DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Formula-E

Wolff nem adott sok esélyt a Formula-E-nek

A Mercedes F1-es csapatfőnöke kis túlzással halva született ötletnek tartotta az elektromos formulaautós szériát, ami viszont kinőtte magát, és immár a német márka is rajthoz áll benne.

Sokan nézték furcsán, kételkedtek a fenntarthatóságában, a Formula-E viszont köszöni szépen, jól van. A hatodik szezonjára készülő széria minden eddiginél színesebb mezőnnyel jelentkezik, nem kevesebb, mint tizenegy különböző gyártó képviselteti magát a teljesen elektromos sorozatban, többek között a Porsche, az Audi, a BMW, a Jaguar és a Nissan is. Most közéjük csatlakozik a Mercedes, amely jelenleg az egyetlen olyan márka, amely az F1-ben és az FE-ben is csapatot indít. Az autógyártó Formula-1-es csapatfőnöke, Toto Wolff a Motorsportnak bevallotta, néhány szezonnal ezelőtt még erősen kételkedett az FE életképességében.

wolff-fe-20191



„Nem adtam túl nagy esélyt neki, amikor Alejandro [Agag, a széria vezérigazgatója] és Jean [Todt, az FIA elnöke] elindította a sorozatot, de az minden esély ellenére mégis gyarapszik.  A Mercedes számára azért vonzó a lehetőség, mert ez egy izgalmas startup. Az alternatív hajtásláncú autók talán még gyerekcipőben járnak, de egy teljesen elektromos szériának marketingértéke van. Vonzó, hogy városokban rendezik a futamokat, és azok nemcsak a kőkemény szurkolókat, hanem a szélesebb közönséget is megszólítják. A versenyek egyfajta fesztiválhangulatban telnek, amit komolyan kell venni, és pontosan ezt is tesszük.”

Wolff az F1 és az FE között is párhuzamot vont. Szerinte utóbbi „megtanulta, hogy más, nagy múltú, de komplikált szériákban mi nem működik. Az F1-ben mi ennek vagyunk az áldozatai, de ezzel tisztában vagyunk. Másrészt viszont felelősséggel tartozunk a Formula-1 hagyatékáért. Évente kétmilliárd nézőnk van, így nem hozhatunk olyan spontán döntéseket, mint egy startup. Mi nem hibázhatunk, viszont más kezdő vállalkozáshoz hasonlóan a Formula-E vállalhat kockázatot. Érheti emiatt sok kritika, de ebből maximum néhány címlapsztori kerekedik. A Formula-1-nek ehhez képest sokkal nagyobb a hagyatéka” – taglalta a különbségeket a csapatvezető.

A Mercedes újdonsült csapata tegnap mutatkozott be a nyilvánosság előtt, erről itt számoltunk be.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: