DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Formula-E

Indul a Formula-E legjobban várt szezonja

A debütáló Felipe Massa szerint rendkívül nehéz a Rijád külvárosában kialakított új pálya, amelyen szombaton futja ötödik szezonja első versenyét a Formula-E. Ja, és már megint esik az eső egy sivatagi versenyhétvégén.

Bár széles körben elfogadott álláspont, és továbbra is igaz, hogy az autósport a Formula-1 körül forog, ám a közösségi médiában körülnézve a Formula-E szezonnyitója előtt is kifejezetten nagy aktivitást és hírözönt találunk. Egyáltalán nem biztos, hogy valaha is eljön a nap, amikor ez a két sorozat egyenrangú riválisként fog létezni a sportéletben és a közvélemény fejében, mindenesetre az elektromos sorozatban a kilenc különféle gyártóval és a sztárpilótákkal tűzdelt, immár 22 fősre bővült mezőnnyel minden adott ahhoz, hogy magára irányítsa a figyelmet. Már csak egy remek szezonnyitóra van szükség a mindenki számára új szaúd-arábiai pályán, az Ad-Diriyah ePrix-n!

Mielőtt szombaton lebonyolódnának az edzések, az időmérő és a verseny, mindig pénteken tartják a pályabejárást és az úgynevezett médianapot a pilóták. Az évad első hétvégéjén ez extra feladatokkal is járt, mind például a közös csoportkép elkészítése.

DuYtbA0XcAErd79

(Fölső sor, balról jobbra: Alexander Sims, Antonio Felix da Costa, Nelson Piquet Jr., Oliver Turvey, Tom Dillmann, Mitch Evans, Felipe Massa, Edoardo Mortara, Maximilian Günther, Jose Maria Lopez, Stoffel Vandoorne, Gary Paffett 
Alsó sor, balról jobbra: Robin Frijns, Sam Bird, Daniel Abt, Lucas di Grassi, Jean-Eric Vergne, André Lotterer, Jerome d’Ambrosio, Felix Rosenqvist, Sebastien Buemi, Oliver Rowland)
 


A 2002 és 2017 között a Formula-1-ben élő Massát máris lenyűgözték az új élmények, és lelkesen számolt be a pályabejárás során szerzett tapasztalatairól. Kifejezetten nehéznek tartja a rijádi pályát, amely több gyors, egymásba fűződő kanyart tartalmaz szintemelkedésekkel tarkítva.

A címvédő Vergne nagy bejelentéssel indította a hétvégét, miszerint megállapodott csapatával, a DS Techeetah-val egy újabb, többéves szerződésről. Az Autosport információi szerint ez a „több” valójában kettőt jelent, beleértve a most kezdődőt is, miközben abban senki nem kételkedett, hogy a francia ebben az idényben is a csapatnál marad, lévén valamekkora részesedést is vásárolt már benne.

De még ennél magasabb szinten is történt változás, hiszen a Formula-E szülőatyjának számító Alejandro Agag új pozíciót kapott. Az eddig ügyvezető igazgatóként ténykedő spanyol most a sorozat elnökévé válik, ami előrelépést jelent, új feladatköre szerint pedig elsősorban a partnerekkel és a gyártókkal fog kapcsolatot tartani. A megüresedett ügyvezető igazgatói posztra hamarosan új személyt jelölnek ki.

Hiába tartja a mondás, hogy a sivatagban csak ötvenévente esik az eső, most három héten belül kétszer is példát láttunk erre azonos régióban. November végén az F1-es Abu Dhabi Nagydíj közepén is megérkezett egy zápor, most pedig di Grassi jelentkezett be megdöbbenten egy péntek esti videóban hasonló hírrel: „Itt vagyunk a sivatag közepén, és képzeljétek, rendesen esik az eső. Hihetetlen!” Tegyük hozzá, az FE eddigi négy szezonja során még egyetlen egyszer sem rendeztek esős versenyt, és kicsi rá az esély, hogy ez a sorozat pont ezen a hétvégén, Szaúd-Arábiában fog megszakadni.

Az elismertség jele az is, hogy a Formula-E versenyhétvégéi is vonzzák az autósportból és azon kívülről érkező hírességeket, és néhányan még Szaúd-Arábiába sem voltak restek ellátogatni. A WRC-bajnok Sebastien Ogier már pénteken is a pályán sertepertélt, de az angol futballsztár Wayne Rooney is bejelentkezett a repülőről, hogy Rijád felé tart.   

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: