DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Formula-E

Itt a Formula-E 2019/2020-as mezőnye

Szinte az összes versenyzői ülés elkelt már a Formula-E november 22-én startoló hatodik szezonjára. 24 pilóta, 12 csapat, 10 gyártó – mutatjuk az összes maradót, váltót és új érkezőt!

EGHB2bHXUAI0XKM



A szezon versenynaptára ide kattintva érhető el.

 

DS TECHEETAH 

Jean-Eric Vergne             
Antonio Felix da Costa

Nyerő csapaton ne változtass, vagy ha változtatsz, akkor tedd még jobbá! Ha lenne ilyen mondás, akkor ennek szellemiségében járt el a friss bajnokistálló, amely az FE első kétszeres bajnoka, Vergne mellé a BMW-től megszerzett egy másik igazi nagyágyút, azt a da Costát, akit eddig elkerültek az igazán nagy lehetőségek. Az állítólag önként távozó Lotterer tette lehetővé a portugál érkezését.

 

AUDI SPORT ABT

Lucas di Grassi 
Daniel Abt

Az egyetlen páros, amely a kezdetek óta együtt van: a 2016/17-es szezont behúzó di Grassi és a szintén futamgyőztes Abt már 2014-től kezdve, az FE összes versenyén csapattársak voltak, ez pedig még egy hatodik szezonra is biztosan kitart.

 

VIRGIN RACING

Sam Bird             
Robin Frijns

Bird 2014 óta hűséges tagja Richard Branson csapatának, ám az eddigi mind az öt szezonban más-más állandó csapattársat kapott. Úgy tűnik, most találta meg végre az istálló az ideális társat Bird mellé, aki képes azonos szintet hozni az általában futamgyőzelemre is képes autóval. Az elmúlt évadban kétszer is nyerő Robin Frijns végre folytonosságot képvisel a másik autóban.

 

NISSAN E.DAMS

Sebastien Buemi
Oliver Rowland

Buemi szintén a márkahűség mintapéldája lenne, csak éppen nem ő váltott, hanem a márka változott meg a feje felett, amikor tavaly a Renault Nissanná alakult. A csapat kitart két versenyzője mellett, akik a pole-okat szépen halmozták az elmúlt szezonban, még ha a versenyeken a vártnál ritkábban is jöttek ki a számításaik.

 

BMW ANDRETTI

Maximilian Günther      
Alexander Sims

Kérdés, hogy a Dragontól átcsábított Güntherrel mennyire tudja majd pótolni a távozó da Costa hiányát a BMW, aki egy másik másodéves FE-pilótához, a bajorokkal maradó Simshez csatlakozik.

 

MAHINDRA RACING

Jerome d'Ambrosio
Pascal Wehrlein

Az előző évad egyik legígéretesebb pilótapárosa a bajnokság elején még hozta az előkelő eredményeket, idővel azonban visszaesett. Ha a Mahindra végre össze tud rakni egy stabilan erős szezont, akár csúcsra is törhet a rutin és a fiatalság eme kellemes elegye.

EGcAnSeWoAAx107 

JAGUAR RACING

Mitch Evans
James Calado

A tavasszal a csapattól és az egész FE-ből is távozó Nelson Piquet helyett az újonc James Calado személyében találta meg az alternatívát a Jaguar. Még kérdés, hogy az utóbbi éveket a WEC-ben, a GTE Próban töltő brit beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, de az istálló támaszkodhat egy biztos pontra a már futamgyőztes Evans jelenlétében.

 

VENTURI RACING

Felipe Massa
Edoardo Mortara

Az eddig a középmezőnybe tartozó, de meglepő fellángolásokra bármikor képes monacói csapat kitart Massa és Mortara párosa mellett, náluk a fő váltást az jelenti az új kiírásra, hogy immár nem ők szállítanak motort a HWA-nak, hanem a HWA-ból lett Mercedes fog nekik!

 

MERCEDES-BENZ

Stoffel Vandoorne         
Nyck de Vries

Itt van, megérkezett! A HWA-s tanulóév után immár átvette az irányítást a csapat felett, így teljes gyári valójában tagja lett a Formula-E-nek a Mercedes. Érdekesség, hogy Benelux-pilótapárosát két GP2/F2-bajnok alkotja, akiket egyaránt a McLaren nevelőprogramja képzett.   

 

DRAGON

Brendon Hartley             
Nico Müller

Két nagyra tartott autóversenyző, két abszolút FE-újonc! A Dragonnak évek óta nehézséget okoz, hogy versenykörülmények között tartsák az iramot az élbollyal, a sorozattal még egyaránt ismerkedő Hartley és Müller párosával pedig most sem lesz könnyű a dolguk.

 

NIO 333

???
???

Az egyetlen csapat, amely még másfél hónappal a szezonkezdet, egy héttel a kollektív valenciai teszt kezdete előtt sem nevezte meg pilótáit. A kínai alakulat körül a holtidőben a tulajdonosváltás jelentette az egyetlen hírt, aminek nyomán NIO helyett immár NIO 333 néven lesznek ott a rajtlistán. Oliver Turvey és Tom Dillmann legutóbb már nem sokra mentek a technikával, de rutinjukra talán szükség lesz.

               

PORSCHE

André Lotterer
Neel Jani

A Mercedes melletti másik újonccsapat, a Porsche által összeállt a német autógyárkvartett a Formula-E-ben. WEC-bajnok pilótáik a sportautózásban voltak már csapattársak, és itt sem számítanak már újoncnak. Noha Jani két éve egyetlen debütálóhétvége után távozott is a sorozatból, Lotterer már két évnyi rutinnal rendelkezik egy élcsapattól – az első győzelemtől viszont alighanem távolabb került azzal, hogy ehhez az új projekthez csatlakozott.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: