DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Formula-E

Formula-E: Kína megy, a költséglimit jön

Ismét módosítani kellett az elektromos formulaautós világbajnokság jövő évi versenynaptárán, miközben bejelentették, hogy a Gen3-as érára bevezetik a költséglimitet a csapatok számára.

Kezdjük a 2022-es versenynaptárral: a korábban kiadott változatban két kérdőjel is szerepelt márciusban, közülük a második futamról csak annyit tudtunk, hogy Kínában készülnek megrendezni. Nos, feltehetően a koronavírus-járvány miatt mindkét verseny kiesett a menetrendből a legújabb verzióban, amelyet a Motorsport Világtanács ülésén fogadtak el.

fe-roma-2021



A futamok száma viszont így is marad 16: Róma és Berlin ugyanis duplaversenyes hétvégévé bővül. Más helyszínek is fognak duplázni, a szezonnyitó Dirija ePrix, valamint New York, London és Szöul már eleve így szerepelt a naptárban. Íme, a legfrissebb jövő évi menetrend:

Január 28-29.: Dirija, Szaúd-Arábia
Február 12.: Mexikóváros, Mexikó
Április 9-10.: Róma, Olaszország
Április 30.: Monte-Carlo, Monaco
Május 14-15.: Berlin, Németország
Június 4.: Jakarta, Indonézia
Július 2.: Vancouver, Kanada
Július 16-17.: New York, Egyesült Államok
Július 30-31.: London, Egyesült Királyság
Augusztus 13-14.: Szöul, Dél-Korea

Ami a távlati bejelentéseket illeti: a kilencedik szezontól, azaz a Gen3-as érkezésével bevezetik a költséglimitet a Formula-E-ben. Ennek értelmében a 2022/2023-as és az azt követő idényben 13 millió eurót költhetnek évadonként a csapatok (ebbe nem tartoznak bele a kereskedelmi költések), míg ez a limit utána 15 millió euróra emelkedik, viszont ekkor már a versenyzői fizetéseknek is szerepelniük kell benne. A hajtásláncgyártók számára 25 millió eurós lesz a költségplafon egymást követő két szezonra vetítve.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: