DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Gyorsasági (Gy)

Elbúcsúztatta a Swift-szezont Batboy és Blacky

Eseményekben gazdag szezont fejezett be a Swift Cup Europe versenysorozat Hungaroringen megrendezett évadzárójával Bernula István és Fekete Balázs. Bár a kitűzött célokat egyik pilótának sem sikerült maradéktalanul elérnie, jó teljesítménnyel és szép emlékekkel búcsúztak el a 2016-os versenyszezontól.

Egyetlen vasárnapba sűrítve egy időmérő edzés, valamint három futam várt a Swift Cup Europe mezőnyére a Grand Final elnevezéssel lebonyolított évadzárón, amelynek Bernula István a magyar bajnokság és az Európa-bajnoki értékelés címvédőjeként, ráadásul listavezetőként vágott neki. Az éllovas státuszt a „mínuszolás” - a szabályok értelmében a bajnokság futamain elért eredmények közül a három legrosszabbat levonják – relatívvá tette, volt ugyanis, aki a dobott futamokkal jobban állt, mint Batboy, aki persze szokásához híven apait-anyait beleadva harcolt a címvédésért.

swiftcup-batboy-hungaroring-(1)



Hűvös, esős időben bonyolították a kora reggeli kvalifikációt, amelyen Batboy legjobb körét – még öt társához hasonlóan, pályaelhagyás miatt - törölte a versenybíróság, így a címvédő bajnok csak a 9. helyről készülődhetett az első felvonásra. Az első a futamon a 4. helyre tudott felkapaszkodni, majd a következő fordulóban egy ütközést követően sérült autóval nagy csata után kellett megelégednie a 2. hellyel, a zárófutamon pedig 3 helyet javítva a 4. pozícióban végzett. Ez a címvédéshez nem, csak a bajnoki bronzéremhez volt elég, de így is Batboy volt a mérleg nyelve. Hogyan? Úgy, hogy az utolsó futamon - csakúgy, mint tavaly - megfutotta a leggyorsabb kört, elorrozva az ezzel járó extra pontot, márpedig a végelszámolásnál éppen ez döntött a bajnokság első két helyezettje között!

„Bosszantott, hogy törölték a legjobb körömet az időmérőn, ami alapján az első sorba kvalifikáltam magam, de nem lehetett mit tenni. Ez rányomta a bélyegét a nap hátralevő részére, de szerintem így sincs okom a panaszra. Élveztem a versenyeket, mint ahogyan az egész idényt is. Számomra jóval zsúfoltabb volt, mint a többiek számára, hiszen párhuzamosan versenyeztem a Lotus Cup Eastern Europe küzdelemsorozatában is, így az igazat megvallva az évad elején csak óvatosan mertem reménykedni abban, hogy ilyen előkelő helyen zárhatom a szezont. Ezzel egyébként teljessé vált a kollekcióm is, hiszen a 2014-es ezüstérem után tavaly bajnok voltam, most pedig megérkezik a gyűjteménybe a bronz is. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy gratuláljak az újdonsült bajnoknak, Csik Jánosnak, akivel egész évben élvezetes csatákat vívtunk. Úgy gondolom, hogy jó helyre került az Európa-bajnoki cím, Jani nagyon megérdemelte a sikert” – fogalmazott Bernula István, aki bronzérmesként zárta a magyar bajnokságot is. Szerény vigasz, azonban tény: Batboy idén is a legtöbb pontot gyűjtött versenyző volt a mezőnyben, ezúttal azonban a "futameldobások" nem neki kedveztek.

swiftcup-blacky-hungaroring-(1)

Fekete Balázsnak a Junior Kupában voltak komoly ambíció, köszönhetően annak, hogy a ponttáblázat állása roppant szoros volt az évadzáró előtt. A még mindig csak 15 esztendős Blacky - aki fiatal kora ellenére már a harmadik szezonját töltötte a Swift Cup Europe mezőnyében – éppen úgy járt, mint csapattársa: törölték a legjobb kvalifikációs körét, így a 10. helyről kezdhette az utolsó versenynapot. A nyitóversenyt a 11. helyen zárta, a második menetben a 7. helyen intették le, míg a harmadik futamon a 9. helyet mondhatta magáénak.

„Pokoli nap volt, túlzás nélkül merem ezt mondani. Ami rossz megtörténhetett, az meg is történt, kezdve azzal, hogy négykerekes pályaelhagyás miatt törölték a legjobb időmérő körömet. A versenyeim sem úgy sikerültek, ahogyan reméltem. Volt, amikor olyan sűrű forgalomba keveredtem, hogy már annak is örültem, hogy nem lett nagyobb csetepaté a dologból, s aztán sajnos megtalált a technika ördöge is. A fékkel egész nap bajlódtam, az utolsó futamon pedig szinte teljes egészében fék nélkül mentem. Nem is tudom, hogyan sikerült végigcsinálni azt a menetet, de nagyon megszenvedtem, az biztos. Köszönettel tartozom a szerelőmnek, Milánnak, akivel ismét nagyon jó volt együtt dolgozni. Nem rajta múlt, hogy ennyire balszerencsésen alakultak a dolgaink. Jobb szezonzárásban bíztam, de nem vagyok elégedetlen. Az eltelt három évben nagyon, nagyon sokat tanultam a Swift Cup Europe-ban és jó érzés, hogy olyanoktól is kaptam vállveregetést, akik már tényleg sokat tettek az asztalra az autósportban” – fogalmazott Blacky, aki a magyar bajnokságot a 8. helyen fejezte be, míg a Junior Kupában bronzérmes lett – egyetlen ponttal lemaradva az ezüstéremről...

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: