DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Formula-E

Todt: Az FE évtizedekre van az F1 szintjétől

Az FIA elnöke elképzelhetetlennek tartja, hogy az elektromos széria belátható időn belül az F1 fejére nőjön, elvégre az autóik fele akkora távot teljesítenek fele akkora sebességgel.

Bár a néhány évvel ezelőtt elindított Formula-E egyre nagyobb népszerűségnek örvend mind a gyártók, mind a szurkolók részéről, Jean Todt szerint gyakorlatilag kizárt, hogy a sorozat kimozdítsa a Formula-1-et az autósport csúcsáról. Elvégre a hajtásláncaik jelenleg még csak megközelíteni is képtelenek a királykategória tempóját és versenytávját.

 fe-start20191



„Elképzelhetetlen, hogy túlhaladja az F1-et. A futamaik háromnegyed órán keresztül tartanak, az átlagsebességük pedig 118 km/h. Az F1 versenyei több mint kétszer eddig tartanak, dupla ekkora átlagsebességgel, 300 kilométeren keresztül. Nincs olyan [elektromos] autó, ami képes lenne erre. Évtizedekre van szükségük ezt elérni.”

Todt szerint a teljesen elektromos hajtásláncok fent említett korlátai miatt a Formula-1 számára tökéletes megoldás a hibrid erőforrás. „Ma ez a legjobb opció. A következő lépés, hogy zöldebb üzemanyagokat használjunk” – idézte őt a Motorsport.

A Mercedes Formula-1-es erőforráésért felelős vezetője, Andy Cowell egyetért Todttal. „Minden az energiatároláson múlik. Ha lítium-ionról van szó, akkor helyes az időkeret. Használhatnánk hidrogént is, de az autók sokkal nehezebbek és testesebbek lennének, így az F1 elveszítené a lényegét. Ezért fontos az a lépés, amire 2021-ben készülünk, hogy 10%-ban bioüzemanyagot fogunk használni” – magyarázta a szakember, aki szerint menthető a belsőégésű motor koncepciója, ha képesek kellően megnövelni annak hatékonyságát, és teljes mértékben átállni vele bioüzemanyagra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: