DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
Hírösszefoglaló

Verstappen nyert, Norris a sarkában, Sainznak gondja volt: a vasárnapi F1-es hírek

Furcsa döntés a Mercedestől, Horner Perez formáját emlegette, Leclerc bizakodó: összeszedtük a vasárnapi nap legfontosabb híreit, nyilatkozatait, tudnivalóit.

A nap fő híre természetesen az, hogy megrendezték Imolában az F1-es Emilia-romagnai Nagydíjat, amelyen végül Max Verstappen győzött Lando Norris előtt. A holland a futam nagy részét kontrollálta, a hajrában azonban megérkezett rá a gumikat jobban beosztó mclarenes, aki a leintésnél egy másodpercen belül volt hozzá képest, de elfogytak a körök, így végül idén ötödször győzött a világbajnok. A dobogó harmadik fokára Charles Leclerc állhatott fel, megelőzve Oscar Piastrit és Carlos Sainzot, Sergio Perez pedig csak a nyolcadik helyen zárta a napot. A futam összefoglalója és végeredménye itt található!

A győztes Verstappen azt mondta az autóból kiszállva, hogy bár meg kellett küzdenie a sikerért, de azt azért elfogadja, hogy egy nehezebb hétvégén is pole-pozíciót szerzett és megnyerte a versenyt. Hozzátette, hogy ezúttal végig padlógázzal kellett közlekednie, hogy elöl tudjon maradni. A nyilatkozata ebben a cikkben olvasható!

f1-verstappen-norris-redbull-mclaren-imola



Norris a második helynek is örült, mosolyogva értékelt, bár szerinte még egy-két kör kellett volna ahhoz, hogy megelőzze a hollandot és Miami után másodszor is nyerjen. Mint mondta, a futam második felében már ők voltak erősebbek, és az aktuális forma alapján azt mondhatja, hogy mostantól már elvárás az, hogy a győzelmekért harcoljanak, ami nagyon nagy dolog.

A britet Andrea Stella csapatfőnök is nagyon dicsérte, szerinte Norris a gumikezelésben vált igazi mesterré, ezúttal pedig ez volt az egyik legfontosabb kulcsfaktor. Elégedett az autóval, de Oscar Piastri teljesítményével is, aki a s zombati feltartásos hiba miatt maradt le a dobogóról, anélkül szerinte ő is felfért volna oda.

Vissza a Red Bullhoz: Christian Horner csapatfőnök hosszasan méltatta Verstappen produkcióját, de ezúttal már kitért Sergio Perez pocsék hétvégéjére is. A mexikói a 11. rajthelyet szerezte meg szombaton, majd ma csak a 8. pozícióban zárt, és szerinte az egyre szorosabb mezőnyben kulcsfontosságú, hogy Perez is ott legyen Verstappen mellett az élen zajló csatában. Horner szavai itt olvashatóak!

 

Sainznak gondjai voltak, harmadik erő a Ferrari

Felemás értékelést adtak a Ferrari versenyzői: a dobogós Leclerc szerint biztató volt az autó tempója, és bizonyos pontokon úgy tűnt, hogy felvehetik a kesztyűt Norrisszal, míg Carlos Sainz arra panaszkodott, hogy több kisebb műszaki hiba is hátráltatta a futam során, ezért maradt most le. A spanyol szerint nála így a fejlesztések sem igazán működtek a problémák miatt, de Leclerc-nél láthatóan igen, úgyhogy ezt ő is pozitívumként fogja fel.

f1-leclerc-ferrari-imola

Leclerc így értékelt: „Összességében ma elég erős volt szerintem a versenytempónk, tegnap az időmérőn hiányzott ez. Megnéztük, az első egyenesben veszítettünk sokat, ezt fogjuk különösképp megvizsgálni. A kör többi részében gyorsak voltunk, szóval ez jónak tűnik a szezon hátralévő részére. Mindenesetre hihetetlen érzés a dobogóra állni itt Imolában a tifosi előtt.”

 

Furcsa döntés a Mercedestől

A futam egyik érdekes fejleménye volt, hogy a hatodik-hetedik helyen haladó két Mercedes közül az előrébb lévőt, George Russellt kihívta a csapat egy második kerékcserére, így Lewis Hamilton lett a hatodik, a fiatalabb brit pedig a hetedik.

A döntést Toto Wolff csapatvezető indokolta meg: „George köridejei egyre lassabbá váltak, és az előrejelzésünkben azt láttuk, hogy nem fog eljutni a végéig. Nem akartunk pozíciót veszteni Perezzel szemben. Lewis valószínűleg amúgy is megelőzve volna. A lényeg az volt, hogy hatodik-hetedikek legyünk, és tartsuk magunk mögött a Red Bullt. Biztonsági döntés volt” – magyarázta.

 

Leclerc már második az F1-es tabellán

Max Verstappen újabb győzelmével növelte az előnyét a pontverseny élén, Charles Leclerc viszont megelőzte Sergio Perezt és átvette az egyéni tabella második helyét, miközben Lando Norris már csak hat pontra van a mexikóitól, és ő is támad a második-harmadk-negyedik helyért.

Lewis Hamilton megelőzte Fernando Alonsót és feljött nyolcadiknak, a csapatok között pedig egyre egyértelműbbek az erőviszonyok.

A pontverseny állása ezen a linken található!

 

Mi történt az F1-en kívül

Bokszdrámák után Red Bull-os győzelem az F2-ben: Bearman lefulladt, Cordeel a kerekét hagyta el a bokszutcában az élről kiállva, így Isack Hadjar nyert vasárnap Gabriel Bortoleto előtt. Az F3-ban újonc tudott nyerni Imolában, Sami Meguetounif iratkozott fel a nyertesek közé. A két széria mai futamának összefoglalója itt olvasható!

Két magyar győzelmet is láthattunk ezen a hétvégén a TCR különböző sorozataiban. Losonczy Levente a TCR Europe-ban versenyez, amely ezúttal Belgiumba, Zolderbe látogatott – honfitársunk ütközött az időmérőn, a sérült autóval pedig a 10. helyet szerezte meg, amelynek köszönhetően pole-pozícióból rajtolhatott a fordított rajtrácsos versenyen. A főfutamon maradt is a tizedik helyen, a fordított rajtrácsos versenyen viszont élt a lehetőséggel: megőrizte az első pozíciót, és megszerezte első győzelmét a sorozatban – megelőzve hondás csapattársát, Ruben Voltot, valamint Franco Girolamit.

Bucsi Attila közben Spielbergben, a Red Bull Ringen versenyzett a TCR Eastern Europe sorozatban, vagyis a kistúraautózás kelet-európai régiós bajnokságában – amely a Balaton Park Circuiten kezdett legutóbb. Bucsi az ott aratott győzelme után ezúttal is remekelt: megszerezte a pole-pozíciót, majd az első futamon egy ütközés miatt megsérült az autója, amivel így is be tudott érni a dobogó harmadik fokára. A vasárnapi futamon a hetedik helyről rajtolhatott, de felzárkózott, remekül versenyzett, majd az utolsó kör utolsó érdemi féktávján az élre állt és győzelmet aratott – így újabb magyar sikert  láthattunk a hétvége során.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: