DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 27. csütörtök
F1

Russell Verstappennel azonos idővel a kanadai pole-ban

Ezredre megegyező időt futott George Russell és Max Verstappen, a Ferrarik a Q2-ben, Sergio Perez pedig már a Q1-ben vérzett el a kanadai időmérőn.

Jóval hűvösebb körülmények között kezdődött az időmérő a harmadik szabadedzéshez képest, úgyhogy még a lágy keverékű gumiknak is több bemelegítő körre volt szükségük az üzemi hőfok eléréséhez – ez okozott némi izgalmat a Q1-ben.

 

Perez újabb betlije

Amely végül a lassan megszokottá váló eredményt hozta Sergio Perez számára: a friss kétéves szerződést kapó Red Bull-pilóta ugyanis nem tudott túlvergődni az időmérő első szakaszán, és kiesett a Q1-ben – úgy, hogy Max Verstappen lila szektorokat produkálva sima első helyen jutott tovább.

Rajta kívül a két Stake, Esteban Ocon és Nico Hülkenberg búcsúzott, ott volt viszont mindkét Williams és Pierre Gasly is a Q2-ben – miközben hatalmas fejlődésen ment keresztül a pálya, minél később futotta valaki a körét, annál nagyobb előnybe került a korábban körözőkhöz képest.

 

Sokkszerű Ferrari-kiesés

Pereztől láttunk már ilyet, az igazi sokkszerű meglepetést azonban a Ferrari okozta: ugyan még tegnap is többen győzelemre esélyes autónak jelölték meg a maranellóiak fegyverét, de ilyen körülmények között egyáltalán nem volt meg az SF-24 tempója.

Ez pedig a Q2-ben világossá vált: az addigi szenvedés után Charles Leclerc a 11., Carlos Sainz pedig pár ezredmásodperccel mögötte, a 12. helyen zárt, így nem jutottak be a Q3-ba – Sainznak volt egy hibája az utolsó sikánban, az ő bejutása valószínűleg ezen ment el.

2156683459



A győzelemre esélyesnek várt Ferrari így nagyon nehéz helyzetből várja a futamot – ugyan a gumikezelésük a várakozások szerint jó lehet, de a top tízen kívülről kell majd rajtolniuk.

Rajtuk kívül Logan Sargeant, Kevin Magnussen és Pierre Gasly esett ki – a Q3-ban pedig 1-2-vel jutott be a két Mercedes, és nagyon úgy tűnt, hogy valós esélyük lehet a pole-ra. Ott volt még a két McLaren, a két VCARB, a két Aston, Verstappen és Alexander Albon is a legjobb tíz között.

 

Russell egállal a pole-ban

A Q2 és a Q3 között eleredt az eső, de végül a vártnál kisebb hatása volt az eseményekre, mindenki jöhetett szépen a lágy slickeken. Elsőre a két Mercedes és Max Verstappen tűnt esélyesnek, George Russell rakta össze a legjobb kört, majd a második próbálkozásokra eldőlt, hogy a két McLaren nem tud beleszólni ebbe a csatába.

f1-russell-mercedes

Verstappen mindent megtett, mindent kihozott a Red Bullból, de drámai körülmények között második lett: ezredmásodpercre azonos időt futott, mint George Russell, de mivel a brit produkálta előbb a maga körét, így a Mercedes állhat fel a pole-pozícióba, Verstappen pedig mellőle, a második helyről vághat neki a Kanadai Nagydíjnak.

Hamilton nagyon elrontotta a végét, végől három tizedmásodperces hátránnyal csak a hetedik rajtkockát szerezte meg a pole-ra végig alkalmas autóval, míg a McLarenek nagyon megközelítették a két éllovast: Norris 21 ezreddel lett harmadik, Piastri pedig egy tizeddel negyedik, övék a második sor. 

Nagy meglepetés még Daniel Ricciardo, aki az ötödik helyre hozta be a VCARB autóját.

 

Az F1-es Kanadai Nagydíj időmérőjének végeredménye:

1. George Russell Mercedes 1:12,000
2. Max Verstappen Red Bull +0,000
3. Lando Norris McLaren +0,021
4. Oscar Piastri McLaren +0,103
5. Daniel Ricciardo Visa Cash App RB +0,178
6. Fernando Alonso Aston Martin +0,228
7. Lewis Hamilton Mercedes +0,280
8. Yuki Tsunoda Visa Cash App RB +0,414
9. Lance Stroll Aston Martin +0,701
10. Alexander Albon Williams +0,795
11. Charles Leclerc Ferrari  
12. Carlos Sainz Ferrari  
13. Logan Sargeant Williams  
14. Kevin Magnussen Haas  
15. Pierre Gasly Alpine  
16. Sergio Perez Red Bull  
17. Valtteri Bottas Stake  
18. Esteban Ocon Alpine  
19. Nico Hülkenberg Haas  
20. Guanyu Zhou Stake  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: