DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2023. december 2. szombat
Hírösszefoglaló

Szabálymódosítás, F1-es Japán Nagydíj, Michelisz: a csütörtöki hírek

A Formula.hu napi hírösszefoglalója: minden fontos információ a mai napról, hogy ne maradjatok le semmiről!

Az F1-es Japán Nagydíj sajtónapját tartották ma, ennek érdekességeiből válogatunk a mai hírösszefoglalónkban.

Először is a legfontosabb: hoztak egy szabályváltoztatást az időmérőkkel kapcsolatban. Vizsgálatok és büntetések következhetnek az F1-es időmérő után, ha valaki nem tartja be a most meghozott módosítást – a cél a biztonság és a tiszta küzdelem. Hogy pontosan miről is van szó, az itt elolvasható!

A csapatok egyébként következetességet várnak az FIA-tól és a döntéshozóktól, ennek részleteiről itt számoltunk be!

Térjünk rá a nyilatkozatokra és a ma elhangzottakra. Sergio Perez például arról beszélt, hogy a Red Bull még nem teljesen érti azt, hogy mi csúszott félre Szingapúrban: nyilván elrontották a beállításokat, de szerinte majd csak most, ezen a hétvégén derül ki, hogy ez mennyire felelős a visszaesésükért.

f1-hamilton-perezSzintén a Red Bull visszaesésével kapcsolatban kapott kérdést Lewis Hamilton, aki úgy fogalmazott, hogy ha Japánban nem nyernek fél perccel, akkor valami tényleg történik, de ő a maga részéről erődemonstrációt vár a világbajnok alakulattól. Hamilton szavai itt olvashatók!

Ugyanezt várja Charles Leclerc is: a Ferrari monacói pilótája nem gondolja úgy, hogy a Scuderia lesz az esélyes Suzukában, sőt, sima Red Bull-fölényt vár ettől a hétvégétől. Hogy mit mondott, azt itt foglaltuk össze!

A Ferrari erősségeiről és gyengeségeiről beszélt Carlos Sainz, aki élete formájában van és legutóbb nyerni tudott Szingapúrban, illetve övé az utóbbi két pole is, de úgy fogalmazott, hogy a Ferrari alapvető tulajdonságai nem változtak. Sainz szavai itt olvashatók!

Oscar Piastrit és Lando Norrist előbbi 2026-ig szóló szerződéshosszabbításáról kérdezték. „Mindenkire igaz, hogy szereti a biztonság érzetét, az én szemszögemből és a csapat szemszögéből is logikus volt az ilyen hosszú távú folytatás, ami önbizalmat is ad” – magyarázta Piastri az FIA-eseményen, míg Norris azt mondta, hogy szerinte ők alkotják az F1 legerősebb pilótapárosát.

A világbajnok Max Verstappent arról faggatták, hogy szerinte nem lehet-e unalmas a sportág követői számára az, hogy mindig ő nyer. A holland úgy válaszolt, hogy szerinte akinek ez unalmas, az nem is igazi szurkoló. „Nem gondolok arra, hogy mi jó a Formula-1-nek. Nem hiszem, hogy feltétlenül rossz volt a Formula-1-nek, ami történt, hiszen egyszerűen csak jobbak voltunk mindenki másnál. Ha pedig az emberek ezt nem tudják értékelni, akkor nem igazi rajongók” – szúrt oda az unalomra panaszkodó szurkolóknak a címvédő.

 f1-verstappen-suzuka

Az AlphaTauri pilótapárosáról kérdezték Yuki Tsunodát, aki a saját jövőjét illetően magabiztos, Liam Lawson és Daniel Ricciardo közül viszont nem tud választani, ezért azt mondta, hogy igazából három ülésre lenne szükség a Red Bull második számú csapatánál ahhoz, hogy senki ne járjon pórul azok közül, akik megérdemlik a lehetőséget.

Lance Stroll a szingapúri balesetéről, annak hatásairól és arról is beszélt, hogy miért hagyta ki a vasárnapi futamot. A kanadai így fogalmazott: „Mindenhol éreztem a fájdalmat. Rendben voltam, egészséges voltam a versenyzéshez, de fizikailag nem voltam elég jól ahhoz, hogy rajthoz álljak Szingapúrban, ami az egész szezon legkeményebb futama. Éreztem, hogy fokozódik a dolog szombat este, és tudtam, hogy nem lesz jó móka felkelni vasárnap reggel.”

Ott van Suzukában Sebastian Vettel is, aki egy speciális akció keretein belül hívja fel a figyelmet a méhek fontosságára. Ezzel kapcsolatban ő maga is adott egy interjút, ami itt olvasható el, másrészt megszólalt a témában Lewis Hamilton is, aki megdicsérte korábbi kollégáját: „Nagyszerű, hogy Seb újra velünk van ezen a hétvégén. Leült a versenyzőkkel és elmondta nekünk a terveit. Nagyszerű, hogy megtalálta a küldetését” – mondta Hamilton. „A sport történetében nem is tudok olyan másik versenyzőről, aki ennyire hallatta a hangját és ilyen szenvedélyt mutatott a világ iránt, amelyben élünk. Remélem, hogy a többi versenyzőt is inspirálta, hogy tegyenek valamit, terjesszék a szeretetet, az együttérzést, növeljék a tudatosságot. Milliónyi problémát kellene megoldanunk, de a biodiverzitás különösen fontos, és fel kell hívni rá a figyelmet, mennyire az.”

 A sor végén pedig említsük meg Ralf Schumachert is, aki újabb nagyon meredek állításokat tett: természetesen Mick Schumacher érdekeit védte, nem számít, hogy mennyi köze van a mondandójának a valósághoz. A német expilóta legújabb szemöldökfelhúzást előidéző mondatai itt olvashatók!

 

Michelisz a Rali-Eb-n

A nap egyik legfontosabb, nem F1-es hírét Michelisz Norbert szolgáltatta: a Hyundai túraautósa Pécs mellett egy Rally2-es autót tesztelt, és rajthoz fog állni a magyar Eb-futamon, a Rally Hungaryn. A pilóta a szakágváltásról azt mondta, hogy csak egyszeri alkalom, bár a Formula.hu információi szerint felmerült a hosszabb távú együttműködés is. Helyszíni videóink itt tekinthetők meg a tesztről!

 michelisz-erc

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: