DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Formula-E

FE: Vandoorne taktikázott a legjobban

Egy fordulatos verseny végén a Mercedes első monacói győzelmét szerezte Stoffel Vandoorne. A legendás pályán a belga pilóta stratégiája volt a legkifizetődőbb, így az élre állt a tabellán.

Monacóban rendezték meg a Formula-E idei szezonjának hatodik fordulóját, melynek szabadedzésein nagyon kicsi különbségek alakultak ki, de a kvalifikáción is szoros volt a küzdelem. Utóbbin végül Mitch Evans szerezte meg a pole-pozíciót, aki ezzel tovább folytatta kiváló szériáját, melyet még Rómában kezdett meg, az új-zélandi pilóta akkor duplázni tudott azon a hétvégén.

Evans mellől Pascal Wehrlein indulhatott az első sorból, mögöttük pedig Jean-Eric Vergne és Stoffel Vandoorne foglalhatták el a második, míg Lucas di Grassi és André Lotterer a harmadik sort. A rajtnál gond nélkül eljött a mezőny, amire egy ilyen szűkös pályán nem volt biztosíték, az élmezőnyben pedig szinte mindenki megtartotta a pozícióját. Az első tíz perc után a tavalyi futamhoz hasonlóan szinte teljesen együtt haladt a mezőny, senki sem tudott ellépni, a többség pedig a kivárásra játszott a támadó móddal kapcsolatban

Néhány perccel később szinte a komplett középmezőny aktiválta az üzemmódot, de a nagyobb izgalmakat mégis a Jaguárok okozták. Sam Bird technikai gond miatt feladta a versenyt, Evansnek pedig védekeznie kellett, mivel Wehrlein komolyan elkezdte támadni őt. Az élmezőnyben Vergne nyitotta meg a sort, aki szűk félórával a vége előtt vette fel a támadó módot, a francia három helyet veszített ezzel elsőkörben, később azonban kifizetődött a taktikája, miután néhány körön belül átvette a vezetést. Bő 20 perccel a vége előtt tehát átrendeződött az eleje, Vergne vezetett, mögötte pedig Wehrlein, Evans, Vandoorne, és Lotterer tartózkodtak az első ötben.



 

Az ezt követő körökben a Porsche tempója tűnt a legjobbnak, így Wehrlein hamar megszerezte a vezetést, de nem sokáig élvezhette ezt a helyzetet, a német versenyző autója ugyanis lassulni kezdett, majd az alagútból kifelé megállt a pályán. A probléma miatt teljes pályás sárga következett, a kavarodásnak köszönhetően pedig egy jelentősebb előnnyel Vandoorne került az élre, akit Evans és Vergne követett. A zöld zászló után végül a másik Porsche is kiesett a versenyből, Lotterer az egyes kanyarban tette falba az autóját Olivier Rowland hibájának köszönhetően, ezután viszont már a biztonsági autó is a pályára hajtott, ami a szabályok miatt a versenytávot is megnövelte négy és fél perccel.

Az újraindítás után elég kevés idő maradt vissza, így sietni kellett a második támadó mód felvételével, de ez már nem akadályozta meg a Mercedes pilótáját abban, hogy megnyerje a futamot, és pályafutása harmadik sikerét szerezze meg. Vandoorne mögött Evans lett a második, Vergne pedig megtartotta a harmadik helyet.

A folytatás Berlinben következik május 14-15 között.

Eredmények hamarosan!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: