DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Formula-E

Piros zászló hozta el Bird első győzelmét a Jaguarral

Inverz második futamot szolgáltatott a Diriyah ePrix a Formula-E-ben, amelynek első fél óráját tette körömrágóssá Sam Bird és Robin Frijns győzelemért folyó csatája, aztán viszont idő előtt vetettek neki véget.

A verseny zűrzavaros előzményei után a Mercedesnek egy órával a rajt előtt sikerült a mélyére ásni az Edoardo Mortara fékhibáját okozó problémának. A gyártó bizonyította az FIA felé technikájának biztonságosságát, így a két Mercedes és a két Venturi is engedélyt kapott a futamon való részvételre – időmérős eredmény hiányában a mezőny végéről. Mortara azonban nem volt ott a rajtrácson, mert bár ő zöld utat kapott a versenybíróktól a balesetét követően, autóját nem tudta időben működőképessé tenni a csapata.

A startnál Robin Frijns megőrizte a vezetést, a lassan rajtoló Sergio Sette Camara Dragonját pedig legyorsulta Sam Bird, a futam nagy része ezt követően a két tavalyi csapattárs győzelemért folyó csatájáról szólt. Bird a kezdetektől fogva nyomást gyakorolt Frijnsre, aki sokáig állta a sarat, ráadásul annak ellenére, hogy mindkét támadó mód felvételekor a riválisa mögé esett, mindkét alkalommal vissza tudta venni a vezetést Birdtől az extra teljesítménnyel működő Virginnel.

bird



A verseny kétharmadához közeledve azonban fordult a kocka: Bird megelőzte a hollandot, majd saját utolsó támadó módjának felvételekor visszaesett és ismét előzött, így tíz perccel a leintés előtt már ő volt a legjobb pozícióban a győzelem megszerzéséhez.

Az üldözők között egy ideig tartotta magát a meglepetésre erősen kvalifikáló két Dragon és két NIO 333, Sette Camara sokáig dobogós helyen haladt, a kvartett tagjai azonban különböző időpontokban kénytelenek voltak megadni magukat egyre több üldözőnek. A két DS Techeetah már a rajt után mögöttük volt, a táv felénél pedig Jean-Eric Vergne és Antonio Felix da Costa már a 3-4. helyen találták magukat, s leszámítva azt a hajmeresztő pillanatot, amikor egymást passzírozták kis híján a falba, már Frijns elkapásán munkálkodtak.

A 45 perces futam során a két BMW okozott megszakítást: először akkor volt szükség teljes pályás sárga zászlóra, amikor a Pascal Wehrlein által a falba terelt Jake Dennis a bokszutca bejáratánál parkolta le kék-fehér autóját, másodszor pedig akkor, amikor Maximilian Günther egy elfékezés során eltrafálta Tom Blomqvistot – bár a felvételekből nem látszott, de a helyszínen kialakult többautós balesetnek Alex Lynn is részese volt, akit kórházba szállítottak. A takarítás végül hosszas biztonsági autós periódushoz vezetett, majd meglepő módon már el is maradt a folytatás. Három perc volt még hátra a visszaszámlálóból, amikor a versenyirányítás belengette a piros zászlót, jelezve, hogy már nem lesz újraindítás, így ér véget a futam. A leállítást vélhetően az autójával fejtetőre álló Lynn mentése miatt rendelték el, aki a Mahindra későbbi közleménye szerint magánál van és beszél.

A várva várt Bird, Frijns, Vergne, da Costa négyeshajsza a győzelemért mindenesetre elmaradt, a végeredmény ebben a sorrendben alakult ki, ami azt is jelenti, hogy Sam Bird már a Jaguarnál töltött második futamát meg tudta nyerni, ezzel tovább folytatva egyedülálló sorozatát, miszerint minden szezonban legalább egyszer a dobogó tetején ünnepel.  

A Mercedesek nem tudtak jelentősen előremozdulni a mezőny végéről, a pénteki győztes Nyck de Vries csak a 14. lett, de így is vezeti az egyéni tabellát, míg a csapatok között a Jaguar hagyhatja el éllovasként a szezonnyitó hétvégét. Nagyot kaszáltak viszont végül a kicsik: a Dragon a 6-7., a NIO pedig a 8. hellyel ezen az egy futamon máris több pontot gyűjtött, mint a teljes előzö szezonban.

 

FRISSÍTÉS: Furcsa büntetések miatt több ponton is változott a futam végeredménye, a Vergne-től elvett dobogót da Costa örökölte meg. Részletek ITT.

 

A verseny végeredménye:

# Versenyző Csapat Idő/Hátrány Kör
1 Sam Bird Jaguar 39:50.836 29
2 Robin Frijns Virgin 2.194 29
3 Jean-Éric Vergne DS 4.846 29
4 A.F.da Costa DS 6.900 29
5 Nick Cassidy Virgin 9.079 29
6 S.Sette Câmara Penske 12.817 29
7 Nico Müller Penske 13.924 29
8 Oliver Turvey NIO 15.523 29
9 Oliver Rowland Nissan 16.389 29
10 René Rast Audi 18.254 29
11 Alexander Sims Mahindra 19.885 29
12 Lucas di Grassi Audi 20.612 29
13 Tom Blomqvist NIO 21.508 29
14 Nyck de Vries Mercedes 22.482 29
15 Norman Nato Venturi 24.192 29
16 Pascal Wehrlein Porsche 25.395 29
17 André Lotterer Porsche 27.257 29
18 S.Vandoorne Mercedes 29.112 29
- Max Guenther BMW - 26
- Mitch Evans Jaguar - 26
- Alex Lynn Mahindra - 26
- Sébastien Buemi Nissan - 26
- Jake Dennis BMW - 16
- Edoardo Mortara Venturi nem indult 0
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: