DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Formula-E

Lotterer önként távozik az FE bajnokcsapatától

Három nappal a szezonzáró után nagy formátumú átigazolási hír tartja továbbra is pörgésben a Formula-E-t: André Lotterer merész döntést hozva kiszáll a friss bajnok DS Techeetah-ból, hogy újraegyesüljön a sorozat újoncával.

A hírnevét a hosszútávú versenyzésben és a Super Formulában felépítő német versenyzőt két évvel ezelőtt vonzotta magához az elektromos széria. A Techeetah-hoz csatlakozott, amely éppen a negyedik szezonban tört be a sorozat élmezőnyébe, és Jean-Eric Vergne-nyel bajnoki címet is szerzett. A most hétvégén New Yorkban véget ért évad ismét inkább a franciáról szólt, aki megvédte címét, de a Formula-E zűrzavaraihoz lassan hozzászokó Lotterer is egyre stabilabb formát nyújtott, a szezon kétharmadánál egyetlen pontra volt a bajnoki tabella első helyétől, ám rosszul sikerült szezonhajrája miatt végül az előzőhöz hasonlóan ezt a szezont is az összetett 8. pozíciójában zárta. Bár futamgyőzelmet még nem szerzett, az immár a DS támogatásával működő Techeetah első csapatbajnoki címéhez ő is nagyban hozzájárult.

 D_qfanQX4AAcyfZ

A német már át is öltözött új szerelésébe


Lotterer azonban most távozik a mezőny legjobb formájában lévő csapatától, és a lehető legnagyobb ismeretlenbe ugorva a Porschéhoz csatlakozik a hatodik szezonra. A novemberben induló új hadjáratban két új gyártó érkezik az FE-be, a Mercedes azonban az idén már bemutatkozó HWA-ra épül rá, így a Porsche lesz az egyetlen, amely teljesen nulláról kezdi. A 37 éves Lotterer szavai alapján saját döntése volt a váltás.

„Nagyszerű időszakot töltöttem a DS Techeetah-nál, és szeretném minden csapattagnak megköszönni, hogy hittek bennem az érkezésemkor, valamint a rengeteg munkát és felejthetetlen pillanatot, amin osztoztunk. A velük eltöltött két év után azonban egy olyan új kihívásra kaptam ajánlatot, amire nem mondhattam nemet. Mindenkinek a legjobbakat kívánom, és már várom, hogy immár egy másik oldalról folytassuk a harcot” – mondta a csapat közleményében Lotterer.

A Le Mans-i 24 órás háromszoros győztese számára ismerős közeg a Porsche: miután az Audi kiszállt a Hosszútávú-világbajnokságból, 2017-re hozzájuk csatlakozott, és ott osztozott az autón azzal a Neel Janival is, aki most is csapattársa lesz – a svájcit már pár hónappal ezelőtt bejelentette első pilótájaként a Porsche. A német luxusmárka elektromos versenyprogramjával szóba hozták az elmúlt hónapokban Brendon Hartley-t és Nico Hülkenberget is, a jelek szerint azonban fontosabbnak tartották egy olyan versenyző behálózását, akinek már van tapasztalata a rengeteg sajátos kihívást tartogató Formula-E-ben.

Ezzel véget ér Lotterer és Vergne csapattársi viszonya is, akiknek szoros barátsága és bolondozásaik ugyanúgy a Formula-E ikonikus emlékei közé kerültek az elmúlt két évben, mint a pályán való, olykor hajmeresztő csatáik. A DS Techeetah még nem jelentette be, kit választ Vergne új csapattársaként, elmondásuk szerint azonban „a mezőny egyik legjobb ülésének birtokosaként számos, magas szinten jegyzett versenyző megkereste a csapatot”, a kiválasztási folyamat pedig még zajlik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: