DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Gyorsasági (Gy)

Audi TT Cup Racer Magyarországon egyedülálló módon

Keszthelyi Vivien idén az Audi Sport racing academy támogatásával és egy Audi TT Cup Racerrel versenyez a túraautó bajnokságban. Az autó a múlt hétvégén mutatkozott be a Hungaroringen, az OXXO Motorsport által pedig a technikai részletekbe is betekinthetünk.

A márkakupa sorozatban a TT versenyautó 1125 kg tömegű, teljesítménye 290 lóerő, ami további 50 lóerővel növelhető ideiglenesen előzéshez. A motor 2 literes, 4 hengeres 1984 köbcentis turbó, maximális nyomatéka 420 Nm. Az autó 6 sebességes DSG váltóval szerelt, elsőkerék-meghajtású, végsebessége pedig 247 km/h. “Fantasztikus érzés vezetni az autót. Hamar hozzászoktam, de az idei szezon még mindig a hosszú távú célokra való felkészülésről szól” – mondja Vivien.

Keszthelyi Vivien02 Audi Sport_resize



Az autót a 2015-ben indult Audi saját versenysorozatára, a TT Kupára fejlesztették ki. Ebben a professzionális bajnokságban fiatal és tapasztalt versenyzők egyaránt részt vesznek. Összesen 24 pilóta indul a kupában: 16 versenyző az Audi Sport által kiválasztva és maximum 8 vendégpilóta, a 2016-os idénynyitón többek között Scott Speed korábbi Forma 1-es versenyző. A versenyek a Német Túraautó Bajnokság (DTM) betétfutamaként kerülnek megrendezésre.

Már a jelentkezéshez is többek között kimagasló eredményekkel kell rendelkezniük a pilótáknak. Rögtön az első idényre így is 30 országból 165-en pályáztak. A nevezési díj 100 ezer eurós nagyságrendű, de ez önmagában még mindig nem elég a részvételhez, mint sok más sorozatban. Több napon át tartó, több lépcsőből álló teljes körű kiválasztási folyamaton kell végig mennie a jelentkezőknek a Markus Winkelhock, korábbi Forma 1-es pilóta vezette szakmai zsűri elbírálásával. Az első szezonban sikeres versenyzők ráadásul tovább folytathatják az idei évben, így nagyjából 10 új pilóta kaphat lehetőséget a bizonyításra. A végső győztes pedig helyet kap az Audi Sport GT3-as programjában.

Keszthelyi Vivien Audi Sport_resize

Komoly elismerés azoknak a pilótáknak a világból, akik ebben a sorozatban versenyezhetnek, többek között Vivien 17 és 19 éves akadémiai társai. Vivien idén tölti csak be a 16 éves alsó korhatárt jelentő életkort és jövőre már csatlakozna is a bajnoksághoz.

Ritka lehetőség volt tehát a szurkolók számára, hogy testközelből láthatták az Audi TT Cup Racert a hétvégi hazai versenyen, illetve Nagy Futamon.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: