuk, hogy ki áll a listánk élén, most minden azon múlik, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy megállapodást kössünk, jelen helyzetben Carlosszal. Szerintem hihetetlenül jó versenyző.”

Vowles közben az egyébként jó időmérőt futó Logan Sargeantnak is üzent:

„Ahhoz, hogy megtartsa az ülését, ennél többet kell nyújtania” – mondta Vowles.

De Sainzhoz is kötődik még egy nyilatkozat, Toto Wolff ugyanis kimondta, hogy a fiatal versenyzőké a jövő a Mercedesnél, vagyis jön Andrea Kimi Antonelli. „Kimire akarunk koncentrálni, a fiatal versenyzők jelentik a jövőt. El akarunk köteleződni ebbe az irányba – mármint a fiatal versenyzők irányába. Ezt elmondtam Carlos Sainznak is” – ecsetelte Wolff a német Sky-nak nyilatkozva.

 

Jacques Villeneuve elszabadult

1997 világbajnoka a hazai futamának hétvégéjén újra elővette régi odaszólós énjét, és Daniel Ricciardót, valamint Lance Strollt is megtalálta.

„Volt egyáltalán választása? Akart valaha is versenyző lenni? Vagy ez csak az apja álma volt? Az apja mindig rendkívül szenvedélyesen rajongott a versenyzésért, ismertem őt az IndyCarban töltött időszakomban. Mindig versenyző szeretett volna lenni, de nem engedték meg neki, és most így éli meg az álmát. A fiának volt választása vagy sem? Próbálom elképzelni, hogy Lance azt mondja, hogy apa, én igazából nem is akarok versenyezni! Nem is tudom, mi lett volna belőle…” – mondta Strollról.

„Miért van még mindig az F1-ben? Ugyanazt halljuk már négy vagy öt éve, hogy az aktuális csapatának jobbá kell tennie számára az autót. Már elnézést, de öt éve erről beszélünk és ez az F1. Talán Lewis Hamilton, egy többszörös világbajnok számára lehet tenni ilyen erőfeszítéseket” – ezt pedig már Ricciardóval kapcsolatban hangoztatta.

„Ha valaki ezt nem tudja megugrani, akkor menjen haza. Mindig erről szólt a versenyzés, ráadásul ez a versenyzés csúcsa. Nincs értelme folytatni és állandóan kifogásokat keresni. Őt sokkál inkább az imidzse, semmint az aktuális eredményei tartják az F1-ben.”

Hogy Daniel Ricciardo mit reagált erre, az ide kattintva olvasható!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: