DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Formula-E

Akit örökké kísért, hogy nem jutott be az F1-be

Nem először osztja már meg fájdalmait az elszalasztott Formula-1-es lehetőség kapcsán a Formula-E élmenője, Mitch Evans, annak viszont örül, hogy ha a 12. helyre kvalifikál, az nem jelenti azt, hogy ott is kell célba érnie.

A Formula-1-es mezőny tele van tündérmesékkel: bármelyik pilótát is kérdezzük, mindannyian azt fogják mondani, hogy gyerekkoruk óta a csúcson való versenyzésről álmodoztak. Milyen különleges, hogy mind bejutottak, nem? Azért, mert ilyenkor sosem esik szó a többiekről, akik szintén az F1-re hajtottak, és hajszálon, vagy annál többön múlt, hogy nem jutottak be a rajtrácsra. Az új-zélandi Evans is ezek közé tartozik, mert hiába nyerte meg 2012-ben a GP3-at és nyert futamokat a GP2-ben, egyik F1-es istálló sem csapott le rá – így kötött ki menekülőútként a Formula-E-ben.

evans_1



„Az F1 brutális világ – nem számít, hogy korábban sokakat legyőztem azok közül, akik most ott versenyeznek. Nagyon keményen dolgoztam, hogy én is bejussak, és elég közel kerültem, de végül a Jaguar dobott számomra mentőövet a Formula-E-vel” – emlékezett vissza Evans a BBC-nek nyilatkozva.

„Nagyon nehéz volt elfogadni a helyzetet. Tudom, hogy a képességeim alapján az F1-ben lenne a helyem, de az egészet annyira átjárja a sportpolitika, hogy szinte minden a megfelelő időzítésen múlik. Ez valószínűleg kísérteni fog engem életem hátralévő részében, noha most már nem fáj annyira, mint pár évvel ezelőtt, hiszen most végre jól alakul az életem.”

A pilóta arra utal, hogy idén végleg betört a Formula-E élmezőnyébe, nyert Mexikóvárosban, és a bajnoki tabellát is vezette. Az elektromos szériában szerzett sikerei pedig valamelyest feledtetik vele az F1-es szerződés elmaradásának fájdalmát. Na meg az FE-ben az azonos karosszériák miatt élvezetesebbnek is tartja a csatákat.

„A versenyek így rendkívül izgalmasak, hiszen mindenkinek van esélye a győzelemre. Még ha rosszul is sikerült az időmérő és a mezőny hátuljáról rajtolunk, akkor is van remény egy jó eredményre. Ezzel szemben ha az F1-ben valaki a 12. helyre kvalifikál, elég magas a valószínűsége, hogy ott is marad” – élcelődött egy kicsit a királykategória erőviszonyaival.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: