DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Formula-E

Formula-E: Cassidyé az esős szezonzáró

Nick Cassidy nyerte a Formula-E eső áztatta szezonzáróját, ezzel bebiztosítva az Envision Racing első konstruktőri bajnoki címét a szériában.

A 2023-as szezon utolsó futamát rendezték Londonban, amelyen kiderült, melyik csapat viheti haza a legjobb konstruktőrnek járó trófeát – a két esélyes alakulat a Jaguar és az Envision voltak. Az egyéni világbajnoki cím sorsa már tegnap eldőlt, miután az Andretti pilótája, Jake Dennis bebiztosította összetettbeli győzelmét Nick Cassidy kiesésének köszönhetően. Így ma már csak keserű szájízzel örülhetett az új-zélandi a pole-pozíciónak, mellőle pedig a Jaguar versenyzője, Mitch Evans kezdte az ePrix-t.

Az első pár kört a biztonsági autó mögött tette meg a mezőny, mivel csúnyán leszakadt az ég az angol fővárosban és nagyon sok állóvíz volt a pálya szabadtéri részén. Öt kör után piros zászlóval félbe is szakították a futamot, remélve, hogy kissé javulnak a körülmények. Közel másfél órás várakozás után végre el is indult a verseny, az élen pedig nem történt változás, a pilóták szinte lábujjhegyen mentek végig a még mindig rettentően vizes pályán. Az újraindítás utáni első körben rögtön fel is vették többen a támadó módot, a következő körben pedig Evans is követte a példájukat és a második helyre tért vissza. Mire a mezőny első felében mindenki aktiválta az extra energiát, a Cassidy-Evans-Dennis sorrend rajzolódott ki, az új-zélandi páros aztán szépen elhúzott az őket üldöző brittől. Mire a második támadó módot is aktiválták az élmezőny tagjai, Cassidy Evanshez képest is nagy előnyt épített ki, így az első három simán tartotta a pozícióját.



 

Mögöttük is meglepően eseménytelenül teltek a körök, Norman Nato és Stoffel Vandoorne magukat senkitől sem zavartatva haladtak a negyedik-ötödik helyen. Az utolsó körökben felgyorsult a Jaguar, Evans elkezdte ledolgozni hátrányát az előtte haladó Envision-höz képest, a négy extra kör azonban már nem volt elég a Jaguar versenyzőjének, hogy beérje honfitársát, aki így a tegnapi elkeserítő futam és az elvesztett világbajnoki küzdelem után ma harmadik győzelmét ünnepelhette az idényben, valamint a második helyet is visszavette Evanstől a világbajnoki pontállásban. Ezzel az is eldőlt, hogy a konstruktőrök bajnokságát csapata, az Envision Racing nyerte a Jaguar gárdája előtt mindössze 12 egységgel.

A versenysorozat októberben tér vissza az előszezoni tesztekkel, a 2024-es idény pedig januárban kezdődik Mexikóban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: