DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Formula-E

Megint kezdődik: Nem lesz FE-nyitány januárban

Már javában készült a Formula-E első világbajnoki szezonjának január közepi szezonkezdésére, a koronavírus új mutációja azonban közbeszólt és megölte a bulit. Bizonytalan, mikor indulhat a bajnokság.

Hiába remélte a világ, hogy a 2020-as vírusszabdalta szezon egyedi alkalom volt, és az újévre helyre állhat a rend a rendezvényszervezésben, így az autósportéletben is, már eddig is kapott a sportág apró jeleket abból, hogy december 31-e semmiféle választóvonalat nem jelent, és úgy tűnik, a futamtörlések 2021-re is velünk maradnak. Az újév következő vezéráldozata ugyanis a Formula-E szezonnyitója, a január 16-17-re tervezett duplafutamos Santiago ePrix lett, amit már biztosan nem fognak tudni megtartani a kijelölt időpontban, azaz csúszik a szezonkezdet.

santiago



Már a chilei forduló kétfutamossá tételét is a víruskényszer szülte, hiszen a szintén a szezon elejére kitűzött mexikói és kínai forduló már korábban a halasztás sorsára jutott, és a Santiago ePrix-n, valamint a február végi Dirija ePrix-n kívül más helyszíneket egyelőre nem is erősítettek meg a naptárban a gyorsan változó helyzetre hivatkozva. Most azonban a koronavírus új, az Egyesült Királyságban megjelent mutációja sok kormányt az eddigieknél is jobban megrémített, Chile ugyanis másokhoz hasonlóan szintén bejelentette, hogy megtiltja a belépést az országól érkező utasoknak – és azoknak is, akik az elmúlt 14 napban az Egyesült Királyságban jártak. Az intézkedést egyelőre kéthetes időtartamra hozták, ez azonban végzetes csapást mért az FE-mezőny utazási terveire, hiszen a 12 csapat fele, a személyzet nagy részével a szigetországban állomásozik.

Santiagóban a héten kezdődtek volna a pálya kialakításának előkészületei, ami az FE-t gyors döntéshozásra kényszerítette. Bár a sorozat helyettes vezérigazgatója, Alberto Longo hosszas egyeztetéseket folytatott a chilei állami szervekkel, hogy valahogy mégis megoldást találjanak a mezőny beutazására – akár Szaúd-Arábia és a Dakar-résztvevők mintájára – a tárgyalások végül nem hoztak eredményt, a versenyt ideiglenesen kivették a naptárból, ám az első negyedév során továbbra is szeretnék lebonyolítani az ottani futamokat.

A hetedik szezon naptárában így most hivatalosan csak a február 26-27-i, szaúd-arábiai Dirija ePrix szerepel, de nem biztos, hogy ez jelenti az új szezonkezdetet. Az FE a tervek szerint január folyamán áll elő újabb helyszínek véglegesnek gondolt időpontjával.

„Annyira unom már ezt, hogy ilyen sok problémát okoz rengeteg embernek, akik szeretnének keményen dolgozni. De azt hiszem, erre várnunk kell még egy kicsit” – bosszankodott közösségi oldalán Antonio Felix da Costa, aki címvédőként várja a szezonkezdetet a DS Techeetah-val.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: