DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Formula-E

Az arab nők helyzetén javítana a Formula–E

A berlini Formula-E hétvége első sajtótájékoztatóján kemény kérdést szegezett neki egy újságíróhölgy a széria első emberének: miért megy a sorozat olyan országba, ahol súlyosan korlátozzák a nők jogait?

A Formula-E berlini versenyét megelőző sajtótájékoztatón a széria nagyfőnöke, Alejandro Agag természetesen nem kerülhette ki a nagy vihart kavaró tegnapi bejelentés témáját: a Formula-E tízéves szerződést írt alá, melynek értelmében a 2018/19-es idény első versenyét Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban rendezik, s az ezt követő években is rendre ellátogat majd a sorozat az Arab-félsziget legnagyobb országába.

A bejelentést a rajongók nem fogadták osztatlan lelkesedéssel, ahogy az az internetes kommentekből is kiderül, az aggályokat pedig a legjobban egy újságíróhölgy foglalta össze a Berlin ePrix sajtótájékoztatóján: főállású Formula-E újságíróként aggódnia kell-e egy olyan országgal kötött tízéves kontraktus miatt, ahol súlyosan korlátozzák a nők jogait – sok más mellett a vezetést és a sportesemények látogatását illetően is, ami a leginkább ide kapcsolódik.

gen2



„Az országban pozitív változásokat látunk, s ehhez mi is hozzá akarunk járulni” – kezdte válaszát Agag, hozzátéve, hogy természetesen nem akarja elbagatellizálni a problémát, és pontosan érti, mire vonatkozik az újságíró felvetése. A spanyol sportvezető azonban pozitívumnak tekinti, hogy a nők számára (a világon egyedüliként) a vezetést megtiltó törvényt tavaly eltörölték, azt pedig leszögezte, hogy a sorozat elvárja, hogy nők is részt vehessenek a Rijád ePrix-n, sőt szeretnének versenyautóba is ültetni egy hölgyet. Agag úgy érzi, hogy az országban zajló változásokat elősegítheti, ha egy ilyen rangos nemzetközi széria ellátogat Szaúd-Arábiába.

„Afelől pedig semmi kétségünk ne legyen, hogy a verseny nagyszerű lesz” – szögezte le a Formula-E első embere, aki már járt is a pályán, és szeretné, ha az ítélkezéssel a közvélemény megvárná az első versenyt. Agag egyébként azt is elárulta, hogy egyelőre nem terveznek éjszakai versenyeket a sorozatba.

„A sport a politika felett áll, a kettőt nem szabad összekeverni” – sommázta mondandóját a spanyol sportvezető.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: