DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Formula-E

Váratlan: Massa elhagyja csapatát a Formula-E-ben

Két év után távozik a Venturitól Felipe Massa, az el nem ért célkitűzésekre utalva indoklásában. A hír mindenféle előzetes bejelentés nélkül, pár perccel az FE szezonzárójának leintését követően érkezett.

A tizenegyszeres Formula-1-es futamgyőztes 2017 végén távozott a királykategóriából, és akkor egy ideje már tudni lehetett, hogy karrierjét az elektromos sorozatban készül folytatni. 2018-ban alá is írt a Venturival egy „többéves” szerződést, ami a Motorsport információi szerint három szezonra szólt, ezért is érkezett meglepetésként, hogy a csapattal töltött második idénye végén a brazil a kamerák elé állt, és közölte: ennyi volt.

EfUfZsoXgAEqvKY



„Sohasem könnyű meghozni a döntést, hogy elhagyunk egy csapatot. Sok közös élménnyel gazdagodtunk, és lehetőséget biztosítottak arra, hogy kipróbáljak valami számomra teljesen újat. Megtiszteltetés volt, hogy a Monacói Hercegség egyetlen motorsportcsapatának tagja lehettem, a fénypontot pedig egyértelműen az jelentette, amikor a színeikben dobogóra állhattam a Monaco ePrix-n. Mindannyian rengeteget tanultunk az elmúlt két év során, de különféle okok miatt sajnos nem teljesítettük azt, amit reméltünk. Mindezek ellenére jó szórakozás volt, és a csapatnak a legjobbakat kívánom a továbbiakra. Hamarosan bejelentem jövőbeli terveimet” – mondta Massa, köszönetét fejezve ki a Venturi elnökének, Gildo Pastornak, és csapatfőnökének, Susie Wolffnak.

Kétségtelen, hogy Massa nehezen rázódott bele a Formula-E-be, de első szezonjában azért voltak villanásai, mint az általa is említett monacói dobogó, ami az egyedüli ilyen tekintélyes eredménye maradt. A 2018-19-es szezont a 15. helyen zárta, csak egyetlen pozícióval a futamot is nyerő, de rendkívül sokszor kieső csapattársa, Edoardo Mortara mögött. A második szezonra azonban jóval nagyobbra nyúlt az olló közöttük: a konstruktőri tabellát a 12 csapat közül 10. helyen záró Venturi 44 pontjához Massa csak 3-mal járult hozzá a Santiagóban és a negyedik berlini futamon szerzett top10-es eredményeivel. Míg Mortara a 14., addig Massa csak a 22. helyen zárta a tabellát, a harmadik legrosszabbként azok közül, akik a teljes szezonban versenyeztek. Ez idő alatt a Venturinak sem sikerült előrelépnie a mezőny második feléből, dacára annak, hogy a magunk mögött hagyott szezonban már az újoncként konstruktőri harmadikként kezdő Mercedes technikáját használták.

Egyelőre nem tudni, milyen irányultságúak lehetnek a 39 éves Massa további tervei, mindenesetre eddig nem adta annak jelét, hogy az FE-ben szeretne maradni, és az is biztos, hogy az elmúlt két szezonjának eredményeivel nem is lenne könnyű dolga házalni más csapatoknál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: