Steward
Admin
AJÁNDÉK DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. július 5. vasárnap
Gyorsasági (Gy)

Mit kell tudni a Swift Cup Europe 2019-es szezonjáról?

Burkus Egonnal, a Swift Cup Europe sorozat magyar promóterének számító GFS Motorsport vezetőjével beszélgettünk a széria jelenéről, az idei szezonról és kicsit a múltról is.

Milyen újdonságok, változások várhatóak idén a Swift Cup europe sorozatban?

A tavalyi szezon befejezése után nekiálltunk a 2018 nyarán megjelent utcai új Suzuki Swift Sport 1.4T átalakításának, versenyautóvá építésének. A felkészülési időszak alatt idáig 16 autót építettünk és folyamatban van még több autó építése. Az eddigi tesztek alapján a várakozásokat jóval felülmúlta az új versenyautó teljesítménye (170 LE, 300 Nm) és a köridők is jóval gyorsabbak az eddigi 1.6-os versenyautónál. Természetesen az új 1.4T autó mellett pályán maradnak a korábbi Swift Sport 1.6 autók is. 

Milyen lesz a versenynaptár, tartogat-e különlegességeket?

Az eddigi helyszíneink mellett a 2019-es szezon új helyszíne Poznan lesz. Az idei szezon első hétvégéjén, májusban látogatunk Lengyelországba, ahol a lengyel bajnokság betétfutama leszünk. Természetesen az eddigi helyszíneink is megmaradnak. A sorozat idén is ellátogat Salzburgba, a Red Bull Ringre, Brnóba, Slovakiaringre és nem utolsó sorban a Hungaroringre. Idén két hétvégén is a Kamion Európa-bajnokság betétfutama leszünk. Ami még komoly újdonság az új autó mellett, hogy az idei évtől az 1.4 Turbo kategória első 5 helyezettje pénzdíjazásban részesül.

swiftMár hosszú ideje a gazdája a GFS a sorozatnak, ezalatt melyek voltak a legnagyobb eredmények, amelyre büszke vagy?

Több mint 10 éve működtetjük a Suzuki kupát. Egyrészt büszke vagyok, hogy nagyon sok mai, nagy eredményeket elért versenyző a mi sorozatunkban tanulta meg a pályaversenyzés alapjait. Továbbra is egyik legfontosabb célunk az utánpótlás nevelése, továbbá nagyon büszkék vagyunk rá, hogy 2014-ben szintet léptünk a kupával és az első magyar szervezésű FIA által regisztrált Európa Kupát sikerült létrehozni.

Melyik pilóták kezdték nálatok a pályafutásukat, akik azóta már komolyabb eredményeket értek a nevesebb motorsport-szériákban?

2006. Michelisz Norbert 

2009. Kiss Norbert 

2010. ifj. Ficza Ferenc

2011. Tim Gábor 

2012. Tassi Attila

2013. Nagy Dániel 

2013. Major Benedek

2014. Balogh Bence

2017. Molnár Bendegúz 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?