DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Formula-E

Vandoorne bakizott, De Vries behúzta a szezonnyitót

A Mercedes dominálta a Formula-E nyitóversenyét, a Diriyah ePrix első futamát: egy hiba döntött a győzelemről a címvédő javára. A harmadik helyért nagy csata dúlt Lotterer és Dennis között – végül utóbbi örülhetett.

Dupla fordulóval rajtolt el január végén Szaúd-Arábiában a Formula-E 2021/22-es szezonja: a „hétvége” első menetét szokatlan módon pénteken tartották. Az év első időmérőjén, a párharcos-kieséses formátum debütálásán Stoffel Vandoorne szerezte meg a pole-pozíciót a döntőben, zsebre rakva három pontot is, Jake Dennist legyőzve, míg a címvédő Nyck de Vriesnek a harmadik rajtkocka jutott.

A villanyfényes rajt után már két Mercedes vezette a mezőnyt: Vandoorne mögé a második helyre zárkózott fel De Vries, átlépve Dennis Andrettijét. Bár nagyobb incidens nem történt a startnál, Antonio Felix da Costa mégis kiállt a bokszutcába már a kör végén – a 2019/20-as szezon világbajnoka volt az első kieső.

Alig 12 perccel a rajt után megjelent a pályán a biztonsági autó: Oliver Rowland maradt a falban, miután Robin Frijnsszel ütközött. A 8. szezon új szabályai értelmében a safety car fázissal töltött minden perc után 45 másodpercet hozzáadnak a versenyidőhöz, ennyivel meghosszabbítva a futamot.

Az újraindítást követően helycsere történt az élen: Vandoorne rosszul hajtott rá a támadómód felvételére kijelölt ívre, így nem használhatott plusz kilowattokat, viszont értékes időt veszített De Vrieshez képest. Másodjára már sikerült aktiválnia a támadómódot, azonban a holland is felvette azt védekezésként, megszilárdítva a vezető pozíciót, mivel mindketten elfogyasztották a rendelkezésre álló két lehetőséget.



Eközben az utolsó dobogós helyen is pozíciócsere történt, André Lotterer tudta maga mögé Dennist. Az andretti kifékezéssel próbálta visszavenni a helyezést, de túlsodródott, ezzel biztosítva előnyt a Porschénak, de csak átmenetelig. Lotterer hamarosan négy üldözőt is maga mögött tudott: Dennis, Sam Bird, Lucas di Grassi és Nick Cassidy kvartettjét.

36 perccel a start után Dennis kemény manőverrel visszavette a dobogós pozíciót. Átmeneti dráma következett, mikor a brit defektet jelent az Andrettinek, de úgy tűnt, csak vaklárma a gumiprobléma, rövidesen elhúzott Lotterertől, akinek a helyezésére új ellenfelek pályáztak: rövidesen visszaesett a hetedik helyre.

A biztonsági autós fázis miatt 5 perc 15 másodperccel meghosszabbított futamot – ezt csak 3 perccel az eredeti táv lejárta előtt hirdették ki a szabályok értelmében – kettős győzelemmel zárta a Mercedes: a címvédő De Vries húzta be a szezonnyitót, Vandoorne bosszankodhatott elszúrt támadómód-felvétele miatt, amelyet követően a második helyre szorult. Kicentizős befutó volt: a leintésig gyakorlatilag mindenki szinte nullára merítette akkumulátorát.

A dobogó alsó fokára Dennis állt harcos futama után. A negyedik-hetedik hely között szoros csoport futott be: Bird megszerezte a negyedik pozíciót, mielőtt a célvonalt átlépve teljesen kimerült a felhasználható energiamennyisége, mögötte Di Grassi futott be az ötödik, a nagyot hajrázó Mortara a hatodik helyen. Cassidy, Vergne, a debütáló Askew és Evans végeztek a pontszerző helyen: a sokáig dobogóesélyes Lotterer, akinek valamilyen műszaki gondja is lehetett, a 13. helyig csúszott vissza. A másfél hónapja még Formula-1-es szezonzárón induló Antonio Giovinazzi a 20., utolsó helyen mutatkozott be a sorozatban.

Diriyah ePrix, első futam eredménye:

  Versenyző Autó Idő/hátrány
Nyck de Vries Mercedes 52:14.642
Stoffel Vandoorne Mercedes 0.636
Jake Dennis BMW 8.802
Sam Bird Jaguar 14.925
Lucas di Grassi Mercedes 15.152
Edoardo Mortara Mercedes 16.015
Nick Cassidy Audi 17.265
Jean-Éric Vergne DS 25.076
Oliver Askew BMW 25.699
10  Mitch Evans Jaguar 27.320
11  Pascal Wehrlein Porsche 28.781
12  Max Guenther Nissan 30.536
13  André Lotterer Porsche 31.521
14  Alexander Sims Mahindra 34.572
15  Sergio Sette Câmara Penske 36.781
16  Robin Frijns Audi 39.953
17  Sébastien Buemi Nissan 41.334
18  Dan Ticktum NIO 49.222
19  Oliver Turvey NIO 50.965
20  Antonio Giovinazzi Penske 1:16.527
Oliver Rowland Mahindra kiesett
Antonio Felix da Costa DS kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: