DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Formula-E

Vergne úgy érzi, élete legjobbját nyújtotta Zürichben - még ha csak 10. is lett

A Formula-E bajnoki éllovasa, Jean-Éric Vergne egy zürichi tizedik helynek is tudott örülni, és úgy érzi, soha ennél jobban nem vezetett még, hiába csak egy pontot ért mindez.

Kaotikus versennyel tért vissza az autósport több, mint fél évszázad után Svájcba, és benne volt az események sűrűjéban a bajnoki éllovas Jean-Éric Vergne is. A francia ex-Red Bull-pilóta kezdésként például rettenetes időmérőt futott és csak a tizenhetedik helyről vághatott neki a szezon tizedik futamának, ami holtversenyben pályafutása legrosszabb rajthelye volt.

A versenyen aztán Vergne igyekezett minél feljebb kapaszkodni, ez egy darabig nem is ment rosszul, a tizenötödik körben például Lucas di Grassi megelőzésével már kilencedik volt. Később aztán úgy tudta csak megelőzni Felix Rosenqvistet, hogy a svéd a falban kötött ki, a baleset és az ebből keletkező rengeteg törmelék miatt pedig sárga zászlót lengettek a teljes pályán.

Ekkor tovább folytatódott Vergne kálváriája, ugyanis előbb saját elmondása szerint legalább hat-hét másodpercet vesztegelt pluszban a bokszban az autócserénél felmerülő műszaki gondok miatt, később pedig bokszutcai gyorshajtásért még büntetést kapott. Ezzel már kívül került a pontszerzők táborán is, végül azonban egy pontot meg tudott menteni, miután megelőzte Maro Engelt. Pechjére legfőbb bajnoki riválisa, Sam Bird másodikként futott be, így Vergne hátránya 23 pontra olvadt a szezonzáró New York-i duplaforduló előtt.

03418008_140



„Úgy érzem, soha ennél jobban még nem vezettem a Formula E-ben” - lelkendezett Vergne a futam után. „Nagyon jó formában voltam és borzasztóan élveztem is az egészet. Azt hiszem, tizenhatszor tudtam előzni, volt, aki mellett kétszer is el kellett mennem. Egyértelmű, hogy ez volt a legjobb vezetésem.”

A francia úgy érzi, a problémák miatt egy dobogóról maradt le. „Frusztráló, hogy csak egy pont jutott nekem úgy, hogy akár második is lehettem volna. De még így is van egy kényelmes előnyöm a pontversenyben. Van egy jó autóm és alig várom, hogy magam mögött tudhassam végre ezt a hétvégét. Tavaly jók voltunk New Yorkban, szóval optimista vagyok.”

Tavaly az akkor még nem szezonzáró New York-i hétvégén Bird mindkét futamot meg tudta nyerni, így érthető módon ő is pozitívan várja az utolsó két futamot az Egyesült Államokban. Az angol elmondta, ha sikerülne az első futamon nyomást helyeznie Vergne-re, jó esélye lehetne a mindent eldöntő utolsó versenyen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: