DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
Hírösszefoglaló

Lando Norris nagy napja – az F1-es Miami Nagydíj hírei

Norris F1-es karrierje első győzelmét aratta, Sainzot megbüntették, Hamilton bizakodó, Alonso megbékélt: ezek a vasárnap főbb hírei egy cikkben.

Hírösszefoglalónk fő eleme természetesen az, hogy Lando Norris élete első F1-es futamgyőzelmével ért véget a Miami Nagydíj, melynek összefoglalóját itt, végeredményét itt, élő közvetítését pedig itt találjátok – azt pedig, hogy hogy áll a pontverseny a szezon hatodik futamát követően, itt nézhetitek meg.

A verseny után egyébként változott a végeredmény: Carlos Sainzot megbüntették, miután tönkretette Oscar Piastri futamát, így a spanyol visszacsúszott az ötödik helyre, míg a negyedik pozíciót Sergio Perez vehette át tőle.

f1-norris-mclaren-win



A safety car-fázisból szerencsésen kijövő, egyébként viszont szenzációs tempót mutató futamgyőztes csapatának is megköszönte a győzelmet, míg főnökei Norris méltatása mellett megemlékeztek télen elhunyt kollégájukról, Gil de Ferranról is.

A dobogósok egyaránt gratuláltak az újdonsült futamgyőztesnek, Max Verstappen arról beszélt, hogy keményebb munkára fogja ösztönözni őket a McLaren remeklése, míg Charles Leclerc azt hitte, hogy Sergio Perez hiperoptimista féktávja a rajtnál a kiesését fogja eredményezni – a mexikói egyébként Verstappen versenyét is majdnem elintézte.

A tegnap még dühöngő Fernando Alonso, aki nagy csatát vívott az Alpine első pontjait szerző Esteban Oconnal, szintén elismeréssel szólt az F1 történetének 114. futamgyőzteséről, míg a mérgelődés ma Carlos Sainz reszortja volt, aki Oscar Piastrival akasztott bajuszt – az ausztrál járt rosszabbul, hiszen versenye érdemi része véget is ért ezen a ponton.

Elégedetten nyilatkozott viszont Lewis Hamilton, aki a hatodik helyével az idei legjobb nagydíjeredményét szállította. „Őszintén, kiemelkedő napunk volt. Nagyszerű munkát végzett a csapat, elégedett vagyok a beállításainkkal – végre sikerült orvosolnunk ezt a problémát, legalábbis tudtunk rajta javítani. Jó érzés volt előre küzdeni magam, élveztem a csatákat a többi pilótával – bár volt egy, ami majdnem véget vetett a futamomnak” – utalt Hamilton a Nico Hülkenberg elleni, izgalmas pillanatokat hozó harcára.

 

Mi történt a futam előtt?

Természetesen a verseny előtt is volt miről írnunk, így például a Mercedes nehézségeiről: Russell szerint a gondjaik abból fakadnak, hogy a tavalyi problémáik megoldása közben túlkompenzáltak, míg Hamilton arra mutatott rá, hogy a gumik túl szűk működési tartománya keseríti meg az életüket. Toto Wolff arra is kitért, hogy megpróbálják-e megszerezni Adrian Neweyt – szerinte még ő is nehezen oldaná meg a problémáikat.

Sőt, más is okot ad a fejvakarásra Wolffnak, például az, hogy kit ültessen Lewis Hamilton megüresedő autójába. Az osztrák csapatfőnök többször is nyíltan kijelentette, hogy örömmel látná az időmérőkön Prost és Senna rekordjait ostromló Max Verstappent a csapatában, most viszont Oliver Mintzlaff Red Bull-vezér határozottan jelezte neki, hogy nem kellene egyfolytában erről beszélnie

Talán ennél is fontosabb, amit Mintzlaff Christian Hornerről mondott: a cégvezető kiállt az energiaitalosok csapatfőnöke mellett, aki véleménye szerint a megfelelő ember a csapat irányítására, Adrian Newey távozását pedig sajnálja, de hangsúlyozta, hogy nélküle is sikeresek lesznek. A búcsúzó sztártervezőről a Ford Performance motorsport-igazgatója, Mark Rushbrook is hasonlóan nyilatkozott: csodálattal adózik Newey munkássága előtt, de bízik a Red Bull utódlási tervében.

f1-mintzlaff-verstappen-redbull-1

A futam előtt még Charles Leclerc bizakodott a Red Bull legyőzésében, míg a későbbi futamgyőztesről azért írhattunk, hogy a sprintet követően megbüntették pályán sétálgatásért. Főnöke, Andrea Stella Kevin Magnussen viselkedésével foglalkozott, akivel kapcsolatban annak ellenére javasolt szigorúbb büntetést az ilyen esetekre, hogy őket nem érintették a dán akciói.

Magnussent egyébként felmentették a stewardok a sportszerűtlen viselkedés vádja alól, de úgy érzik, hogy elkélne némi szigorítás a vonatkozó szabályokon – és ha már a sportfelügyelők: elutasították az Aston Martin felülvizsgálati kérelmét Fernando Alonso kínai büntetése kapcsán.

Írtunk továbbá egy-két F1-en kívüli témáról is: beszámoltunk arról, hogy Abbi Pulling duplázott az F1 Academy miami fordulóján, valamint arról is, hogy Válint Bence futamgyőzelmet aratott a mugellói Ferrari Challenge-futamon, és vezeti bajnokságát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: